Przepisy na szybkie wzmacniające ostre surówki
Przepisy na:
– surówkę z kolorowej papryki i jabłek,
– surówkę z sałaty, czerwonej papryki i ziół,
– surówkę z marchwi, jabłka, rzodkwi,
– surówkę z kalarepki i jabłka.
Surówka z marchwi, jabłka, rzodkwi
Składniki (2 porcje)
duża marchew, drobno starta
słodkie jabłko, grubo starte
rzodkiew „Murzynka”, drobno starta
2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
2 łyżki natki pietruszki
Rada: Aby surówka nie była zbyt piekąca wstawić ją na pół godziny do lodówki.
Surówka z kolorowej papryki i jabłek
Składniki (4 porcje)
2 średnie czerwone papryki, krojone w paski
średnia papryka żółta, krojona w paski
średnia papryka zielona, krojone w paski
2 duże jabłka, krojone w kostkę
średnia czerwona cebula, krojona w piórka
2 duże ząbki czosnku, posiekany
po 2 łyżki siekanej natki pietruszki i koperku
Sos
6 łyżek oleju
sól, pieprz do smaku
duża szczypta suszonego tymianku
Surówka z sałaty, czerwonej papryki i ziół
Składniki (3 porcje)
główka sałaty
duża czerwona papryka, krojona w kostkę
pęczek cebulki ze szczypiorkiem, w krążki
duży ząbek czosnku, posiekany
łyżka siekanej natki pietruszki
łyżka siekanego koperku
3 listki szałwii, siekane, sól, pieprz do smaku
Sos
3 łyżki soku z cytryny
łyżka płynnego delikatnego miodu
łyżka oleju
Surówka z kalarepki i jabłka
Składniki (2 porcje)
średnie jabłko kalarepy, grubo starte
2 słodkie jabłka, grubo starte
łyżka drobno posiekanego tymianku
mały ząbek czosnku
ew. 2 łyżki orzechów laskowych, siekanych
Sos
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku
Więcej przepisów na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.
Robię podobną surówkę z rzodkwi, ale daję dużo śmietany. Spróbuję ją „odchudzić” cytryną.