Śledź to samo zdrowie. Sałatki śledziowe z matiasa


Śledź matias i szybka sałatka śledziowa

Ryby_sledz_moskalik

Przepisy na sałatkę śledziową ze śledzia matiasa: śledzie w oleju z cebulką i majerankiem; śledź matias z ziemniakami i twarogiem na ostro; marynowane matiasy z ziemniakami i ziołowym twarogiem; sałatka śledziowa w kremowym sosie z cebulą i jabłkami; sałatka śledziowa na ostro; sałatka śledziowa z melonem na ostro; sałatka śledziowa z owocami; sałatka śledziowa z pomidorami na ostro; sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą i żurawiną…
Śledź obfituje w kwasy omega-3 i omega-6, które zwiększają wydzielanie dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego LDL. Składniki w nim zawarte regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i przyspieszają gojenie ran. Jedzenie śledzi zwiększa odporność. Śledzie zawierają sporo witamin B6, B2 i bardzo dużo   witaminy B12. Po za tym dostarczają sporo żelaza, cynku, miedzi, fosforu, jodu, witamin A, D, E. Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Odpowiednio przygotowany śledź może być daniem dietetycznym. Mimo, że jest tłustą rybą, to wszyscy dbający o linię mogą go jeść bez obaw o swoją sylwetkę. Można je przygotować w śmietanie, w oleju, occie, z cebulą lub koperkiem, jajkiem i na wiele sposobów. Trzeba ograniczyć spożywanie śledzi marynowanych.

Sałatkę śledziową można przygotować ze świeżych, wcześniej wymoczonych w zimnej wodzie matiasów, lub z przygotowanych kilka dni wcześniej filetów ze śledzia z cebulką, majerankiem i olejem słonecznikowym. To duża wygoda. Czas moczenia śledzi w czystej zimnej wodzie zależy od preferencji smakowych i wynosi od 30 minut do kilku godzin. Popularne śledzie w śmietanie warto przygotować w lekko odchudzonej wersji zastępując część śmietany jogurtem naturalnym.
Uwaga! 
Śledź szkodzi osobom, które mają skłonności do migrenowych bólów głowy. Śledzie, podobnie jak inne gatunki ryb, mogą uczulać, ponieważ w ich mięsie osadza się dużo histaminy. Reakcja alergiczna występuje niezależnie od sposobu podania śledzia.

Śledzie w oleju z cebulką i majerankiem
Składniki (2 porcje)
4-5 filety z matiasa
2 średnie cebule
2 łyżki otartego majeranku 
3-4 łyżki oleju słonecznikowego

Filety ze śledzia moczyć w metalowej misce z zimną wodą. Wyjąć, odłożyć do ocieknięcia. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki. Filety z matiasa pokroić na 4 -5 części. Na dno słoika położyć kilka plasterków cebuli, na nie kilka kawałków śledzia i przykryć je kilkoma krążkami cebuli. Posypać majerankiem. Zapełnić słoik układając składniki warstwami na przemian. Na wierzchu położyć cebulę, posypać cienką warstwą majeranku i oblać olejem. Śledzie i cebula powinny być tylko lekko zwilżone olejem, nie powinny w nim „pływać”. Słoik zamknąć suchą i szczelną pokrywką, wstawić do lodówki na najniższą półkę. Śledzie w oleju są gotowe do spożycia po 3 dniach, cebula pochłania część słonego smaku. Mogą stać na najchłodniejszej półce lodówki przez tydzień, po warunkiem, że słoik jest szczelnie zamknięty. Śledzie w oleju z cebulką wyśmienicie smakują podane jako przekąska z chlebem i jako składnik sałatki śledziowej.

Szybka sałatka śledziowa – matias w kremowym sosie jogurtowym z cebulą i jabłkami
Sledz_ogorek_jablkoSkładniki (4 porcje)
2 małe cebule
2 małe korniszony
2 jabłka
cytryna
25 dag odtłuszczonego jogurtu, pęczek szczypiorku 
3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz
4 podwójne filety z matiasa
ciemne pieczywo

  1. Filety ze śledzia moczyć w zimnej wodzie przez 30-60 minut.
  2. Wymyć jabłko, szczypiorek, opłukać ogórki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, oprószyć solą. Szczypiorek pokroić drobno. Korniszony pokroić w drobną kostkę. Zetrzeć półtorej jabłka razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, połowę pokroić w cienkie półplasterki. Jabłko skropić sokiem z cytryny. Połączyć jogurt, śmietanę, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz. Dodać cebulę, tarte jabłka, szczypiorek i wymieszać wszystkie dokładnie składniki.
  3. Wymoczone śledzie matiasy osączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  4. Na półmisku ułożyć  filety z matiasa, położyć na nie sos. Całość udekorować jabłkiem. Sałatkę śledziową podawać z pumperniklem lub innym ciemnym chlebem.

Szybka sałatka śledziowa typu tatar, na ostro
Sledz_a_la_tatarSkładniki (2 porcje)
2 filety ze śledzia matiasa 
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki chudego jogurtu naturalnego (maks. 5% tłuszczu)
ostra zielona papryczka
pieprz
szczypta cukru
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego

  1. Filety z matiasa moczyć w zimnej wodzie przez 30-60 minut, osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno posiekać.
  2. Papryczkę i rzodkiewki wymyć w ciepłej wodzie, osuszyć. Łyżeczkę posiekanej drobno papryczki bez pestek wymieszać ze śledziem i odstawić na 10 minut. Rzodkiewkę wraz z kilkoma liśćmi drobno posiekać, dodać z jogurtem do masy, doprawić i dokładnie wymieszać.
  3. Wyłożyć na półmisek, udekorować kilkoma liśćmi rzodkiewki.

Szybka sałatka śledziowa z melonem

Sledz_melon_jablko_chilliSkładniki (4 porcje)
10 dag rukoli
mały strąk czerwonej papryczki chili
melon kantalupa
słodkie jabłko

2 łyżeczki soku z cytryny 
sól, pieprz, łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łodygi mięty
4 filety z matiasa

  1. Filety ze śledzia moczyć w zimnej wodzie przez 30-60 minut.
  2. Wypłukać liście rukoli, gałązki mięty i zostawić do osączenia na sicie. Wymyć paprykę, przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i zielone części, drobno posiekać. Melon wypłukać pod bieżącą wodą, przekroić na pół, usunąć nasiona łyżką, pokroić w plasterki i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i wsypać do miski. Wymyć jabłko, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Dodać suche liście rukoli i wymieszać.
  3. Połączyć sok z cytryny z solą, pieprzem, cukrem i mieszać, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wymieszać z oliwą z oliwek. Liście mięty grubo posiekać i dodać do sosu.
  4. Wymoczone filety ze śledzia osączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki szerokości 2 cm. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem.

Szybka sałatka ze śledzia matiasa z owocami
Składniki (4 porcje)
4 świeże filety z matiasa
czerwona cebula
25 dag melona Galia lub miodowego
25 dag długiego ogórka
2 łyżki suszonych niekandyzowanych żurawin
łyżka posiekanych listków świeżej mięty
łyżka oleju słonecznikowego

Filety ze śledzia moczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, osuszyć. Cebule obrać i pokroić w piórka. Zdjąć skórkę z  melona i ogórka, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymoczone filety z matiasa pokroić w paski. Przygotowane składniki przełożyć do miski, wymieszać z żurawiną, miętą i olejem. Sałatkę śledziową przykryć i wstawić do lodówki.

Śledź matias z twarogiem na ostro i ziemniakami
Sledz_twarog_rzodkiewka_salataSkładniki (4 porcje)
75 dag ziemniaków
1 łyżka nasion kminku
sól
mała cebula
kawałek chrzanu długości około 2 cm
pęczek szczypiorku
cytryna
5 łyżek chudego mleka
0,5 kg chudego twarogu
pieprz
szczypta cukru
3 łyżki oleju
pęczek rzodkiewki
3 łodygi koperku
2 łyżki białego octu winnego
8 filetów ze śledzia matiasa
kilka liści sałaty

  1. Filety z matiasa moczyć w wodzie przez 2 godziny, osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować z kminkiem przez 20-25 minut.
  3. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i oprószyć solą. Chrzan wymyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Szczypiorek wymyć, strzepnąć wodę i drobno pokroić.
  4. Do miski przełożyć twaróg, wlać mleko. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dodać cebulę, szczypiorek, chrzan, łyżkę oleju. Masę dokładnie wymieszać.
  5. Rzodkiewki i koperek dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, strzepnąć wodę i pokroić. Ocet, sól, pieprz i pozostały olej dokładnie wymieszać w drugiej misce. Dodać koperek i rzodkiewki, wymieszać.
  6. Przecedzić ziemniaki, wypłukać w zimnej bieżącej wodzie, obrać.
  7. Wymoczone śledzie wyłożyć na półmiski, obok przyprawiony twaróg i ziemniaki. Rzodkiewkę w sosie wyłożyć na liściach sałaty.

Szybka sałatka śledziowa z pomidorami na ostro
Składniki (6 porcji)
6 filetów z matiasa
4-5 pomidorów (ok. 30 dag)
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego 
3 łyżki delikatnego oleju
3 łyżki wywaru warzywnego z listkiem laurowym
łyżka miodu
łyżka musztardy
bazylia i tymianek do smaku
sól, pieprz
pieczywo

Wypłukane filety ze śledzia moczyć w zimnej wodzie przez 30-60 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Wymoczone filety z matiasa pokroić w paski o szerokości 1 cm, przełożyć do miski. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, położyć na śledzie, oprószyć solą i pieprzem. Sok z cytryny, olej, wywar, miód i musztardę dokładnie wymieszać, dodać do śledzi i wymieszać. Listki bazylii posiekać, pomidory pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki sałatki śledziowej wymieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki na 20-30 minut.

Marynowane matiasy z ziemniakami i ziołowym twarogiem
Składniki (4 porcje)
8 filetów ze śledzia matiasa
2 czerwone cebule
kawałek imbiru długości 2 cm
kawałek chrzanu długości 2 cm
pęczek koperku
60 dag małych ziemniaków
sól
pęczek szczypiorku
5 łodyg pietruszki
cytryna
30 dag chudego twarogu
3 łyżki oleju
pieprz
ew. 2 łyżki bułki tartej
Zalewa
250 ml czerwonego octu winnego

2 łyżki cukru
4 liście laurowe
łyżka nasion kminku 
łyżka nasion gorczycy 
łyżka czarnego pieprzu
1 czerwona papryka chili (suszona) 

  1. Przygotować zalewę. Do 250 ml octu dodać cukier, 3 liście laurowe, kminek, gorczycę, pieprz, chili i ziele angielskie. Wszystko zagotować w małym garnku. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  2. Filety ze śledzia opłukać w zimnej wodzie, dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić kawałki grubości około 3 cm. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki i oprószyć solą. Imbir i chrzan wymyć, obrać i zetrzeć lub drobno posiekać. Koperek umyć i strzepnąć wodę.
  3. Śledzie układać na przemian warstwą cebuli, imbiru, chrzanu z koperkiem w misce. Zalać letnim octem z przyprawami, przykryć i zostawić na co najmniej 24 godziny w lodówce.
  4. Następnego dnia ziemniaki dokładnie umyć szorując szczotką, wypłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 20 minut. Wymyć szczypiorek i natkę pietruszki, strzepnąć wodę i drobno posiekać. Wycisnąć sok z połowy cytryny.
  5. W misce wymieszać ser z 1 łyżką oleju rzepakowego, aż powstanie krem. Doprawić go solą, pieprzem i 1-2 łyżkami soku z cytryny. Dodać szczypiorek, natkę wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ostudzić (można wypłukać je pod bieżącą zimną wodą) i zdjąć z nich skórkę. Podgrzać olej na dużej patelni, wyłożyć grubo pokrojone ziemniaki z listkiem laurowym i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Dodać sól, ewentualnie bułkę tartą, ostrożnie obracając smażyć jeszcze przez 2 minuty.
  7. Kawałki śledzia wyjąć z marynaty, dobrze osuszyć. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ziołowym twarogiem. Udekorować krążkami cebuli.

 

Szybka sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą i żurawiną
Sledz_jablko_cebula_zurawinaSkładniki (1 porcja)
mała szczypta otartego majeranku (lub świeża łodyga)
2 łyżeczki masła
małe słodkie jabłko
2 małe filety z matiasa
pieprz
1 łyżka niesłodzonej żurawiny
pieczywo pełnoziarniste

  1. Filety ze śledzia moczyć w zimnej wodzie przez około 30-60 minut, osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę obrać. Połowę pokroić w piórka i oprószyć solą. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić cebulę mieszając od czasu do czasu.
  3. Żurawinę opłukać. Świeżą lekko rozgnieść, suszoną drobno pokroić. Umyć jabłko, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w cienkie plasterki. Dodać je do cebuli, przyprawić pieprzem i majerankiem. Smażyć mieszając przez 2 minuty, aż jabłko się lekko zarumieni.
  4. Wymoczone filety z matiasa pokroić grubo, wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z pieczywem.

 

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Mieszkam w Niemczech i widzę różnicę między śledziami matiasami tutaj i w Polsce. Polskie niby matiasy to starsze śledzie i nie mają tak delikatnego mięsa jak młode prawdziwe matiasy. Ale sałatki wyszły pyszne i najważniejsze że zrobione szybko w domu. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *