Agrest. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Agrest_na_krzaku

Wartości odżywcze agrestu i właściwości zdrowotne. Przepisy na sok z agrestu, kompot z agrestu, napar z liści agrestu

 

Wartości odżywcze agrestu

 

Owoce agrestu zawierają bardzo dużo witaminy C, sporo witamin z grupy B, prowitaminy witaminy A, minerałów i pierwiastków śladowych (żelaza, fosforu i miedzi), kwasy organiczne (kwas jabłkowy i cytrynowy), dużo kwasu foliowego, taniny, flawonoidów. Dojrzałe owoce agrestu zawiera dużo serotoniny, która ma działanie przeciwnowotworowe. Dojrzałe owoce agrestu zawierają 2 razy więcej kwasu askorbinowego niż niedojrzałe owoce.
Ciemne owoce agrestu mają sporo witaminy E i dużą ilość pektyn, przyczyniających się do usunięcia soli metali ciężkich z organizmu.

Właściwości lecznicze agrestu

 

Agrest jest wykorzystywany do zapobiegania i leczenia nadciśnienia, miażdżycy tętnic i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Napar z owoców agrestu pomaga usunąć nadmiar cholesterolu. Agrest ma działanie przeciwzapalne i wzmacniające, działa jak łagodny środek przeczyszczający, ma właściwości moczopędne (pomaga osuwać obrzęki) i żółciopędne. Jest stosowany przy przewlekłych zaparciach, zaburzeniach metabolizmu i otyłości.

Picie soku z agrestu wspiera wydalanie soli metali ciężkich, jest zalecane dla ludzi narażonych na promieniowanie (pomaga pozbyć się radionuklidów). Świeże owoce agrestu i wywary stosuje się przy niedoborze witamin i w celu uzupełnienia soli mineralnych.

Agrest. Przepisy lecznicze i przeciwwskazania

 

Lekarze uważają, że agrest (szczególnie jego ciemne odmiany) jest zdrowszy niż jabłka, wiśnie, a nawet maliny. Powinien znaleźć się obowiązkowo w diecie starszych dzieci. Agrest poprawia metabolizm, wspiera odchudzanie.

Sok z agrestu, anemia, brak witamin, wysypki skórne
Sok ze świeżego agrestu zmieszany z miodem. Poprawa następuje już po 4-5 tygodniach. Sok z agrestu uzyskuje się przez rozgniecenie owoców (lub zmielenie) i zalanie ich wodą.

Sok z agrestu, zatrucie organizmu solami metali ciężkich, otyłość
Pić codziennie sok ze świeżego agrestu (jak wyżej) rozcieńczony wodą w stosunku 1:2.

Sok z agrestu, ból gardła, przeziębienie
Pić świeży sok z agrestu (jak wyżej) z miodem. Można również płukać gardło niewielką ilością soku.

Kompot z agrestu, przewlekłe zaparcia, jako łagodny środek przeczyszczający i przeciwbólowy
Łyżkę owoców agrestu zalać szklanką gorącej wody, gotować przez 10 minut na małym ogniu, ostudzić i przecedzić. Wypić szklankę kompotu z agrestu w 4 dawkach w ciągu dnia.

Kompot z agrestu,
oparzenia skóry spowodowane przez trujące rośliny
Kompot z agrestu przefiltrować, wcierać w skórę. Szybko przynosi ulgę. Używać tylko dojrzałe owoce!

Kompot z agrestu, normalizacja cyklu miesiączkowego, przedłużające się krwawienia po menopauzie
Owoce agrestu zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-10 minut. Pomocny jest zarówno krótko gotowany kompot z agrestu jak i świeże owoce.

Napar z liści agrestu, wypłukujący kamienie nerkowe
25 g wysuszonych liści agrestu zalać pól litrem wrzącej wody. Pić szklankę naparu 3-4 razy dziennie. Kurację trzeba koniecznie uzgodnić z lekarzem.

Przeciwwskazania

  1. Cukrzycy powinni zachować ostrożność w spożywaniu owoców agrestu.
  2. Nie zaleca się spożywania owoców agrestu w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia okrężnicy i jelit (szczególnie z biegunką), ze względu na dużą zawartość tanin i kwasów. Skórka i nasiona mogą powodować zaostrzenie zapalenia jelit.
  3. Wywary i napary z liści agrestu ma silne działanie moczopędne. Długotrwałe stosowanie może doprowadzić do wypłukania soli mineralnych z organizmu.
  4. W chorobach nerek i dróg moczowych agrest może być spożywany tylko w małych ilościach.
  5. Agrest nie powinien być spożywany ze śliwkami oraz z mlekiem i jogurtem (można go za to łączyć z twarogiem).
  6. Często występuje nadwrażliwość na agrest.

Artykuły powiązane:

Czerwona porzeczka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze.
Czarna porzeczka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Przepisy na przetwory z agrestu w artykule Przepisy na domowe przetwory z agrestu z małą ilością cukru.

Rady jak mrozić agrest i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości i ładny wygląd można znaleźć w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *