Słodycze bez cukru, deser bez pieczenia

Zdrowy deser bez cukru, bez mąki, bez jaj, bez pieczenia…


Rady jak usunąć dwutlenek siarki z suszonych owoców. Przepisy na słodycze z suszonych owoców, orzechów, nasion i przypraw bez pieczenia…

Do przygotowania zdrowego deseru bez cukru, bez mąki, bez jajek i bez pieczenia starannie wybiera sie składniki! Skład i stosunek produktów zależy od własnych upodobań. Podstawowe składniki słodyczy bez pieczenia to owoce suszone (rodzynki, śliwki, morele, wiśnie, żurawina, daktyle, figi, wiórki kokosowe), migdały i orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe, nawet orzechy ziemne), nasiona i pestki (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane). Do smaku można dodać do nich trochę soku z cytryny albo pomarańczy, zmielonego cynamonu czy gałki muszkatołowej…
Suszone owoce sklejają składniki a mielone orzechy, migdały i płatki zagęszczają je. Dlatego ten zdrowy deser przygotowuje się bez mąki i bez jajek.

Jak wybrać zdrowe suszone owoce?
Naturalnie suszone owoce są pomarszczone, mają nierówny kształt, matowy i ciemny kolor w odcieniach brązu (suszone śliwki powinny być czarne)
. Jasne były szybko suszone, traktowane żrącą sodą, konserwowane związkami siarki. Owoce przesuszone, twarde, z odstającą skórką nie mają smaku ani naturalnej słodyczy. Dobrze wysuszone owoce nie powinny nie kruszyć się, powinny być elastyczne, ale nie zawierać soku. Zbyt miękkie, klejące się czy rozerwane szybko pleśnieją, mogą zawierać rozkładające je bakterie.
Suszone śliwki błyszczą po zanurzeniu w glicerynie lub specjalnych konserwujących olejach. Jeśli są lepkie, to znaczy że były moczone w słodkim syropie glukozowym. Lepkie owoce są oklejone kurzem.
Dobrze wysuszone dojrzałe owoce są lekko słodkie, nie powinny być kwaśne, gorzkie, smakować ani pachnieć środkami chemicznymi. Trzeba sprawdzić, czy owoce nie mają dziurek wygryzionych przez larwy. Najlepiej wybierać daktyle i śliwki z pestką, a rodzynki z ogonkiem – są bardziej wartościowe.

Producenci dążą do obniżenia kosztów przyspieszając proces suszenia owoców i konserwując je dwutlenkiem siarki (E 220). Tak suszone owoce stają się jasne (np. półprzezroczyste rodzynki, jasnopomarańczowe morele).
Czasem praktycznie niemożliwe jest znalezienie suszonych owoców bez obróbki chemicznej, dlatego trzeba usunąć niezdrowe konserwanty z owoców.

Jak usunąć dwutlenek siarki z suszonych owoców?
Dwutlenek siarki na szczęście dobrze rozpuszcza się w wodzie. Suszone owoce płucze się kilkakrotnie, następnie zalewa czystą wodą w temperaturze pokojowej i moczy przez 25-30 minut. Po odlaniu brudnej wody przepłukuje sie je na sicie czystą, bieżącą wodą.

Jak przygotować deser z suszonych owoców bez cukru, bez mąki, bez jajek i bez pieczenia?
Do rozdrobnionych, najlepiej zmielonych suszonych owoców dodaje się zmielone na pastę nasiona, orzechy. Otrzymuje się miękką masę, którą formuje się rękami zwilżonymi zimną wodą. Masa klei się bez dodania mąki czy jajek.
Dobra rada: blender z silnikiem o słabej mocy nie zmieli twardych daktyli. Dlatego owoce moczy się w wodzie, wyjmuje z nich pestki, kroi i dopiero wtedy mieli się z pozostałymi składnikami. Orzechy łatwiej jest drobno zmielić po podprażeniu ich na rozgrzanej suchej patelni (wystarczą 2 minuty).
Dodatki do posypania lub obtoczenia to m.in. wiórki kokosowe, nasiona sezamu, mak, drobno posiekane migdały i orzechy, cynamon, kakao, starta lub roztopiona gorzka czekolada…
Miód, cukier lub inne słodziki nie są już potrzebne, wystarczy słodycz owoców. Słodki deser podaje się od razu lub po schłodzeniu (w lodówce przez kilka godzin lub w zamrażarce przez pół godziny).

Słodycze z suszonych owoców, pestek i nasion dostarczają dodatkowe witaminy i minerały, a jedzone z umiarem nie tuczą. Można je spożyć od razu a zapas przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 tygodnie lub zamrozić. Rozmrażać powoli w temperaturze pokojowej.

Przepisy na zdrowe słodycze bez cukru, bez mąki, bez jajek, bez pieczenia


Słodycze z suszonych owoców i orzechów bez cukru, deser bez pieczenia

Składniki
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
6 dag rodzynek
5 łyżek siekanych orzechów włoskich
ew. 2 łyżki soku pomarańczowego lub jabłkowego
Orzechy podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Ostudzić, posiekać. Suszone owoce zalać wrzątkiem, po 5 minutach przecedzić (twarde daktyle moczy się 5-10 minut dłużej). Zmielić je z sokiem na gładką masę. Z masy uformować małe kulki, obtoczyć siekanymi orzechami.
Dobra rada: ponieważ daktyle trudno zmielić blenderem, lepiej posiekać je drobno po wymoczeniu i zmielić z resztą składników.

Słodycze z suszonych owoców bez cukru, deser bez pieczenia
Składniki
15 dag ulubionych suszonych owoców (rodzynki, suszone morele, suszone śliwki lub daktyle)
10 dag posiekanych orzechów lub migdałów
ew. cynamon do smaku
10 dag wiórków kokosowych
Suszone owoce wypłukać i zalać wrzącą wodą na 5 minut (twarde daktyle na kwadrans). Migdały lub orzechy krótko podprażyć na suchej patelni mieszając. Kiedy zaczną się złocić zdjąć z ognia. Ostudzone drobno zmielić. Owoce przecedzić, zmielić (suszone morele i daktyle najpierw grubo pokroić). Zmielone owoce, orzechy, nasiona równomiernie wymieszać. Z masy uformować kulki mokrymi rękami. Wysypać wiórki kokosowe na półmisek, obtoczyć nimi kulki z owoców suszonych, orzechów i nasion. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Słodycze z suszonych owoców bez cukru, deser bez pieczenia
Składniki:
10 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
5 dag orzechów laskowych
5 dag nasion słonecznika
pełna łyżka gorzkiego kakao
szczypta cynamonu
Suszone śliwki i rodzynki wypłukać i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach przecedzić. Orzechy i słonecznik krótko podprażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu zmielić. Dodać owoce i zmielić na gładką masę. Mokrymi rękami uformować nieduże kulki. Kakao zmieszać z cynamonem. Przesiać przez sitko na półmisek, obtoczyć w nim kulki.

Słodycze z suszonych owoców i słonecznika bez cukru, deser bez pieczenia
Składniki:
20 dag suszonych śliwek
15 dag daktyli
15-20 dag nasion słonecznika
4 dag nasion sezamu*
Suszone owoce wypłukać, zalać wrzątkiem (śliwki na 5 minut, daktyle na kwadrans), przecedzić. Nasiona słonecznika krótko prażyć na suchej patelni mieszając. Kiedy zaczną się złocić zdjąć z ognia i ostudzić. Zmielić. Daktyle pokroić. Do pasty ze słonecznika dodać owoce, zmielić. Z powstałej masy ulepić kulki, obtoczyć je nasionami sezamu. Schłodzić w lodówce.
Dobra rada: nasiona sezamu lepiej podprażyć na suchej patelni pod przykryciem. Krótko podgrzewać i mieszać, żeby nie spalić!

Czekoladowe słodycze z suszonych owoców bez cukru, deser bez pieczenia
Składniki:
1/4 szklanki kakao w proszku
3/4 szklanki migdałów
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
szklanka daktyli
łyżka płynnego masła lub oleju kokosowego*
Daktyle zalać wrzącą wodą na kwadrans, przecedzić, pokroić. Migdały i płatki podprażyć na suchej patelni mieszając (nie mogą zbrązowieć!).
Wymieszać migdały, płatki owsiane i kakao w proszku, zmielić. Do masy dodać pokrojone daktyle i masło. Dokładnie wymieszać lub zmielić. Uformować kulki rękami opłukanymi wodą lub włożyć do foremek do lodu. Włożyć do zamrażarki na 20 minut.
*Słodycze przygotowane z olejem kokosowym można dłużej przechować niż przygotowane z masłem.

Czekoladowe ciasteczka bez cukru, deser bez pieczenia
Składniki:
2 szklanki orzechów nerkowca
2/3 szklanki daktyli
pół szklanki drobnych wiórków kokosowych*
ew. 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut, przecedzić. Jeśli wiórki grube lub twarde podprażyć je krótko na suchej patelni, a kiedy zaczną się lekko złocić zdjąć patelnie z ognia.
Orzechy wymieszać z wiórkami i drobno zmielić. Daktyle grubo pokroić, dodać do orzechów i zmielić na gęstą masę. Jeśli jest rzadka można dosypać trochę błyskawicznych płatków owsianych. Mokrą ręką uformować spore kulki, spłaszczyć je. Czekoladowe ciasteczka schłodzić w lodówce.

Słodycze z owoców, wiórków kokosowych i płatków bez cukru, deser bez pieczenia
Składniki:
szklanka błyskawicznych płatków owsianych
pół szklanki suszonych moreli
pół szklanki wiórków kokosowych
średni banan
cynamon do smaku
Suszone morele wypłukać, zalać wrzątkiem na 5 minut, przecedzić i pokroić na 2-3 części. Banana obrać, pokroić na kilka części. Odsypać 1/4 szklanki płatków, pozostałą część zmielić na mąkę. Dodać morele, banana, wiórki kokosowe i zmielić na jednorodną masę. Dodać do niej niezmielone płatki, przyprawić cynamonem. Mokrymi rękami uformować kulki. Podawać od razu.

Artykuły powiązane: 
Kompot z owoców suszonych.

Spis przepisów na zdrowe desery i wypieki bez cukru znajdują sie na stronie Desery, wypieki. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *