Dietetyczny chrust bez glutenu dla alergików

Faworki pieczone dla alergików. Faworki bez glutenu, bez jajek, bez śmietany, bez proszku, bez sody, bez drożdży


Przepisy na bezglutenowe faworki pieczone w piekarniku: chrust pieczony z mąki kukurydzianej i bez jajek; faworki pieczone bez śmietany; faworki pieczone bez tłuszczu, bez jajek, bez śmietany…
Ciasto na faworki bez glutenu nie jest łatwe. Warto przygotować je z gotowej mieszanki lub z przesianej skrobi kukurydzianej i mąki ryżowej (sprawdza sie stosunek 1:1) stopniowo dodając płynne składniki. Ponieważ trzeba je rozwałkować, powinno być gęste i dosyć twarde. Przed rozwałkowaniem surowe ciasto musi odpocząć przez pół godziny. Trzeba je przykryć, bo łatwo wysycha.

Dobrze przygotowane jest gładkie. Ciasto bezglutenowe jest suchsze i twardsze, łatwo kruszy się. Trudno jest je rozwałkować – nie trzeba sie tym zniechęcać, lecz eksperymentować z proporcjami składników suchych i mokrych. Łatwiej rozwałkowuje sie między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub w worku z grubej folii przeznaczonym do zamrażania produktów. Wycina się z niego tylko proste kształty np. koła, romby, prostokąty o równych brzegach. Wypieki bez glutenu wymagają dodania do nich większej ilości przypraw, aby poprawić smak trochę mdłej mąki. Ciasteczka układa się na lekko natłuszczonej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bezglutenowe faworki piecze się dłużej niż faworki przygotowane z mąki pszennej. Studzi sie je poza piekarnikiem.

Chrust pieczony z mąki bezglutenowej ma krótszą trwałość.

Dobra rada: mąkę kukurydzianą miesza się zawsze z wrzącą wodą – wypiek jest wtedy pulchniejszy.

Przepisy na bezglutenowe faworki z piekarnika 

Chrust pieczony z mąki kukurydzianej, bez jajek, bez glutenu
Składniki:
10 dag przesianej świeżej mąki kukurydzianej
230-250 ml wrzącej wody
3 dag margaryny 
szczypta soli
domowy dżem
W małym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać margarynę i sól. Mieszać wsypując bardzo powoli przesianą mąkę kukurydzianą do wrzącej wody. Zagotować mąkę stale mieszając, aby uzyskać masę o konsystencji gładkiej pasty. Ostudzić. Gładkie ciasto ugnieść, rozwałkować na natłuszczonym papierze na grubość 3 mm. Pokroić w romby o szerokości 3-4 cm. Bezglutenowe faworki z mąki kukurydzianej bez jajek ułożyć na blasze lekko posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20 minut na złoty kolor. Ostudzić, przed podaniem posmarować ulubionym dżemem.

Bezglutenowe faworki pieczone w piekarniku, chrust bez śmietany 
Składniki:
120 ml ulubionego mleka roślinnego
370 ml mieszanki mąki bezglutenowej 
3 żółtka jaj kl. L
łyżka oleju kokosowego
łyżka drobnego brązowego cukru
duża szczypta soli do smaku
ew. 50 g koniaku lub wódki (dla kruchości) 
płynny miód i zmielone orzechy do smaku
Włączyć obie grzałki piekarnika. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mąka musi być świeża. Bezglutenową mąkę przesiać z solą. Stale mieszając dodawać porcjami pozostałe składniki: mleko roślinne, żółtka jaj utarte z cukrem, olej kokosowy i koniak. Dokładnie wymieszać składniki, ugnieść zwarte ciasto. Na desce posypanej mąką rozwałkować ciasto, pokroić w paski 3 cm x 8 cm. Naciąć je i przewinąć. Chrust może mieć także inną, prostszą formę. Blachę lekko posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć surowe ciasteczka. Blachę wsunąć na środkową szynę. Faworki bez glutenu i bez mleka piec w piekarniku w temperaturze 180°C-200°C przez około 20 minut. Ostudzony chrust pochlapać miodem, a następnie posypać orzechami.

Bezglutenowe faworki pieczone bez jajek, bez tłuszczu, bez śmietany 
Składniki:
750 ml gotowej mieszanki mąki bezglutenowej 
150-175 ml wody
50 ml czystej wódki*
2 łyżki cukru waniliowego
cukier puder z cynamonem do posypania 
Włączyć obie grzałki piekarnika. Składniki nie mogą być zimne, mąka powinna być świeża. Mieszając dodawać składniki porcjami, zagnieść dość twarde ale elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką bezglutenową, wyciąć proste kształty. Chrust wyłożyć na lekko natłuszczoną blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Wsunąć ją na środkową szynę piekarnika. Bezglutenowe faworki bez jajek, bez tłuszczu i bez śmietany piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C-200°C. Ostudzony chrust posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
*Wódka powoduje, że bezglutenowe ciasto po upieczeniu jest pulchniejsze.

Przepisy na pieczone faworki bez proszku do pieczenia, bez sody, bez drożdży, bez oleju, bez octu, bez spirytusu zebrane są w artykule Dietetyczne faworki fit.

Spis przepisów na bezglutenowe wypieki dla alergików znajduje sie na stronie Desery, wypieki.

Przepisy na domowe mieszanki mąk bezglutenowych prezentowane są w artykule Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1.

Rady jak upiec dobre ciasto bezglutenowe i chleb bezglutenowy można przeczytać w artykule Pieczemy z mąką bezglutenową cz.2.  

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *