Czerwona porzeczka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Czerwona_porzeczka_na_krzakach


Wartości czerwonej porzeczki, przepisy lecznicze z jej owoców i liści.  Lecznicza nalewka z  czerwonej porzeczki

Owoce czerwonej porzeczki zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są bogate w witaminy A, C, E, żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen, wiele przeciwutleniaczy, które są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych. Czerwona porzeczka zawiera bardzo dużo kwasu askorbinowego, ma właściwości przeczyszczające i wzmacniające organizm.
Świeże czerwone porzeczki i przetwory poprawiają apetyt, przeciwdziałają nudnościom, zwiększają przyswajalność składników odżywczych, powodują wzrost ruchliwości jelit.
Kumaryny zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają krzepliwość krwi i pomagają zapobiegać atakom serca i udaru mózgu, a pektyny usuwając cholesterol z organizmu zapobiegają miażdżycy.
Ze względu na zawarte w owocach czerwonej porzeczki kwasy (jabłkowy i bursztynowy) spożywanie owoców zaleca się seniorom i czującym stałe zmęczenie.
Spożywanie czerwonej porzeczki jest bardzo wskazane dla cukrzyków.

Sok z porzeczki czerwonej jest moczopędny, żółciopędny, ma zastosowanie przy przewlekłych zaparciach. Sok z czerwonej porzeczki zaleca się sportowcom, szczególnie maratończykom, dla wzmocnienia i szybszej regeneracji po zawodach. Ma działanie krwiotwórcze. Picie soku z czerwonej porzeczki daje bardzo dobre efekty w stanach gorączkowych (zwłaszcza u dzieci), ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne, tłumi pragnienie.

Sok z porzeczki czerwonej ma orzeźwiający smak i jest uważany za przydatny w kamicy dróg moczowych (zwiększa wydalanie moczanów).

Przepisy lecznicze z czerwoną porzeczką i przeciwwskazania


Napar z owoców czerwonej porzeczki, przewlekłe zaparcia
3 łyżki owoców czerwonych porzeczek zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem, odcedzić. Pić po 50 ml napoju 4 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem.

Napój witaminizujący z liści porzeczki czerwonej 
Łyżkę suszonych liści czerwonej porzeczki zalać pół szklanki zimnej wody i ogrzewać w łaźni wodnej przez 15 minut. Przecedzić i pić raz dziennie przez 5 kolejnych dni.

Zapalenie pęcherza moczowego
10 dag suszonych lub świeżych liści czerwonej porzeczki zalać 2 szklankami wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 4 godziny. Pić między posiłkami 3-5 razy dziennie po pół szklanki.

Nalewka z porzeczki czerwonej na nadkwasotę
W słoju zalać litrem białego wina 5 dag świeżych liści czerwonej porzeczki. Zakręcić słój i odstawić do szafki na 2 tygodnie. Nalewka z czerwonej porzeczki musi dojrzewać w ciemności i w pokojowej temperaturze. Pić po 50 ml nalewki na 20-30 minut przed posiłkiem.

Moczopędny napar z liści porzeczki czerwonej 
20 g liści czerwonej porzeczki zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Pić po 2 łyżki 3 razy dziennie.

Przeciwwskazania

  1. Porzeczki trzeba wprowadzać do diety dzieci bardzo ostrożnie i w niewielkich dawkach, gdyż często wywołują reakcje alergiczne.
  2. Soku z czerwonej porzeczki nie powinno się pić przy wrzodzie żołądka i dwunastnicy, ostrym zapaleniu błony śluzowej żołądka, zapaleniu wątroby, niskiej krzepliwości krwi.

 

Artykuły powiązane:

Przepisy na domowe przetwory z czerwonej porzeczki bez cukru.
Agrest. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze.
Czarna porzeczka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Rady jak mrozić porzeczki i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można znaleźć w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *