Wykorzystanie resztek ciast w kuchni

 

Jak wykorzystać resztki ciasta? Przepisy na smaczne desery z resztek ciasta, zwłaszcza tych nieudanych

Deser warstwowy z resztkami ciasta i ciasteczek

Deser_z_resztek
Składniki
kawałki suchego ciasta, ciasteczka
budyń lub sos waniliowy 
resztki orzechów, migdałów i inne niewykorzystane składniki do deserów 
resztki polewy czekoladowej lub czekolady 
świeże i suszone owoce
delikatny alkohol (likier) lub sok owocowy
pucharki do deserów lub kieliszki do wina
Rozdrobnić resztki wypieków. Składniki nakładać warstwami do pucharków. Ostatnią warstwę z ciasta nasączyć sokiem lub likierem.
1. warstwa: kawałki suchego ciasta polane alkoholem lub sokiem
2. warstwa: 3 łyżki budyniu lub sosu waniliowego
3. warstwa: pokrojone świeże owoce
4. warstwa: czekolada, posiekane orzechy, migdały, suche owoce…
5. warstwa: 3 łyżki budyniu lub sosu waniliowego
6. warstwa: pokruszone ciastka

Kuleczki z resztek ciasta do kawy, deser bez pieczenia
Składniki
około 30 dag suchego ciasta piaskowego lub drożdżowego
około 10 dag resztek polewy czekoladowej lub czekolady
3 łyżki amaretto lub rumu, brandy albo 5-6 łyżek soku pomarańczowego
ew. wiórki kokosowe
Ciasto (mogą być też ciasteczka, pokruszony spód tortu) rozdrobnić i dokładnie wymieszać. Nasączyć alkoholem lub sokiem i odstawić na 20 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do masy, dokładnie wymieszać i ugnieść. Odstawić na 15 minut. Po około godzinie ulepić niewielkie kulki (jedną kulkę z jednej łyżki masy). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kulki można posypać wiórkami lub zawinąć w papierek jak cukierki i serwować do kawy lub mleka.
Rada: zamiast soku można dodać do podsuszonego ciasta 3 łyżki śmietany kremówki i 2 łyżki płynnego masła, a zamiast alkoholu kroplę aromatu waniliowego lub rumowego. 

Zimny deser z resztkami ciasta, twarożkiem, owocami i bitą śmietaną
Deser_z_resztek_twarog_owoceSkładniki
20 dag suchego ciasta
płynne masło
30 dag twarożku*
pół łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cukru waniliowego domowego
szklanka bitej śmietany
świeże lub mrożone owoce
2-3 szerokie szklanki lub salaterki

Ciasto drobno pokruszyć, wymieszać z niedużą ilością płynnego masła (okruchy nie powinny być suche). Nałożyć do szklanek. Dokładnie wymieszać twarożek z cukrem, sokiem i skórką cytryny, ostrożne dodać do masy bitą śmietanę. Nałożyć na warstwę ciasta, posypać owocami. Napełnione szklanki wstawić do lodówki na 3 godziny.
Rada: Twarożek można zastąpić resztkami twarogu z mieszanego z jogurtem. Przed podaniem owoce można posypać niedużą ilością cukru pudru.

Zapiekanka z resztek ciast, herbatników, owoców, jaj i śmietany

Składniki (6 porcji)
30 dag resztek ciasta, słodkich rogali, chałki, herbatników…
6 jaj
szklanka śmietany

laska wanilii lub cukier waniliowy
10 dag rodzynków
20 dag kwaśnych owoców (np. żurawiny lub suszonej wiśni, łodygi rabarbaru)
cukier do smaku
cynamon

Resztki słodkich wypieków rozdrobnić lub posiekać. Rabarbar wymyć i pokroić, dodać rodzynki, wymieszać. W misce wymieszać cukier, wanilię, jaja, cynamon. Na koniec dodać śmietanę, wsypać pokruszone lub pokrojone w kostkę ciasta. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C (górna i dolna grzałka) przez około 30 minut. Podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.


Słodka zapiekanka z resztek ciasta

Zapiekanka_z_resztekSkładniki
chałka lub resztki ciasta*
szklanka mleka
2 jaja
4 jabłka**
po łyżce rodzynków i orzechów
łyżka masła
2 łyżki cukru, cynamon lub wanilia

Pieczywo lub ciasto pokroić w kostkę grubości 1 cm. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Natłuścić formę do zapiekanek, na dno wysypać krojone pieczywo, następnie jabłka wymieszane z rodzynkami i orzechami. Włączyć piekarnik (temp. 180° C). Lekko podgrzać mleko, wbić do niego jaja, dodać cukier, cynamon i wymieszać mikserem. Masę wylać na pieczywo z jabłkami (mleko może dosięgać do wysokości najwyżej 2 cm poniżej warstwy jabłek). Na wierzch rozłożyć płatki masła. Zapiekać około 45 minut, aż zapiekanka będzie miała złoty kolor (nie może być mokra). Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie ciemnieć, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Podawać ciepłą.
*Mogą być też resztki pszennego, tostowego chleba, bułki kajzerki
**Jabłka można pominąć, ale mleko nie może zalać ciasta.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *