Produkty naturalnie bezglutenowe


Dieta bezglutenowa. Produkty bez glutenu


Przekreslony_klos2
Zawsze należy czytać informacje producenta o składzie na opakowaniu produktu, ponieważ nawet produkty naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji lub podczas transportu.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej to przede wszystkim produkty naturalnie nie zawierające glutenu:

  1. nieprzetworzone jaja, świeże mleko, mleko w kartonie;
  2. świeże i mrożone mięso i podroby (bez panierki i dodatków);
  3. świeże i mrożone ryby, małże, krewetki, ostrygi (bez panierki i dodatków);
  4. wszystkie warzywa świeże i mrożone (bez dodatków np. ziół, przypraw, sosów) oraz konserwowane w domu (w tym także ziemniaki świeże, gotowane, pieczone; soja, soczewica, ciecierzyca, fasola; ziarna kukurydzy);
  5. wszystkie owoce świeże i nieprzetworzone, mrożone (bez dodatków) oraz konserwowane w domu; zupy warzywne gotowane w domu z dozwolonych produktów (bez niedozwolonych dodatków np. mąki glutenowej);
  6. ziarna białego i brązowego ryżu, prosa, gryki*, amarantusa, komosy ryżowej (quinoa), sorgo;
  7. nieprzetworzone orzechy, migdały, siemię lniane, mak, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy piniowe;
  8. wody mineralne, źródlane i lecznicze.

Nie każdy rodzaj mąki zawiera gluten. W diecie bezglutenowej bezpiecznie można spożywać mąkę bezglutenową, przetwory i wyroby z mąki bezglutenowej

  1. mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kaszę jaglaną z prosa, kaszę gryczaną)**, płatki ryżowe;
  2. skrobię kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną;
  3. mączka sago, mączka z manioku i jej granulki tzw. tapioka, mąka kasztanowa i z pestek winogron, mąka z prosa;
  4. gotowe mieszanki mączne bezglutenowe oznakowane międzynarodowym znakiem „przekreślonego kłosa”;
  5. pieczywo i makarony z oznakowanych mąk bezglutenowych wykonane w domu;
  6. makaron ryżowy; prawdziwy azjatycki szklany/celofanowy makaron (wyłącznie ze skrobi fasolki mung i wody);
  7. produkty oznakowane: kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, oznakowany owies *** (w niewielkich ilościach), oznakowaną bułkę tartą.

Wyroby bez glutenu:

  1. mleko zagęszczane, mleko w proszku, śmietana, kefir, maślanka i jogurt naturalny (bez wsadów), śmietanka do kawy, mleko skondensowane;
  2. naturalny i nieprzetworzony ser biały i żółty (Emmentaler, Gouda, edamski, tylżycki, parmezan, ser, naturalny, mozzarella i feta w solance, ser kozi, ser owczy;
  3. masło klarowane, czysty smalec;
  4. czysty cukier, dżem oraz miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”;
  5. herbata bez dodatków, kawa naturalna, czyste soki owocowe (100%), syropy owocowe bez aromatów i konserwantów, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole;
  6. konserwy rybne we własnym sosie lub w oleju;
  7. sól, pieprz, zioła, przyprawy z jednego składnika, ocet winny biały i czerwony, ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, octy jasne, bezglutenowy sos sojowy (Tamari);
  8. proszek do pieczenia bezglutenowy (oznakowany), czysta sodka spożywcza, komunikanty niskoglutenowe;
  9. wino, szampan, wódka zbożowa, czysty koniak, rum, dżin, arak, oznakowane piwo.

*Gryka zawiera niewielkie ilości dobrze tolerowanego glutenu.
**Ogólnodostępne w handlu mąki (kukurydziana, gryczana) mogą być jednak zanieczyszczone glutenem. Warto kupować oznakowane mąki lub samemu mielić kupione ziarna na mąkę.
***Zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem. Można kupić fiński oznakowany owies, którego spożywanie w niewielkich ilościach jest dozwolone.

Artykuły powiązane:
Dieta bezglutenowa. Które produkty zawierają gluten i które mogą być zanieczyszczone glutenem?
Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1
Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 2

Przepisy na wypieki dla diety bezglutenowej są zebrane na stronie Desery i wypieki.

Podobne wpisy

5 komentarzy

  1. zapraszam, znajomych na grilla spotykam się u nas 1-szy raz z osobą ktora nie toleruje glutenu i nagle… mętlik co przygotowac co zrobić jakie użyć dodatki (przyprawy) aby było OK

    1. Mięso, ryby, owoce i warzywa są bezglutenowe. Trzeba zrezygnować z gotowych kiełbasek, przygotować czyste mięso. Wszystkie przetworzone mięsne porcje, z marynatą i innymi dodatkami będą szkodliwe. Przyprawy jak dla dzieci – wystarczą sól, koperek, natka pietruszki. Dla osoby z nietolerancją/chorobą przygotowuje się posiłki koniecznie w osobnych naczyniach używając osobnych sztućców, mięso grilluje na osobnej tacce, ponieważ gluten łatwo przenieść. Trzeba pamiętać o tym, że bezglutenowe produkty (pieczywo, makaron, lody, piwo, keczup itp.) powinny być opatrzone specjalnym znakiem przekreślonego kłosa. Najlepiej byłoby przygotować dla wszystkich gości bezglutenowe menu z dużą porcją surówek z czystym olejem lub ukręconym w domu majonezem, a dla amatorów ostrzejszej kuchni dodatkowy sos, musztardę i pieczywo. Można umówić się, że gość przyniesie swój bezglutenowy chleb, jeśli są trudności z jego zakupem.

  2. Jestem na diecie bezglutenowej a lekarz kazał mi usunąć z diety też mleko, śmietanę, cukier, nawet pieprz. To jest w nich ten gluten czy nie? Mam mętlik w głowie. Dziękuję za artykuł i pozdrawiam ciepło.

    1. Nie ma w nich glutenu, ale w razie zaostrzenia choroby, biegunek, trzeba wyeliminować te produkty, aby oszczędzać błony śluzowe jelit. Dieta musi być lekkostrawna, delikatna. Życzę zdrowia, pozdrawiam.

  3. Wynika z tego że dieta bezglutenowa jest nieskomplikowana, i na dodatek niekosztowna. A tyle wokół niej zamieszania nawet w sklepach pojawiły się popularne produkty w wersji bezglutenowej. to tylko moda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *