Zdrowa polewa czekoladowa bez cukru i bez tłuszczu

 

Rady jak zrobić czekoladową polewę bez cukru oraz czekoladową polewę bez tłuszczu i bez cukru: dietetyczna polewa z gorzkiej czekolady, polewa z białej czekolady, polewa z czekolady mlecznej

 

Przepisy kulinarne na dietetyczną polewę czekoladową:
– lśniąca czekoladowa polewa bez cukru do ciasta czekoladowego, do ciasta marchewkowego, do ciasta kawowego, do ciasta orzechowego, do pierników, do babeczek, do muffinów;
– ciemna czekoladowa polewa bez cukru i bez masła na ciasteczka, na pierniczki, 
do ciasteczek;
– mocno czekoladowa polewa bez cukru i bez masła do ciasteczek i babeczek;
– polewa z alkoholem bez cukru i bez masła na ciasto czekoladowe, kawowe, orzechowe…
– polewa z białej czekolady bez cukru z syropem klonowym i z syropem malinowym;
– marmurkowa polewa z białej i z mlecznej czekolady bez masła i bez cukru;
– czekoladowa polewa bez cukru i bez tłuszczu do ciasta i ciasteczek.

Czekolada o wysokiej zawartości kakao (przynajmniej 60%-70%) zachowa podczas podgrzewania swój kakaowy aromat. Wystarczy ją podgrzać do temperatury 40°C, w wysokiej temperaturze staje się matowa. Warto go urozmaicić dodając do niej trochę cynamonu, ziaren wanilii, zmielonych orzechów, łyżka rumu albo likieru o wyraźnym smaku. Kolor glazury z białej czekolady zmieni dodany syrop owocowy, np. malinowy. Aby glazura lepiej trzymała się powierzchni ciasta, powinno się ją najpierw dobrze ostudzić do temperatury około 30°C. Powierzchnię cienko posmarować wcześniej podgrzaną konfiturą lub podsmażonym zagęszczonym dżemem o neutralnym smaku (można dodatkowo przetrzeć go przez sitko), następnie nałożyć czekoladową glazurę.

Dietetyczna czekoladowa polewa bez cukru i bez masła na ciasteczka, na pierniczki
Składniki
20 dag gorzkiej czekolady min. 60%
100 ml śmietany 30%
Czekoladę pokroić, wsypać do rondelka, dodać śmietankę. Podgrzewać na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż śmietana będzie gorąca. Rondelek odstawić, aż śmietana się ochłodzi. Teraz można ją ubić mikserem i posmarować nią ciasteczka. Ciasteczka wstawić do lodówki lub na kwadrans do zamrażarki. Ostrożnie przełożyć na paterę.

Lśniąca czekoladowa polewa bez cukru do ciasta marchewkowego, orzechowego, czekoladowego, babeczek – czekoladowa polewa dietetyczna
Składniki
20 dag gorzkiej czekolady min. 60%
10 dag masła
łyżka słodkiej śmietanki
Czekoladę zetrzeć na tarce. Pokrojone masło przełożyć do stalowej miski, wsypać czekoladę. Miskę wstawić do garnka z bardzo gorącą, ale nie gotującą się wodą. Lekko mieszając stopić masło i czekoladę. Dodać śmietanę. Następnie masę schłodzić w zimnej kąpieli wodnej mieszając. Masa powinna mieć lekko gęstą konsystencję i matowo błyszczeć.
Dobra rada: za mocno podgrzana masa może się zważyć. Aby oddzielony tłuszcz połączył się z resztą składników dodać 1-2 łyżki ciepłej wody, wymieszać.

Mocno czekoladowa polewa bez cukru i bez masła do babeczek, ciasteczek – czekoladowa polewa dietetyczna
Składniki
10 dag gorzkiej czekolady min. 60%
3 pełne łyżki śmietany 30%
Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do płaskiego rondelka, dodać śmietanę. Rondelek wstawić go garnka z bardzo gorącą wodą i powoli mieszać, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Mocno czekoladową polewę wykładać łyżeczką na wierzch babeczek, ciasteczek, ew. rozsmarować nożem.

Czekoladowa polewa z alkoholem bez cukru i bez masła na ciasto czekoladowe, kawowe, orzechowe… – dietetyczna polewa z dodatkiem alkoholu
Składniki
10 dag gorzkiej czekolady min. 60%
8 łyżek śmietany 30%
łyżeczka cynamonu
łyżka likieru orzechowego (np. Frangelico)*
ew. mielone orzechy laskowe do posypania brzegów ciasta
Czekoladę drobno pokroić. W rondelku mocno podgrzać śmietanę, wsypać do niej czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać łyżką, aż powstanie gęsty krem. Dodać likier, cynamon, zamieszać i odstawić do ochłodzenia. Płynną polewę rozsmarować na wierzchu i brzegach ciasta.
*Zamiast likieru można dodać czystą wódkę żytnią z niedużą ilością rozpuszczalnej kawy.

Dietetyczna polewa 3 kolory z białej czekolady bez masła, z syropem klonowym i z syropem malinowym do ciasteczek, babeczek
Składniki
35 dag białej czekolady
łyżka syropu klonowego
szczypta cynamonu w proszku
łyżeczka syropu malinowego
Pokroić białą czekoladę, odłożyć łyżkę najdrobniej pokrojonej. Pozostałą część włożyć do rondelka, wstawić go do garnka z bardzo gorącą wodą. Czekoladę rozpuścić mieszając. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać syrop klonowy i cynamon, do drugiej syrop malinowy, pozostałej nie przyprawiać.

Dietetyczna czekoladowa polewa marmurkowa bez cukru i bez tłuszczu do ciasta
Składniki
5 dag białej czekolady
5 dag ciemnej mlecznej czekolady
Każdą czekoladę osobno posiekać, osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną nałożyć na wierzch ciasta, wymieszać drewnianym patyczkiem do szaszłyków w dowolny wzór, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Dietetyczna czekoladowa polewa bez cukru i bez tłuszczu do ciasta, ciasteczek
Składniki
40 dag gorzkiej czekolady min. 60%
150-200 ml wody
1-2 łyżki rumu
ew. szczypta cynamonu, tarta skórka pomarańczy
Czekoladę zetrzeć na tarce, przełożyć do metalowej miski. Miskę włożyć do garnka z gorącą wodą. Topiącą się czekoladę stale mieszać. Wlać alkohol i dodawać stopniowo wodę o temp. około 40°C (wrząca zniszczy aromat czekolady). Stale mieszać, aby składniki nie rozdzieliły się.

Rady jak przygotować ganasz, domową lśniącą czekoladową glazurę do tortów i ciast można przeczytać w artykule „Zdrowa domowa polewa czekoladowa bez cukru do tortu i ciasta”. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *