Sałatki z warzyw korzeniowych

Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Dietetyczna sałatka


Kulinarne przepisy na szybkie sałatki z warzyw korzeniowych: sałatka z selera, jabłka, marchwi i sera, sałatka z selera i owoców, sałatka z buraka ćwikłowego, jabłek i chrzanu, słodka sałatka z selera
Warzywa_korzeniowe_na_surowki
Dietetyczna sałatka z selera, jabłka, marchwi i sera

Składniki (4 porcje)
słodkie jabłko
1-2 marchewki
pół selera
10 dag sera Ementalera
mała cebula
kilka łyżek soku z cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz, kilka liści bazylii
Z soku, oliwy, przypraw i posiekanej bazylii przygotować sos i odstawić. Wymyć dokładnie jabłko. Seler i marchew wyszorować, obrać ze skórki. Jabłko, seler i marchew zetrzeć na tarce, przełożyć do miski, zalać sosem i wymieszać. Obrać cebulę, drobno posiekać i oprószyć solą. Ser Emmentaler pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać.

Dietetyczna sałatka z selera i owoców
Składniki (4 porcje)
duży seler
2 pomarańcze
słodkie jabłko
2 szklanki jogurtu
sok z cytryny
4 łyżki startej skórki z cytryny
*1 łyżka cukru pudru
kilka orzechów laskowych
Wymyć dokładnie jabłko, pomarańcze i seler. Seler obrać i pokroić w paski. Miąższ pomarańczy grubo pokroić. Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Składniki przenieść do miski i skropić sokiem z cytryny. Jogurt, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier wymieszać i dodać do sałatki. Orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać i wysypać na sałatkę.

Dietetyczna sałatka z buraka ćwikłowego, jabłek i chrzanu
Składniki (4 porcje)
pół kg buraków*
pół kg słodkich jabłek
szklanka jogurtu naturalnego
sok z polowy cytryny
łyżeczka miodu
2 łyżeczki startego chrzanu
sól i pieprz
Buraki wymyć, wyszorować i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odlać wodę, ostudzić i zdjąć skórkę. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i chrzanem. Wymyć dokładnie jabłka. Buraki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, wymieszać z sosem jogurtowym, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pełnoziarnistym chlebem.
*Można wykorzystać małe buraczki ze słoika bez octu.

Dietetyczna sałatka z selera na słodko
Składniki (4 porcje)
seler
2 gruszki
1-2 łyżki soku cytryny
7 dag orzechów nerkowca
10 dag rodzynek
pól szklanki kwaśnej śmietany 
szklanka jogurtu
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić. Seler dokładnie wymyć, obrać, drobno zetrzeć i skropić sokiem z cytryny. Gruszki wymyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Seler, gruszki, orzechy i osuszone rodzynki wymieszać w misce. Śmietanę i jogurt połączyć, dodać do sałatki. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 20 minut.


Spis przepisów na zdrowe surówki znajduje się na stronie Sałatki, surówki, sosy i marynaty.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *