Ciasto marchewkowe bez tłuszczu

Rady jak upiec wilgotne, dietetyczne ciasto marchewkowe

 

Ciasto marchewkowe fit bez tłuszczu, bez proszku do pieczenia, bez sody, bez cukru albo bez mąki…


Przepisy na ciasto marchewkowe bez tłuszczu, bez proszku do pieczenia i bez sody: ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi; ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi; korzenne bezglutenowe ciasto marchewkowe bez mąki; ciasto marchewkowe bez cukru; bezglutenowe ciasto marchewkowe z mąką ryżową; ciasto marchewkowe bez mąki z wiórkami kokosowymi…
Zdrowe, dietetyczne i soczyste ciasto marchewkowe nie dostarcza tak dużej porcji kalorii i cukrów jak tradycyjne ciasto na święta. Pieczone bez proszku do pieczenia pozostaje miękkie i lekkie. Ciasto marchewkowe bez oleju, bez masła, zawiera zmielone migdały, orzechy lub wiórki kokosowe, które dostarczają zdrowe tłuszcze. Aromatu dodają wanilia i przyprawy korzenne.

Ciasto pieczone bez proszku do pieczenia i bez sody uda się, kiedy składniki są świeże i mają temperaturę pokojową. 
Słodka i soczysta marchew nie wymaga dużej ilości cukru. Aby ciasto było wystarczająco słodkie dodaje sie sok z pomarańczy lub część marchwi zastępuje tartym słodkim jabłkiem czy pokrojonym w kostkę kawałkiem ananasa. Dzięki tym dodatkom ciasto pozostaje wilgotne. Nie powinno sie używać marchwi suchej, bez smaku lub gorzkawej (marchew gorzknieje kiedy przechowuje się ją z ziemniakami albo burakami).
Mąka pszenna powinna być świeża i lekka, typ 450, 480 lub 500. Aby ciasto nie było ciężkie trzeba przesiać mąkę przez sito nawet 2-3 razy.
Dobrze ubity krem z żółtek i sztywna piana z białek jaj powodują, że ciasto nie opada. Aby ubić puszysty, jasny krem z żółtek i cukru trzeba miksować je przez kilka minut.
Sztywna piana z białek jaj powoduje, że ciasto jest luźniejsze. Uzyska się ją dodając szczyptę soli lub cukru pod koniec ubijania białek. Pianę powinno się dodawać porcjami do reszty składników na samym końcu, delikatnie ale równomiernie wmieszać łyżką (nie mikserem).
W niektórych przepisach składnikiem ciasta jest alkohol, w cieście dla dzieci można zastąpić go sokiem z cytryny.

Surowe ciasto przekłada się do lekko natłuszczonej formy wyłożonej papierem, natychmiast wstawia do dobrze nagrzanego piekarnika na kratę na środkowym poziomie. Piekarnik można nagrzać do temperatury wyższej o 20°C, a zaraz po włożeniu ciasta temperaturę zmniejszyć do podanej w przepisie. Po upływie podanego czasu pieczenia wbić drewniany patyczek w środek ciasta (do samego spodu). Jeśli jest oklejony masą, ciasto trzeba dopiec, najlepiej na niższym poziomie piekarnika.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i postawić w formie na kratce do ostudzenia. Próby wyjęcia ciepłego ciasta marchewkowego z formy skończą się połamaniem go.
Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy przejdzie aromatami przypraw.

Przepisy na ciasto marchewkowe fit bez tłuszczu, bez proszku do pieczenia, bez cukru lub bez mąki…


Ciasto marchewkowe bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia

Składniki:
30 dag marchwi
8 łyżek mąki pszennej
30 dag drobno zmielonych orzechów włoskich
pomarańcza
6 jaj (klasa M)
2 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
mała szczypta soli
łyżeczka cynamonu
ew. pół łyżeczki gałki muszkatołowej
forma o średnicy 26 cm, papier do pieczenia
Włączyć obie grzałki piekarnika, nastawić temperaturę na 180°C. Formę lekko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z sokiem z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Mąkę przesiać 2 razy, wymieszać z resztą orzechów z cynamonem i gałką, dodać do ubitych żółtek. Wsypać marchew, wszystko powoli ale dokładnie wymieszać. Białka lekko ubić, pod koniec dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pianę dodawać porcjami do reszty wymieszanych składników, mieszać łyżką, aż się połączą. Na dno formy wysypać 2 łyżki zmielonych orzechów i równomiernie je rozprowadzić. Przełożyć masę, wyrównać wierzch łyżką. Ciasto marchewkowe z orzechami bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia piec w piekarniku na środkowej szynie przez godzinę.

Ciasto marchewkowe bez tłuszczu z płatkami owsianymi i cynamonem, bez proszku do pieczenia
Składniki:
25 dag startej marchwi
4 łyżki otrębów owsianych (zmielić lub kupić małe)
3 jajka
1-2 łyżki cukru waniliowego
łyżeczka zmielonego cynamonu
Wcześniej wyjąć jaja z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Włączyć obie grzałki w piekarniku. Płatki owsiane zmielić w blenderze. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem, wylać na marchewkę startą na tarce o średnich oczkach. Dodać cynamon, zmielone płatki i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pianę dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając. Szybko przełożyć do lekko natłuszczonej formy wyłożonej przyciętym papierem do pieczenia i od razu włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec na średnim poziomie. Po 45 minutach zrobić próbę patyczka. Studzić poza piekarnikiem na kratce. Ostudzone ciasto marchewkowe włożyć do lodówki na kilka godzin.

Korzenne ciasto marchewkowe bez tłuszczu, bez mąki i bez proszku do pieczenia
Składniki:
30 dag marchwi
20 dag mielonych migdałów
6 jaj (klasa M)
2 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
pomarańcza
płaska łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta soli
forma o średnicy 24 cm, papier do pieczenia
Włączyć obie grzałki piekarnika, nastawić temperaturę na 180°C.
Marchew obrać, startą na średnich oczkach wymieszać z sokiem z pomarańczy, migdałami, przyprawami korzennymi. Z żółtek i cukrów ubić puszysty krem, wymieszać łyżką z marchwią. Ubić pianę z białek, usztywnić ją solą. Pianę nakładać porcjami i dokładnie wmieszać łyżką w pozostałe składniki. Masę przełożyć do lekko natłuszczonej formy wyłożonej papierem, wyrównać łyżką. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Czas pieczenia ciasta marchewkowego bez tłuszczu, bez mąki i bez proszku do pieczenia wynosi około 3 kwadranse.

Ciasto marchewkowe bez tłuszczu, bez cukru i bez proszku do pieczenia
Składniki:
30 dag marchwi
pomarańcza
15 dag mielonych migdałów
20 mielonych orzechów laskowych
5 dag suszonej żurawiny niekandyzowanej
3 płaskie łyżki mąki pszennej
5 jaj (klasa L)
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
płaska łyżeczka cynamonu
forma o 26 cm, papier do pieczenia
Do startej marchwi dodać sok z całej cytryny. Z żółtek, wody i cukru ubić krem, dodać do niego cynamon i goździki. Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i orzechami. Dodawać porcjami do kremu na przemian z marchwią. Dokładnie wymieszać łyżką. Ubić sztywną pianę z białek i odrobiny soli, łyżką wmieszać ją delikatnie w masę. Formę lekko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch łyżką. Formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ciasto marchewkowe bez cukru, bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia piec w piekarniku na środkowym poziomie przez 40 minut. Po udanej próbie patyczka wyjąć, postawić na kratce do ostudzenia.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mąką ryżową, bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia
Składniki:
30 dag marchwi
15 dag siekanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ryżowej*
płaska łyżka gorzkiego kakao

3 jaja (klasa L)
2 łyżki cukru
słodka pomarańcza
płaska łyżeczka cynamonu
mała szczypta soli

forma o średnicy 24 cm, papier do pieczenia
Piekarnik nastawić na 180°C. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać posiekane orzechy, sok z pomarańczy i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Połączyć przesianą mąkę ryżową, kakao i cynamon z kremem, dodać do marchwi z orzechami i wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i soli. Delikatnie ale dokładnie wmieszać ją łyżką w pozostałe składniki, masę przełożyć do lekko natłuszczonej formy wyłożonej papierem. Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mąką ryżową, bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia piec w piekarniku na środkowym poziomie przy włączonych obu grzałkach przez 50 minut.
*Mąkę ryżową można zastąpić mąką gryczaną.

Ciasto marchewkowe bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia 
Składniki:
20 dag marchwi
cytryna
2 łyżki mąki pszennej
12 łyżek drobnych wiórków kokosowych*
3 jaja
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki cukru waniliowego
duża szczypta cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
łyżka gorzkiego kakao
forma o średnicy 20 cm, papier do pieczenia
Włączyć obie grzałki piekarnika, nastawić temperaturę na 170°C. Formę lekko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać kakao zmieszane z 2 łyżkami mielonych wiórków. Do startej marchwi dodać sok z cytryny. Z żółtek, cukru i ciepłej wody ubić puszysty krem. Przesiać na niego mąkę z cynamonem i gałką, wsypać wiórki kokosowe, mieszać dodając porcjami marchew. Białka ubić, pianę usztywnić dodając sól. Delikatnie wmieszać ją łyżką w przygotowaną masę, całość przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Ciasto marchewkowe z wiórkami kokosowymi bez tłuszczu i bez proszku do pieczeni piec w piekarniku na średnim poziomie przez 3 kwadranse. Po udanej próbie patyczka postawić na kratce do ostudzenia.

*Świeżych wiórków kokosowych nie powinno sie mielić, ponieważ powstaje wtedy tłusta pasta. 

(szkoła pieczenia: ciasto)

Spis przepisów na zdrowe wypieki znajduje sie na stronie Desery, wypieki.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *