Zdrowe napoje z suszonych owoców dzikiej róży

Herbata z dzikiej róży to źródło witaminy C przez cały rok


Rady jak przygotować zdrowy napój z suszonych owoców dzikiej róży tak, aby witamina C została zachowana: n
apar z dzikiej róży w kąpieli wodnej i napar w termosie. Przepisy na herbatę z dzikiej róży: herbata z dzikiej róży z imbirem na przeziębienie, herbata z dzikiej róży z maliną i miętą na przeziębienie; przepisy na lecznicze napoje z dzikiej róży: herbata z dzikiej róży i czarnej porzeczki przy braku witamin, wywar z dzikiej róży dla cukrzyka, herbata z dzikiej róży na zapalenie pęcherza moczowego, napar z dzikiej róży w zapaleniu trzustki, herbata z dzikiej róży na nadciśnienie tętnicze, herbata z dzikiej róży z głogiem w miażdżycy…
Czy można przygotować napar ze świeżych owoców róży?

Owoce dzikiej róży zawierają olbrzymie ilości witaminy C – w świeżo zerwanych owocach jest około 10 razy więcej niż w owocach czarnej porzeczki!
Są znacznie bogatsze w witaminę C niż owoce cytrusowe, truskawki i jabłka. Prawidłowo wysuszone owoce dzikiej róży dostarczają witaminę C przez cały rok. Poza tym są bogatym źródłem witaminy E, B1, B2, PP, K, prowitaminy A i rutyny wzmacniającej naczynia krwionośne. Dzika róża dostarcza ważne dla organizmu kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), olejki eteryczne i mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, chrom, jod. Wykorzystuje się przeciwzapalne, żółciopędne i moczopędne właściwości preparatów z owoców dzikiej róży, także dla wzmocnienia odporności, poprawy elastyczności ścian naczyń krwionośnych, w zapobieganiu w miażdżycy, dla obniżenia poziomu glukozy we krwi, poprawy metabolizmu, pracy trzustki, wątroby i nerek. Napar z dzikiej róży zaleca się pić po posiłkach przy zapaleniu ścian żołądka spowodowanego brakiem kwasów żołądkowych.
Dobrze wysuszone owoce dzikiej róży nie tracą cennych właściwości przez trzy lata. Przechowuje się je w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach, w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Zdrowy napój z suszonych owoców dzikiej róży z dużą ilością witaminy C
Przed snem wsypać do słoiczka łyżkę lekko rozgniecionych suszonych owoców dzikiej róży, zalać łyżką przegotowanej chłodnej wody. Szczelnie zamknąć, wstawić do szafki na noc. Następnego dnia dolać 250 ml chłodnej wody, wymieszać plastikową łyżką. Wodę przefiltrować przez gęste sitko wyłożone gazą lub filtr do kawy, aby wyłowić ostre włoski dzikiej róży (włoski silnie drażnią przewód pokarmowy). Napój przechowywać w zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu, aby zmniejszyć stratę witaminy C. Wypić tego samego dnia w 2-3 porcjach na pół godziny przed posiłkami. Napój z dzikiej róży posłodzić miodem. Tak przygotowany napój wzmacnia system immunologiczny organizmu, podaje się go również w chorobach wątroby i dróg żółciowych.
Dobra rada: owoce dzikiej róży można zalać jeszcze raz 100 ml chłodnej, przegotowanej wody, po jakimś czasie przefiltrować. W ten sposób uzyskuje się jeszcze jedną małą porcję napoju bogatego w witaminę C, który można wypić przed kolacją.

Jak zaparzyć herbatę z suszonych owoców dzikiej róży i zachować witaminy?
Aby zachować cenne witaminy zawarte w owocach dzikiej róży, należy przestrzegać żelaznych reguł podczas przygotowywania napojów.

  1. Przed parzeniem napoju porcję suszonych owoców dzikiej róży trzeba rozdrobnić – lekko rozgnieść w moździerzu lub drewnianą łopatką. Nie powinno się odrzucać pestek, ponieważ zawierają one cenne składniki.
  2. Na szklankę wody o pojemności 250 ml powinno się wziąć pełną łyżkę suszonych owoców dzikiej róży lub 5 całych owoców.
  3. Ponieważ cenne składniki róży giną podczas gotowania i długiego zaparzania w wysokich temperaturach, woda do zaparzania owoców dzikiej róży nie powinna być zbyt gorąca – jej optymalna temperatura wynosi 80ºC.
  4. Najbardziej wartościowy jest napar przygotowany w kąpieli wodnej. Napar z owoców dzikiej róży parzony w termosie jest intensywny i także dostarcza cenne składniki. Witamina C ginie w kontakcie z metalem, dlatego powinno się przygotować napar z dzikiej róży  w termosie ze szklanym wkładem. Napar przygotowany w szklance jest mniej intensywny i mniej wartościowy niż przygotowany w kąpieli wodnej czy parzony w termosie.
  5. Napój z owoców dzikiej róży koniecznie trzeba dokładnie przecedzić, aby usunąć włoski, które są w owocach. Drażnią one błony śluzowe przewodu pokarmowego na całej jego długości.
  6. Napoje z dzikiej róży słodzi się miodem, który wzmacnia ich odżywcze i lecznicze działanie.
  7. Zaparzonych owoców nie zalewa się wielokrotnie wodą, nie je się ich – nie mają już wartości.

Przepisy na leczniczy napar z owoców dzikiej róży


Herbatka z dzikiej róży przygotowana w kąpieli wodnej, dla osób z osłabioną odpornością i po infekcji wirusowej

Łyżkę suszonych owoców zmiażdżyć, przesypać do emaliowanego garnuszka i zalać 0,5 l gorącej (nie wrzącej) przegotowanej wody. Garnuszek umieszcza się w większym garnku z wodą o temperaturze nie wyższej niż 100ºC (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości garnuszka, a garnuszek nie powinien dotykać dna garnka z wrzątkiem), przykrywa szczelnie pokrywką i podgrzewa na najmniejszym ogniu tylko przez kwadrans. Po tym czasie garnuszek trzeba wyjąć z wody, odstawić przykryty na noc. Rano napar koniecznie przecedzić przez gęste sitko lub przez filtr do kawy, aby usunąć ostre włoski. Wypić przed posiłkami w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Herbatę można lekko ogrzać dolewając trochę gorącej przegotowanej wody, posłodzić miodem. Aby wzmocnić odporność herbatkę z dzikiej róży pije się przez 14 dni. Codziennie trzeba przygotować świeży napar.

Parzenie herbaty z dzikiej róży w termosie pozwala zachować dużą ilość witamin i jest wygodne. Napar z dzikiej róży parzony w termosie jest bardziej skoncentrowany, dlatego pije się go w mniejszych ilościach. Dziką różę powinno się zaparzać w termosie ze szklanym wkładem, aby zachować jak najwięcej witaminy C. 

Herbata z dzikiej róży parzona w termosie
Składniki
5 suszonych owoców dzikiej róży
250 ml wody o temperaturze 80ºC
Owoce dzikiej róży rozgnieść, zalać wieczorem gorącą przegotowaną wodą w termosie, termos szczelnie zamknąć. Rano napar dokładnie przecedzić. Herbatę z dzikiej róży wypić przed posiłkiem. Ponieważ napar parzony w termosie jest bardzo intensywny, dzieci mogą wypić najwyżej połowę tej porcji w ciągu dnia.
Dobra rada: jeśli nie ma termosu ze szklanym wkładem, napar przygotowuje się w czystym, szczelnie zamykanym słoiku, który owija się ręcznikiem lub kocykiem, aby długo utrzymać ciepło.

Jak przygotować herbatę z dzikiej róży na przeziębienie?


Herbata z dzikiej róży z imbirem na przeziębienie

Składniki:
łyżka suszonych owoców dzikiej róży
plaster imbiru
1 l wody o temperaturze 80ºC
miód
Owoce dzikiej róży rozdrobnić, imbir obrać i pokroić w plasterki. Owoce róży zaparzyć późnym wieczorem w termosie razem z imbirem. Po 15-20 minutach imbir wyjąć (długie zaparzanie imbiru powoduje gorzknienie naparu). Owoce dzikiej róży zaparzać jeszcze przez 8 godzin. Rano napar przecedzić, spożyć go tego samego dnia pijąc co godzinę 150 ml. Można posłodzić miodem.

Herbata z dzikiej róży z maliną i miętą na przeziębienie
Składniki:
3 łyżki suszonych owoców dzikiej róży
3 łyżki owoców maliny (świeżych lub mrożonych)
łyżeczka suszonej mięty pieprzowej
1 l wody o temperaturze 80ºC
Owoce dzikiej róży rozdrobnić. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą w termosie, parzyć przez 5 godzin, następnie przecedzić. Pić co 4 godziny po 100 ml naparu. Taki napar można podawać dziecku 2 razy dziennie po 200 ml.

Herbata z dzikiej róży i czarnej porzeczki przy braku witamin
Do termosu wsypać łyżkę suszonych owoców dzikiej róży i łyżkę owoców czarnej porzeczki, zalać 250 ml gorącej przegotowanej wody o temperaturze 80ºC – 90ºC. Po 2 godzinach zaparzania napój przefiltrować.
Pić 2 razy dziennie po 100 ml witaminizującego napoju przed posiłkiem.
Dobra rada: dla podniesienia odporności wiosną i jesienią powinno się pić herbaty witaminizujące z owoców dzikiej róży i czarnej porzeczki codziennie przez 3 tygodnie.

Napój z dzikiej róży dla cukrzyka
Wywar z owoców dzikiej róży, napar z korzeni mniszka lekarskiego i herbata z pokrzywy pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi nad ranem. Wywar z dzikiej róży dodatkowo poprawia metabolizm, zapobiega rozwojowi miażdżycy, działa moczopędnie i wzmacnia organizm w okresie infekcji wirusowych.
Lekko rozgnieść 5 suszonych owoców dzikiej róży, wsypać do garnuszka, zalać 250 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować najwyżej przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Przykryć i odstawić na godzinę, następnie przecedzić. Wywar pije się 3 razy dziennie na 20 minut przed głównymi posiłkami. Kuracja trwa przez 3 tygodnie, po tym czasie należy zrobić 3 tygodnie przerwy. Przeprowadzenie kuracji wywarem z dzikiej róży skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Herbata z dzikiej róży na zapalenie pęcherza
Do termosu wsypać 2 duże łyżki suszonych i rozgniecionych owoców dzikiej róży, zalać litrem przegotowanej wody o temperaturze 80ºC – 90ºC. Szczelnie zamknąć, przecedzić po 3 godzinach. Co 3 godziny pić po 200 ml naparu.

Napar z dzikiej róży w zapaleniu trzustki
Do termosu wsypać 10 g rozgniecionych suszonych owoców dzikiej róży, zalać litrem wody o temperaturze 80ºC – 90ºC i zaparzać przez 2-3 godziny. W ostrych stanach można wypić dziennie do 400 ml przefiltrowanego naparu z dzikiej róży. Herbata z dzikiej róży pomaga złagodzić zapalenie trzustki, poprawia odpływ żółci i zmniejsza ból.

Herbata z dzikiej róży na obniżenie ciśnienia tętniczego
Rozgnieść 5 suchych owoców dzikiej róży, wsypać do termosu i zalać 250 ml przegotowanej wody o temperaturze 80ºC – 90ºC. Termos szczelnie zamknąć. Po godzinie przecedzić. Napar z dzikiej róży wypić w godzinę po posiłku.

Herbata z dzikiej róży z głogiem na nadciśnienie tętnicze, w miażdżycy
Do termosu wsypać pełną łyżkę owoców róży i pełną łyżkę owoców głogu (owoce wcześniej lekko rozgnieść) i zalać 0,5 l wody o temperaturze 80ºC – 90ºC. Zaparzać przez 10-12 godzin, następnie dokładnie przefiltrować. Pić po pół szklanki przed każdym posiłkiem przez 4-6 tygodni.
Dzika róża w połączeniu z głogiem skutecznie wspiera pracę wątroby, układu sercowo-naczyniowego, nerek, łagodnie i stabilnie zmniejsza ciśnienie.
Dobra rada: najlepiej zaparzać świeże owoce, ale napar z suszonych owoców jest także skuteczny.

Czy można przygotować napar ze świeżych owoców róży?

We wrześniu i październiku, kiedy owoce dzikiej róży są już dojrzałe i jeszcze nie uszkodzone przez mróz, można przygotować napar ze świeżych owoców dzikiej róży. Jest on mniej smaczny i mniej wartościowy, niż napar z suszonych owoców dzikiej róży.
Przed zaparzeniem herbaty ze świeżych owoców powinno się je umyć, rozkroić i wyskrobać z nich klujące włoski. Łyżeczkę rozdrobnionego miąższu ze skórką zalać szklanką gorącej przegotowanej wody w termosie. Zaparzać przez przynajmniej godzinę. Posłodzony miodem napar wypić w dwóch porcjach przed posiłkiem.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *