Łatwe farsze do naleśników

Wytrawny i słodki farsz do naleśników

 

Kulinarne przepisy na farsz do naleśników z mąki pszennej tortowej, z mąki orkiszowej, z mąki razowej lub mąki gryczanej: farsz do naleśników z mięsem, farsz do naleśników z wędzonej makreli, farsz do naleśników z twarogiem i gruszką, farsz do naleśników z szynką, farsz do naleśników z wędzonego łososia, farsz do naleśników ze szpinakiem i serem.

1. Wytrawne nadzienie do naleśników z  mąki gryczanej lub z mąki razowej

Farsz do naleśników z mielonym mięsem drobiowym i pieczarkami
Składniki (4 porcje)
2 średnie cebule
25 dag małych pieczarek
40 dag chudego mięsa mielonego z drobiu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, świeżo mielony pieprz
olej
20 dag kwaśnej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
Cebule obrać, drobno posiekać, oprószyć solą. Pieczarki wypłukać, oczyścić i pokroić w grube plastry. Podgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zeszklić cebule. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, aż będą miękkie. Na osobną patelnią wlać łyżkę oleju, mieszając krótko smażyć przyprawione mięso na średnim ogniu. Posolić pod koniec smażenia. Połączyć obie masy. Natkę wypłukać pod bieżącą bardzo ciepłą wodą, aby wydobyć jej aromat. Przebrać, odciąć grube łodyżki i drobno pokroić. Rozprowadzić nadzienie na całą powierzchnię naleśnika, posypać 1-2 łyżkami posiekanej natki. Nałożyć 2 łyżki śmietany. Naleśniki złożyć dwukrotnie na pół (w trójkąt). Przed podaniem można krótko podgrzać przykryte na spryskanej wodą patelni. Serwować z sałatą lub surówką.

Farsz do naleśników z wędzonej makreli
Farsz_z_makreli_ogorkow_kiszonych
Składniki (4 porcje)
8 łyżek kwaśnej śmietany
25 dag wędzonej makreli
2-3 cebule dymki
duży ogórek kiszony
4 świeże liście sałaty
Ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę dymkę wymyć, pokroić drobno razem ze szczypiorem. Sałatę wypłukać dokładnie, osuszyć i porwać. Na naleśniki położyć kawałki mięsa makreli i sałatę, na to ogórek i dymkę zmieszane ze śmietaną. Naleśniki złożyć.

2. Nadzienie do naleśników z mąki orkiszowej

Farsz do naleśników z twarogiem i gruszką
Składniki (4 porcje)
3 dojrzałe słodkie gruszki
25 dag chudego twarogu
10 dag kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki cukru
*wanilia lub cukier waniliowy do smaku
3 łyżki miodu
2 łyżki nasion sezamu do posypania
Umyć gruszki, zdjąć skórkę. Pokroić w drobną kostkę. Ubić twaróg, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, cukier (i ewentualnie ziarna wanilii lub cukier waniliowy) na krem, dodać gruszki. Nałożyć masę na naleśnik, ciasto zwinąć w rulon i przekroić na pół. Na patelni podgrzać miód, dodać ziarna sezamu i chwilę smażyć. Naleśniki ułożyć na talerzu i polać płynnym miodem z sezamem.

Farsz do naleśników z szynką, sałatą, śmietaną i ziołami
Składniki (4 porcje)
20 dag gotowanej szynki
8 łyżek chudego twarogu
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanych ziół mieszanych
sól, świeżo mielony pieprz
Pokroić szynkę w drobną kostkę, wymieszać twaróg ze śmietaną i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki serwować na zimno.

3. Nadzienie do delikatnych naleśników z mąki tortowej

Farsz do naleśników z wędzonego łososia i śmietany z chrzanem
Składniki (6 porcji)
Pasta_twarog_losos_szczypior30 dag wędzonego łososia
1 pęczek szczypiorku
15 dag kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżki soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
Szczypiorek wypłukać w ciepłej wodzie, osuszyć i pokroić drobno. Śmietanę zmieszać z
chrzanem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny. Dodać pieprz do smaku. Na naleśniku położyć plastry wędzonego łososia, na niego krem ze śmietany. Naleśniki złożyć i podawać bez podgrzewania.

Farsz do naleśników ze szpinakiem i serem feta
Składniki (4 porcje)
40 dag mrożonego szpinaku
średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz mielony
łyżka oleju
kilka łyżek mięsnego bulionu lub wody
10 dag sera feta pokrojonego w kostkę
20 dag kwaśnej śmietany
szczypiorek
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelnię wlać olej, zeszklić posoloną cebulę. Dodać szpinak, podgrzewać go mieszając. Kiedy rozmrozi się, dodać bulion lub trochę wody i dusić go pod przykryciem. Na 2 minuty przed końcem duszenia dodać czosnek, sól i pieprz. Lekko ostudzoną masę nanieść na powierzchnię naleśnika, nałożyć ser feta, naleśnik zwinąć w rulon. Szczypiorek wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą, pokroić drobno, posolić i zmieszać ze śmietaną. Nałożyć obok naleśnika na talerzu.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *