Temperatura pieczenia i czas pieczenia mięsa wieprzowego

Pieczenie wieprzowiny w rękawie do pieczenia


Rady jak długo i w jakiej temperaturze piec mięso wieprzowe i czym je przyprawiać: pieczony boczek wieprzowy, pieczona golonka wieprzowa, pieczona karkówka wieprzowa/karczek, łopatka wieprzowa z piekarnika, pieczony ozór wieprzowy, polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie, pieczony prosiak, pieczona rolada wieprzowa, serca wieprzowe z piekarnika, pieczony schab w całości i w plastrach w rękawie, pieczona szynka wieprzowa, pieczone uszy wieprzowe, pieczone żeberka wieprzowe…

Rady jak przygotować wieprzowinę do pieczenia w piekarniku

  • Najpierw trzeba wyciąć duże kawałki tłuszczu i błon. Wieprzowinę w całym kawałku wypłukać pod strumieniem chłodnej wody i wytrzeć do sucha.
  • Smak i aromat nada jej moczenie w marynacie przed pieczeniem. Jeśli nie ma czasu marynowanie, wystarczy wetrzeć podstawowe przyprawy: sól, pieprz, czosnek i majeranek, a mięso obłożyć kawałkami słoniny lub posmarować je smalcem, które ochronią je przed wysuszeniem. W wersji na słodko wieprzowinę smaruje się miodem i posypuje orzechami, lub faszeruje suszonymi śliwkami, morelami.
  • Wieprzowinę przygotowaną do pieczenia w całości lub w porcjach umieścić w rękawie do pieczenia. Można dołożyć świeże lub suszone jabłka albo warzywa i zioła.
  • Kości (szczególnie z nogi wieprzowej) nie usuwa się, ponieważ ich sok sprawia, że pieczeń jest bardziej soczysta i ma lepszy smak. Skóra zapobiega wysuszeniu pieczeni, zaleca się usunąć ją dopiero przed końcem pieczenia.

Przygotowane mięso wieprzowe wkłada się w rękawie do pieczenia lub w folii do pieczenia do dobrze nagrzanego piekarnika o podanej w przepisie temperaturze i piecze na blasze na środkowym poziomie. Nie powinno się wkładać mięsa do niedogrzanego piekarnika!

W rękawie do pieczenia zostają soki, które wypływają z mięsa podczas pieczenia. Nie powinno się ich usuwać, lecz przygotować z nich sos do pieczeni.

Nie powinno się piec w folii aluminiowej, na aluminiowych tackach i w aluminiowych naczyniach potraw kwaśnych i solonych, ponieważ istnieją podejrzenia, że aluminium w kontakcie z nimi może wywołać raka piersi, chorobę Alzheimera… 

Jak długo piec wieprzowinęW jakiej temperaturze piec mięso wieprzowe w rękawie? Czym przyprawić wieprzowinę?

Czas pieczenia mięsa i temperatura pieczenia podane są dla mięsa wieprzowego pieczonego w rękawie do pieczenia.

Jak długo piec boczek wieprzowy w rękawie do pieczenia?
Boczek wieprzowy wymyć najpierw pod ciepłą, a następnie zimną wodą, nożem zeskrobać tłuszcz ze skóry, wytrzeć do sucha. Naszpikować czosnkiem, natrzeć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 2-12 godzin. Boczek wieprzowy przed pieczeniem przyprawia się także bazylią, tymiankiem, liściem laurowym.
Kilogram boczku wieprzowego po przyprawieniu piec w rękawie do pieczenia przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Po wyłączeniu grzałki boczek zostawić w piekarniku na 30 minut.

Ile piec golonkę wieprzową w rękawie do pieczenia?
Surowa golonka wieprzowa (bez marynowania) o wadze do 1 kg potrzebuje 2 godzinnego pieczenia w temperaturze 180°C. Golonkę wieprzową marynowaną przez przynajmniej kilka godzin można upiec w ciągu godziny. Parzoną golonkę wieprzową o wadze 1 kg piecze się przez 1,5 godziny w temperaturze 150°C.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia karkówki wieprzowej w rękawie do pieczenia 
Karkówkę wieprzową o wadze 50 dag pokrojoną na porcje piecze się w temperaturze 180°C przez 25 minut, natomiast cały kawałek o wadze 50 dag o 25 minut dłużej.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia łopatki wieprzowej
Łopatkę wieprzową o wadze 1 kg piecze się w temperaturze 180°C przez godzinę. Przed pieczeniem warto nakłuć ją widelcem.

Jak długo piec ozór wieprzowy w rękawie do pieczenia?
Ozór wieprzowy o wadze 1 kg piecze się po oczyszczeniu, wymyciu i przyprawieniu w temperaturze 180°C przez 60 minut. Obgotowany przez minut i pokrojony w plasterki ozór wieprzowy po przyprawieniu upiecze się w temperaturze 180°C w ciągu 20 minut. Ozór wieprzowy tradycyjnie przyprawia się solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny, liściem laurowym, tymiankiem, cebulą, śmietaną i olejem.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia polędwiczek wieprzowych w rękawie do pieczenia 
Polędwiczki wieprzowe o wadze pół kilograma krojone piecze się w temperaturze 180°C przez 20 minut, natomiast mięso w całości o wadze 50-70 dag potrzebuje dodatkowych 20-30 minut.

Ile piec prosiaka?
Całe prosię trzeba koniecznie opalić nad ogniem, przyprawić, a przed włożeniem do folii do pieczenia obłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Uszy i pysk trzeba owinąć kilkoma warstwami folii, aby nie spaliły się.
Prosię o wadze 4-5 kg piec w temperaturze 200°C przez 2 godziny.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia rolady wieprzowej
Roladę wieprzową o wadze 1,5 kg piec w rękawie w temperaturze 180°C przez 2 godziny. Przed ostatnim kwadransem wyjąć z rękawa.

Jak długo piec serca wieprzowe?
Serce wieprzowe piecze się przez godzinę w rękawie do pieczenia, dodatkowo przez 7-10 minut w rozciętym rękawie (można wtedy dodać kawałki warzyw). Serce wieprzowe przyprawia się solą, majerankiem, kolendrą, bazylią.

Jak długo piec schab w rękawie do pieczenia?
Kotlety schabowe z kością piecze się w temperaturze 180°C przez pół godziny, natomiast schab w kawałku o wadze 70 dag-1 kg piecze się przez 80-90 minut.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia szynki wieprzowej w rękawie do pieczenia 
Szynkę wieprzową krojoną o wadze pół kilograma piecze się w temperaturze 180°C przez 25 minut, natomiast całą porcję mięsa o tej samej wadze o 25 minut dłużej.
Szynkę wieprzową parzoną o wadze 1 kg piecze się w całości przez 60 minut.

Ile piec uszy wieprzowe?
Uszy wieprzowe najpierw myje się, osusza i opala nad palnikiem. Oczyszczone uszy gotuje się w ciągu 2-2,5 godziny, a następnie piecze w rękawie w temperaturze 180-200°C przez 20-30 minut. Uszy wieprzowe można nadziewać mielonym mięsem wieprzowym z warzywami i ziołami.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia żeberek wieprzowych w rękawie do pieczenia
Żeberka wieprzowe krojone na porcje piecze się w temperaturze 200°C przez 25 minut, natomiast cały kawałek o wadze 50 dag o 25 minut dłużej.

Artykuły o podobnej tematyce:

Kuchenne S.O.S. Jak uratować pieczeń?

Temperatura i czas pieczenia kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, przepiórki i podrobów. Czym przyprawić mięso drobiowe?

Temperatura i czas pieczenia mięsa cielęcego i wołowego.

Rady jak marynować mięso zawarte są  w artykule Proste marynaty do mięsa pieczonego, grillowanego, smażonego.

Przepisy na marynaty do mięsa i podrobów oraz sosy znajdują się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.

Podobne wpisy

9 komentarzy

  1. Podobaja mi sie te swietne porady korzystam z nich, jednak wyjatkiem jest ta niezdrowa FOLIA, ktorej NIE wolno uzywac do tych celow i innych do przyrzadzania posilkow. Ja czasem przykrywam nia jakis pojemnik czy miske z zimnym produktem do przechowania w lodowce na krotki czas. Lepiej zakupic zeliwna brytwanke do pieczenia miesa, ktora sprawdza sie przez lata.

    1. Przecież ozorki są najpyszniejsze! A uszy i policzki to rarytas w droższych od fast foodu restauracjach. Z tym ze kiedyś jadła to biedota, teraz serwują je na salonach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *