Profilaktyka wypadków w kuchni cz. 1

Jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni?

 

W kuchni najczęściej dochodzi do skaleczeń, poparzeń i pożaru.

Szczególnie niebezpieczny jest palący się tłuszcz podgrzany do zbyt wysokiej temperatury. Tłuszcz zaczyna wrzeć w temperaturze znacznie powyżej 100°C. Jeśli silnie rozgrzany zapali się np. podczas głębokiego smażenia produktu, możne dojść do eksplozji. Woda w kontakcie z silnie rozgrzanym tłuszczem natychmiast zamienia się w dużą ilość pary wodnej (nawet wydawałoby się jej nieduża ilość z głęboko zamrożonego produktu). Z jednego litra wody powstaje 1.700 litrów pary, która unosi ze sobą cząsteczki tłuszczu, które w każdej chwili mogą zająć się ogniem.

Dlatego palącego się tłuszczu nie wolno gasić wodą! Najlepiej przykryć palący się tłuszcz pokrywką, trzymaną przez grubą rękawicę kuchenną. Należy chronić przy tym oczy i twarz. Płomień na większej powierzchni należy zadusić kocem gaśniczym lub gaśnicą.

Kuchnia nie możne być zagracona, powinno się w niej swobodnie i bezpiecznie poruszać, a podłoga powinna być zawsze sucha (rozlany płyn, szczególnie tłuszcz, rozrzucone resztki pokarmów mogą spowodować niebezpieczne poślizgnięcie się).

Dobrze oświetlone miejsce do pracy w kuchni zapobiegnie wypadkom (np. skaleczeniu podczas krojenia).

Rozgrzane naczynia powinno się przenosić w grubych kuchennych rękawicach. Należy szczególnie uważać przy gotowaniu kaszy i kawy, gdyż poparzenia nimi są bardzo bolesne i zostawiają często trwały ślad.

Zawsze gotować na tylnych palnikach. Uchwyty patelni, rondli i garnków powinny być skierowane do tyłu. Zapobiegnie to przypadkowemu zahaczeniu o nie podczas gotowania lub chwyceniu ich przez rozbawione dziecko.

Gorące garnki zawsze powinny być przykryte, aby uniknąć poparzenia gorącą parą.

Kuchenne ściereczki trzeba trzymać z dala od źródła ognia.

Należy uważać, aby podczas pieczenia w piekarniku nie doszło do zapalenia papieru do pieczenia lub folii w kontakcie z rozgrzaną grzałką.

Baterie kuchenne powinny być zintegrowane z systemem ochrony przed poparzeniem. Oznacza to, że dźwignia może być przesuwana tylko do pewnego zakresu temperatur, które są bezpieczne również dla dzieci (nie wyższej niż 50°C).

Środki czyszczące, rozpuszczalniki mogą być bardzo niebezpieczne i powinny być zamknięte w opisanych pojemnikach. Nigdy nie należy przechowywać ich w butelkach i pojemnikach po środkach spożywczych (nie tylko w kuchni), aby uniknąć pomyłkowego spożycia trucizny.

Należy zawsze chować łatwo tłukące się naczynia szklane, talerze, miski, aby uniknąć skaleczenia.

Ostre krawędzie otwartych puszek są niebezpieczne. Dlatego niewykorzystaną zawartość trzeba przenieść do zamykanego pojemnika do przechowywania żywności (unikniemy przejścia produktu innymi zapachami oraz szybkiego jego psucia się), a puste puszki trzeba od razu wyrzucić do kosza.

Nigdy nie stawiać blisko krawędzi stołu rozgrzanych urządzeń, gorących lub łatwo tłukących się naczyń, gdyż łatwo o nie wtedy zaczepić i poparzyć się ich zawartością.

Warto zaopatrzyć się w zakręcane dzbanki do parzenia kawy i herbaty lub parzyć je w termosach.

Artykuły powiązane:
Profilaktyka wypadków w kuchni cz. 2. Kuchnia bezpieczna dla dzieci.
Plan generalnych porządków w mieszkaniu. Jak szybko zrobić porządek w kuchni?

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *