Profilaktyka wypadków w kuchni cz. 2

Kuchnia bezpieczna dla dzieci

 

W kuchni znajduje się wiele niebezpiecznych rzeczy (np. środki czyszczące, zapałki, zapalniczki, rozgrzane urządzenia, łatwo tłukące się naczynia, ostre sztućce). Szczególnie małe dzieci są narażone na wypadki w kuchni, gdyż ciekawość i chęć poznania popycha je do sięgania po każdy przedmiot, rzucania nim, wkładania drobiazgów do buzi, nosa czy ucha.
Dlatego nigdy nie powinno się pozostawiać dzieci bez opieki w kuchni! Również podczas naszej obecności dzieci należy obserwować, uczyć, upominać.
Elektryczne urządzenia kuchenne powinny być używane wyłącznie przez dorosłych, a po włączeniu być pod ich stałym nadzorem. Nie używane małe urządzenia elektryczne, szczególnie szybko nagrzewające się (toster, czajnik, ekspres do kawy) powinny być po użyciu natychmiast odłączone od źródła prądu i odstawione do ostygnięcia w bezpieczne miejsce, a następnie umieszczone w szafce.

Warto zainstalować kratkę ochronną wokół płyty kuchenki oraz blokadę włączników w piekarniku i kuchence. Po zakończeniu gotowania zawsze opuszczać klapę chroniącą płytę kuchenki.

Noże kuchenne (również te od blendera) nie mogą być w zasięgu ręki dzieci, lecz należy je przechowywać w zamykanej szafce lub na wysokiej półce. Po użyciu powinny być umyte i natychmiast schowane.

Trzeba zrezygnować z obrusa, który dziecko mogłoby ściągnąć wraz z łatwo tłukącymi się i niebezpiecznymi przedmiotami stojącymi na stole.

Gdy trzymamy dziecko na kolanach nie powinnyśmy spożywać gorących potraw i napojów.

Szuflady są dla dzieci pełne skarbów, dlatego powinny być zamykane, aby ich zawartość nie znalazła się w rękach dzieci.

W miejscach niedostępnych dla dzieci należy przechowywać nie tylko ostre czy małe przedmioty, które łatwo połknąć, lecz również zapałki i zapalniczki, butelki z alkoholem (także zamknięte), lekarstwa.

Ostre brzegi stołu czy parapetu powinny być zabezpieczone ochronną np. gumową powłoką, a ich kanty plastikowym narożnikiem.

Ważne jest bezpieczne zamknięcie lub blokada drzwi lodówki – dzieci lubią chować się w niej.

Aby chronić dzieci przed porażeniem prądem elektrycznym, należy włożyć zaślepkę do każdego do gniazdka elektrycznego znajdującego się w zasięgu ręki dziecka.

Wszystkie plastikowe torby należny po zakupach opróżnić i schować lub wyrzucić, ponieważ dzieci uwielbiają zakładać je na głowę (niebezpieczeństwo uduszenia się). Na zakupy zabierać najlepiej kosz lub płócienną torbę.

Kosz z odpadkami należy codziennie opróżniać, i uważać, aby jego zawartość nie stała się zabawką lub posiłkiem dla dziecka.

Artykuły powiązane:
Profilaktyka wypadków w kuchni cz. 1. Jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni?
Plan generalnych porządków w mieszkaniu. Jak szybko zrobić porządek w kuchni?

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *