Jak zmniejszyć zakwaszenie organizmu? Dieta


Łatwa dieta oczyści zakwaszony organizm 


Porady i przepisy kulinarne na wywary z warzyw 
zapobiegające zakwaszeniu organizmu: wywar z warzyw korzeniowych, kapusty i pora oraz wywar z marchwi, kapusty, dyni

  1. Przy zakwaszonym organizmie powinno się ograniczyć spożywanie mięsa (szczególnie czerwonego i podrobów) oraz zrezygnować z gotowania wywarów mięsnych, zwłaszcza esencjonalnych. Produkty mleczne powinno się jeść w umiarkowanych ilościach. Nadmiar białka w pokarmie powoduje m. in. odkładane się kwasu moczowego w tkankach i stawach. 
  2. Spożywać dużo świeżych warzyw i owoców. W diecie zalecane są przede wszystkim warzywa, zwłaszcza zielone warzywa liściaste, które najlepiej jeść na surowo lub krótko gotować. Jeść najpierw surowe, później gotowane warzywa, aby poprawić trawienie. Owoców powinno być w diecie dwa razy mniej niż warzyw.
  3. Makaron i ryż powinno się zastąpować ziemniakami i kaszą jaglaną. Jeśli na talerzu znajdują się produkty zakwaszające organizm, to obok nich powinno się znajdować 3 razy więcej produktów zasadotwórczych. Wtedy enzymy i hormony redukujące tłuszcz w organizmie pracują najlepiej.
  4. Łączyć pokarmy słodkie z kwaśnymi (np. słodkie owoce z kwaśnymi, jogurt z miodem), tłuste z kwaśnymi (np. ser ze świeżym pomidorem, tłustą rybę z cytryną),  tłuste ze skrobią (chleb z masłem, makaron z olejem lub masłem, ziemniaki z masłem).
  5. Między posiłkami jeść owoce, orzechy, nasiona, suszone owoce.
  6. Do sosów i olejów do sałatek używać soku cytryny zamiast niezdrowego octu. Spożywać często nieduże ilości drobno pokrojonej kapusty kiszonej. Cytryna i kapusta kiszona mimo kwaśnego smaku działają zasadotwórczo na organizm.
  7. Unikać odgrzewania potraw, które dodatkowo zakwaszają organizm.
  8. Jeść dokładnie gryząc i nasączając pokarm śliną. Wieczorem przyjmować tylko lekkie posiłki, aby odciążyć wątrobę. Nie jeść przed snem, nie podjadać w nocy.
  9. Zrezygnować z picia soków z kartonów i napojów gazowanych, preferować czystą wodę z kranu, ziołowe herbaty oraz rozcieńczane świeże soki owocowe i warzywne.
  10. Czysta woda pomaga szybko wydalić z organizmu toksyczne produkty przemiany materii, przy zakwaszonym organizmie powinno się pić codziennie 1,5-2 l czystej wody (może być z dodatkiem soku z cytryny, ale nie więcej niż łyżeczka soku na szklankę wody).
  11. Unikać słodyczy, kawy, kakao, alkoholu, żywności zawierającej barwniki, środki konserwujące i zagęszczacze, ponieważ podczas ich trawienia powstają niezdrowe kwasy.

Przy zakwaszeniu organizmu bardzo dobrze działają wywary z warzyw. Powinno się przygotowywać zawsze świeże i pić w ciągu całego dnia małymi łykami w niedużych porcjach, najlepiej po filiżance. Wywary mają działanie alkalizujące.

Esencjonalny wywar z warzyw korzeniowych, kapusty i pora – lato i jesień
Składniki (2 porcje)
2 średnie pietruszki
średnia marchew
mały seler
pół główki kapusty włoskiej
średni por
mała cebula
2 małe buraki
liść laurowy
2 liście szałwii
2 l wody
Warzywa korzeniowe wymyć, wyszorować, obrać, opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w kostkę. Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, wyciąć głąb, pozostałe liście opłukać dokładnie. Odciąć korzenie i zielone liście pora, liście wymyć pojedynczo. Por pokroić w cienkie plastry. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka z zimną wodą, garnek postawić na średnim gazie. Wywar z warzyw gotować pod przykryciem przez 2 godziny (licząc od momentu zagotowania) na małym gazie, aby składniki mineralne przeszły do wywaru. Przecedzić. Wypić litr wywaru z warzyw w ciągu dnia w niedużych dawkach. Jeśli wywar jest zbyt mdły przyprawić niedużą ilością pieprzu, kurkumy lub ziół. Nie solić. Wywar z warzyw powinno się przygotować z produktów z ekologicznej uprawy, szczególnie dotyczy to kapusty.

Szybki wywar z marchwi, kapusty, dyni – jesień i zima
Składniki
2 średnie marchewki
2 liście białej kapusty
3 cebule
szklanka tartego miąższu dyni
pół pęczka świeżej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
0,7 l wody
Marchew wymyć, wyszorować, oskrobać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Liście kapusty wypłukać, usunąć grube nerwy i poszatkować. Cebule obrać, pokroić drobno. Natkę wypłukać, odciąć grube łodygi. Składniki włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować pod przykryciem na średnim ogniu. Zmniejszyć gaz i gotować przez 30 minut. Przecedzić. Drobnymi łykami wypić niepełną szklankę gorącego wywaru z marchwi, kapusty i dyni. Pozostały wypić porcjami w ciągu dnia.

Zakwaszenie organizmu spowodowane chorobą powinien leczyć lekarz.

Powiązane artykuły:
Dlaczego równowaga kwasowo-zasadowa jest tak ważna dla naszego zdrowia?
Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu?
Żywność powodująca silne zakwaszenie organizmu
Żywność powodująca powstanie zdrowych kwasów w organizmie
Lista zasadotwórczych produktów spożywczych 
Zmiana nawyków, alkalizujące kąpiele i okłady

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *