Pierogi leniwe

Rady jak zrobić delikatne ciasto na kluski leniwe


Jakie składniki potrzebne są do przygotowania ciasta na pierogi leniwe? Jaki twaróg dodać do ciasta na kluski leniwe? Jak przygotować twaróg na leniwe? Ila mąki dodać do ciasta na pierogi leniwe? Jak przygotować ciasto na kluski leniwe?
Jak gotować pierogi leniwe z serem?  Jak długo gotować kluski leniwe?
Jak przechowuje się pierogi leniwe? Jak mrozić kluski leniwe? Jak gotować mrożone pierogi leniwe?
Przepis babci na kluski leniwe z twarogu i mąki na słodko; kluski leniwe z twarogu, z ziemniaków i ze skrobi ziemniaczanej; delikatne kluski leniwe z twarogu, z mąki i z kaszy manny na słodko; kluski leniwe z twarogu i kaszy manny bez mąki; delikatne leniwe kluski bez mąki i bez kaszy manny…

Pierogi leniwe, kluski leniwe to popularne i wartościowe pod względem odżywczym danie, które można szybko przygotować. O wiele łatwiej jest zagnieść kawałki ciasta z dużą zawartością twarogu niż ulepić pierogi czy knedle nadziewane serem. Ponieważ do ciasta na leniwe dodaje się niewiele mąki, nie rozpadają się one podczas gotowania jak knedle czy pierogi.
Leniwymi można nakarmić całą rodzinę. Danie jest idealne dla najmłodszych, seniorów i osób cierpiących na choroby żołądka. Podaje się je zarówno na śniadanie jak i na obiad czy na deser.

Jak przygotować leniwe pierogi z serem?

Składniki do przygotowania ciasta na pierogi leniwe
W kluskach leniwych głównym składnikiem jest twaróg! Do twarogu dodaje się mąkę pszenną. Zastępując część mąki kaszą manną uzyska się leniwe bardziej miękkie niż kluski ziemniaczane. Czasem do twarogu dodaje się ugotowane ziemniaki z niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Do ciasta na leniwe trzeba dodać jajko. Ciasto przyprawia się odrobiną soli, czasem cukrem i wanilią.

Jaki twaróg dodać do ciasta na kluski leniwe?
Aby leniwe były delikatne dodaje się twaróg półtłusty, idealny jest o zawartości 9% tłuszczu. Leniwe z twarogiem chudszym niż 5% są niesmaczne, kluski z twarogiem o dużej zawartości tłuszczu ciężkostrawne i obciążają trzustkę.
Twaróg trzeba koniecznie spróbować – dobry jest tylko twaróg w kostce, nie kwaśny i dobrze wyciśnięty. Twaróg musi być świeży, bo inaczej leniwe pierogi nie będą smaczne – cukier nie zniweluje nieprzyjemnego smaku nieświeżego twarogu.

Dobra rada: do ciasta na leniwe nie nadaje się twaróg z wiaderka ani twaróg homogenizowany.

Jak przygotować twaróg na kluski leniwe?
Mokry twaróg trzeba odcisnąć. Im więcej w nim płynu, tym więcej mąki trzeba będzie użyć, a po dodaniu większej ilości mąki kluski będą gumowate. Natomiast jeśli twaróg jest zbyt suchy dodaje się do niego trochę kwaśnej śmietany.

Lekkie i napowietrzone ciasto uzyskuje się, gdy twaróg przeciera się przez drobne metalowe sito lub miele na gładką masę.
Przy braku czasu wystarczy też dokładnie rozgnieść twaróg widelcem, ale wtedy w kluskach będą widoczne grudki twarogu. Najlepiej utrzeć go na gładką masę lub zostawić tylko drobne grudki twarogu.
Dobra rada: do ciasta na leniwe pierogi dla dzieci twaróg najlepiej zmielić miękką i jednolitą masę i dodać mniej mąki.

Ile mąki dodać do ciasta na pierogi leniwe?
Kiedy do ciasta doda się mniej mąki, wtedy leniwe są delikatniejsze a smak twarogu jest dobrze wyczuwalny. Ilość dosypywanej mąki trzeba kontrolować i dostosować zależnie od wilgotności twarogu i konsystencji ciasta. Jeśli doda się więcej mąki niż to konieczne, kluski będą twarde.
Dobra rada: mąkę przesiewa się przez sito, aby ją dobrze napowietrzyć.

Jak przygotować ciasto na kluski leniwe?
W głębokiej misce uciera się ser z jajkiem i solą do smaku. Jeśli kluski będą podane na słodko do sera dodaje się cukier i odrobinę wanilii. Do gładkiej masy dodaje się przesianą mąkę, stopniowo, najlepiej po łyżce i zawsze dokładnie miesza wszystkie składniki, aby ciasto nabrało pożądanej konsystencji. Dobra rada: trochę więcej mąki dodaje się tylko wtedy gdy twaróg jest bardzo mokry a ciasto zbyt rzadkie.

Czasem do twarogu dodaje się żółtko a na koniec białko ubite na pianę, które trzeba delikatnie wmieszać w ciasto łyżką.
Na koniec zagniata się ciasto ręcznie na powierzchni posypanej cienką warstwą mąki. Ciasto należy wyrabiać, aż przestanie przyklejać się do rąk. Powinno być zwarte ale miękkie. Jeśli uda się zagnieść właśnie takie ciasto, leniwe po ugotowaniu będą delikatne. Następnie dzieli je na 3-4 części.

Z każdej porcji ciasta formuje się dłońmi zwilżonymi wodą wałek o grubości ok. 2 cm. Wałek kroi się w poprzek na niewielkie kawałki o szerokości 2-3 cm. Można je lekko spłaszczyć dłonią. Ważne jest, aby wszystkie leniwe były tej samej wielkości, wtedy równomiernie się ugotują. Jeśli będą miały jednakowy kształt to będą wyglądały bardziej estetycznie na talerzu.

Dobra rada: aby miękkie ciasto nie przyklejało się do noża, kroi się je nożem bardzo zimnym (wcześniej można go włożyć do zamrażarki).

Jak gotować pierogi leniwe z serem? 
Uformowane leniwe pierogi wkładamy do dobrze osolonej wrzącej wody. Ponieważ w czasie gotowania znacznie zwiększają swoją objętość, używa się dużej ilości wody. Jedną porcję klusek leniwych (z 20 dag twarogu) gotuje się w trzylitrowym garnku.

Do wrzącej wody wrzuca się niewielką porcję klusek, najlepiej pojedynczo, bo mogą się skleić. Leniwe gotuje się na dużym ogniu delikatnie mieszając od czasu do czasu, aby nie przykleiły się do dna.

Jak długo gotować pierogi leniwe?
Kiedy woda ponownie zawrze, gaz zmniejsza się do średniego i gotuje, aż leniwe wypłyną na powierzchnię. Najczęściej trwa to 2-3 minuty. Po wypłynięciu wszystkich klusek natychmiast wyjmuje się je łyżką cedzakową. Większe kluski gotuje się trochę dłużej. Trzeba poczekać chwilę, aby woda z łyżki spłynęła. Teraz wykłada się leniwe na talerz posmarowany masłem.

Dobra rada: kluski leniwe zawierają małą ilość mąki, dlatego długo gotowane tracą swój kształt i zamieniają się w sklejone kluchy! A twaróg długo gotowany traci smak.

Z czym podawać pierogi leniwe?
Po ocieknięciu kluski leniwe wykłada się na talerz posmarowany masłem. Można podawać je na słodko ze śmietaną i miodem, z owocami jagodowymi albo z sosem waniliowym, owocowym, dżemem, syropem owocowym lub po prostu polać stopionym masłem i posypać cukrem. Na obiad serwuje się leniwe z sosem grzybowym albo mięsnym, duszoną cebulką i ziołami, sałatą, tartą marchewką…

Jak przechowuje się pierogi leniwe?
Ugotowane pierogi leniwe pozostałe po posiłku przechowuje się w lodówce w zamkniętym naczyniu do następnego dnia, a przed posiłkiem podsmaża na rozgrzanym maśle.
Pozostałą część świeżego ciasta można pokroić na kawałki, leniwe zamrozić porcjami w zamrażarce.

Jak mrozić kluski leniwe?
Mrożone kluski leniwe można przechowywać przez długi czas.
Świeżo przygotowane kluski lekko oprósza się mąką ze wszystkich stron, aby nie sklejały się. Układa się na tacy, przykrywa folią i wkłada na godzinę do zamrażarki. Kiedy stwardnieją umieszcza się je w odliczonych porcjach w torebkach lub hermetycznych plastikowych pojemnikach, podpisuje i wkłada do zamrażarki.

Jak gotować mrożone pierogi leniwe?
Mrożone pierogi leniwe wkłada się do osolonej wrzącej wody bez rozmrażania, a kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotuje na średnim gazie bez przykrycia około 5 minut.

Przepisy na kluski leniwe z serem białym

Kluski leniwe z twarogu i mąki na słodko
Składniki na 2 porcje:
20 dag twarogu półtłustego
3 łyżki mąki + trochę
jajo
pół łyżki cukru
szczypta soli
ulubione owoce

Twaróg, jajo, cukier i sól zmielić. Dodać przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Powierzchnię posypać niewielką ilością mąki. Z masy uformować cienki wałek i pokroić go na równe kawałki. Kluski wrzucić do wrzącej wody, zamieszać. Kiedy woda znów zacznie się gotować zmniejszyć gaz, gotować krótko. Kluski leniwe z twarogu i mąki podawać jako słodki deser np. z rozdrobnionymi owocami.

Kluski leniwe z twarogu, z ziemniaków i ze skrobi ziemniaczanej, bez mąki
Składniki na 3 porcje:
3-4 średnie ziemniaki

40 dag twarogu półtłustego
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
3 jaja (M)
łyżka miękkiego masła
sól dla smaku
2 łyżki mąki pszennej do posypania 
Ziemniaki ugotować wcześniej, najlepiej bez obierania. Do całkowitego ostygnięcia potrzebują ok. pół godziny. Zdjąć skórkę, rozgnieść tłuczkiem i wymieszać z twarogiem. Przetrzeć przez sito albo zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozetrzeć z masłem, wsypać skrobię przez sitko, dodać szczyptę soli, wymieszać z masą twarogową. Ubić białka na pianę, wmieszać łyżką w masę. Powierzchnię roboczą posypać niewielką ilością mąki, dłońmi zagnieść na niej miękkie i delikatne ciasto. Podzielić je na trzy części. Z każdej części ciasta uformować wałek o grubości 2-3 cm, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm. Surowe kluski oprószyć mąką.
Zagotować wodę w garnku, posolić. Do wody włożyć pierwszą porcję leniwych. Kiedy wypłyną na powierzchnię zmniejszyć gaz i gotować je bez przykrycia nie dłużej niż minutę.
Kluski leniwe z twarogu, z ziemniaków i ze skrobi ziemniaczanej podawać z ulubionym sosem grzybowym, pieczarkowym albo mięsnym lub po prostu polane roztopionym masłem i posypane posiekanym koperkiem albo natką pietruszki.

Delikatne kluski leniwe z twarogu, z mąki i z kaszy manny na słodko
Składniki na 2-3 porcje:
25 dag twarogu (odcisnąć)
4 dag mąki pszennej + trochę
4 łyżki kaszy manny
jajo
łyżka cukru
sól
Twaróg powinien być suchy, aby nie trzeba było dodawać dużej ilości kaszy i mąki. Trzeba zachować proporcje wagowe kaszy i mąki 1:1. Do przetartego twarogu dodać cukier, szczyptę soli, jajo i wymieszać. Na masę przesiać mąkę, dodać kaszę i zagnieść ciasto. Uzyskane ciasto powinno być miękkie, ale jednocześnie elastyczne, tylko lekko lepić się do rąk. Przed formowaniem klusek ciasto odstawić na kwadrans. Ciasto podzielić na 2-3 części. Ponieważ jest miękkie można w dłoniach uformować małe kulki, spłaszczyć je. Porcję leniwych wrzucić do osolonej wrzącej wody, mieszać. Czas gotowania leniwych zależy od ich wielkości. Delikatne kluski leniwe z twarogu, mąki i kaszy manny podawać z kwaśną śmietaną i miodem albo z owocami.

Kluski leniwe z twarogu i kaszy manny bez mąki
Składniki na 2 porcje:
25 dag twarogu półtłustego
4 łyżki kaszy manny + trochę
jajo
łyżka cukru
sól do smaku  
Twaróg zmielić, dodać cukier i szczyptę soli, wbić jajo i wymieszać. Mieszając dodawać kaszę mannę. Dobrze wymieszaną masę przykryć i odstawić na 20 minut. Powierzchnie posypać niewielką ilością kaszy manny, ugnieść ciasto. Podzielić, uformować wałek i pokroić go na kawałki o grubości 1-1,5 cm. Leniwe obtoczyć kaszą manną, włożyć do wrzącej wody. Delikatnie mieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po wypłynięciu gotuje się je przez 2 minuty. Kluski leniwe z twarogiem i kaszą manną bez mąki podaje się na słodko.

Delikatne leniwe kluski z twarogu i ze skrobi, bez mąki
Składniki na 2 porcje:
30 dag twarogu półtłustego (odciśnięty)
3 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (2-3 łyżki)
jajo
Twaróg musi być mocno odciśnięty, wręcz suchy, inaczej ciasto na leniwe będzie bezkształtne. Wilgotny twaróg można zawinąć w gazę i zawiesić nad talerzem w kuchni na noc.
Twarożek przetrzeć, wymieszać z jajem i cukrem. Dodać skrobię, wymieszać. Ugnieść ciasto w misce, podzielić na 2 części. Jeśli nie można uformować wałka i pokroić, skubnąć trochę ciasta i w dłoniach uformować małe kulki. Spłaszczyć. Do wrzącej i osolonej wody włożyć pierwszą porcję leniwych, delikatnie mieszać. Po wypłynięciu na wierzch wszystkich leniwych gotować je najwyżej 1-2 minuty i szybko wyjąć łyżką cedzakową. Delikatne leniwe kluski z twarogu i ze skrobi podawać z owocami jagodowymi i śmietaną.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *