Pieczone kotlety z ryby

Rady jak piec kotlety rybne  


Z jakiej ryby zrobić kotlety?
Jak przygotować kotlety rybne do pieczenia? Czas pieczenia i temperatura pieczenia kotletów rybnych. Jak piec kotlety rybne, aby były soczyste, chrupiące, aromatyczne i apetyczne…? Jaki sos do kotletów rybnych?
Przepisy na kotlety rybne z piekarnika: pieczone kotlety rybne z masłem; pieczone kotlety z mintaja z żółtkiem; pieczone kotlety z dorsza z marchewką; dietetyczne kotlety z ryby bez tłuszczu i bez jaj; pieczone kotlety rybne; pieczone kotlety rybne z twarogiem; pieczone kotlety rybne z cukinią i płatkami owsianymi…
Kotlety rybne pieczone w piekarniku są delikatne, aromatyczne, smaczne. Mimo że są dietetyczne, zawierają mniej tłuszczu i kalorii niż kotlety z ryb smażone na patelni, to również sycą. Pieczone kotlety rybne mają atrakcyjny wygląd i są alternatywą dla kotletów mięsnych. Można je podawać z różnymi dodatkami i sosami. Doskonałym dodatkiem do kotletów rybnych jest ryż, gotowane ziemniaki, duszone warzywa, ogórki kiszone, makaron.

Z jakiej ryby zrobić kotlety?
Aby kotlety były pachnące i zdrowe, trzeba wybrać odpowiednią rybę. Tradycyjnie na kotlety rybne wybiera się filety świeżych lub mrożonych ryb morskich i słodkowodnych. Oczywiście potrawy ze świeżych ryb są bardziej wartościowe. Z reguły kotlety rybne przygotowuje się z niezbyt tłustej i niezbyt drogiej ryby. Najpopularniejsze są  mintaj, morszczuk, tilapia, dorsz rzadziej szczupak, sandacz, pstrąg, łosoś różowy, makrela… Najlepsza jest chuda i niezbyt sucha ryba. Doskonałym wyborem na rybne kotlety z piekarnika jest filet z halibuta, mintaja, łososia różowego, dorsza, szczupaka.
Dobra rada: dla dzieci najlepiej jest upiec kotlety z mintaja, ponieważ prawie nie ma ości.

Jak przygotować rybę do kotletów? Co zrobić z ośćmi?
Na kotlety wybiera się większe ryby, ponieważ z nich łatwiej usuwa się ości. Grubych ryb nie trzeba mielić, wystarczy je po prostu drobno posiekać. Rybne kotlety z siekanego mięsa są bardziej soczyste.
Najłatwiej jest zrobić kotlety z filetów. Jeśli są mrożone, trzeba unikać filetów z glazurą – po rozmrożeniu mięso ryby jest często suche albo rozpada się. Jeśli ryba zawiera dużo ości, mięso kilkakrotnie mieli się w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Szczególnie małe ryby trzeba dokładnie zmielić. 

Całą rybę czyści się ze śluzu (dobrze ściera się go dłońmi posypanymi solą), odcina łeb, rozcina brzuch, wyjmuje wnętrzności i ciemne błony. Następnie rybę myje się pod zimną wodą. Usuwa się skórę i płetwy. Na koniec rybę kroi się wzdłuż na 2 połowy i usuwa kręgosłup z grubymi ośćmi.

Jak przygotować kotlety rybne? Co dodać do kotletów rybnych?
Smak i soczystość kotletów rybnych zależy głównie od mięsa. Aby dobrze przyrządzić zmieloną rybę, trzeba poznać kilka sekretów jej przygotowania.
Do zmielonej ryby można dodawać różnorodne składniki. Jednak głównymi dodatkami w dobrych, smacznych kotletach z ryby są jasne pieczywo (chleb lub pszenna bułka), jajka, woda, sól i mielony pieprz. Składniki na kotlety rybne i naczynia powinny być schłodzone w lodówce!
Dobra rada: aby pozbyć się specyficznego rybiego zapachu, filety skrapia się świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Zanim zacznie się formować kotlety trzeba moczyć pieczywo w zimnej wodzie, w zimnym bulionie rybnym lub w wodzie z dodatkiem białego wina. Mokry chleb miele się i dodaje do rozdobnionego mięsa ryby, aby nadać masie rybnej gęstości.

Do masy rybnej dodaje się jaja, które sklejają mokre składniki i dodają kotletom smak. Do mielonego sandacza, okonia czy szczupaka można nie dodawać jaj. Jeśli masa jest sucha, zamiast jaj dodaje się trochę ugotowanych ziemniaków (puree) lub kilka łyżek gęstej śmietany (12%-18%).

Aby rybne kotlety były bardziej soczyste dodaje się drobno posiekaną cebulę (świeżą lub duszoną) albo świeżą dymkę. Jeśli chodzi o przyprawy, to zawsze do masy dodaje się sól i czarny pieprz. Wielu ogranicza się to tych dwóch przypraw. Amatorzy zapachów dodają jeszcze trochę mielonej papryki, kolendry, suszonego tymianku lub bazylii. Nie powinno się eksperymentować z przyprawami. Gotowe mieszanki przypraw zawierają wzmacniacze smaku.

Aby urozmaicić smak tego prostego dania do masy rybnej dodaje się też rozdrobnioną marchew, cukinię, kapustę, puree ziemniaczane.

Dobra rada: jeśli ryba jest zbyt sucha do zmielonego mięsa ryby zawsze można dodać trochę tłuszczu, natomiast od tłustej ryby odcina się jego nadmiar.

Rybę mieli się zawsze osobno. Pod koniec wszystkie składniki można rozdrobnić blenderem. Jednak zmielone mięso ryby najlepiej połączyć ze składnikami ugniatając je ręcznie – wtedy masa będzie elastyczna i łatwiej uformować kotlety rybne.

Składniki miesza się dokładnie, schłodzoną łyżką lub rękami zmoczonymi zimną wodą formuje się kulki i spłaszcza dłonią. Aby kotlety rybne były soczyste, w środku każdego uformowanego kotleta można umieścić mały kawałek masła.

Aby kotlety z miękkiej i delikatnej masy rybnej nie rozpadały się stosuje się panierkę. Uformowane kotlety z ryby otacza się w mące, następnie w dobrze rozbitym jajku i na koniec w bułce tartej. Dzięki takiej panierce wszystkie soki pozostaną w kotletach. Zamiast mąki można użyć bułki tartej i po otoczeniu kotleta w jajku zrezygnować z następnej warstwy bułki tartej, wtedy kotlety będą mniej kaloryczne. Jeśli masa jest zwarta kotlety z ryby piecze się bez panierki.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia kotletów rybnych
Kotlety rybne piecze się w piekarniku krótko. Czas pieczenia kotletów rybnych zależy od składu i wielkości kotletów – wynosi około 25-35 minut. Temperatura pieczenia kotletów z ryby waha się między 180-200°C. Patelnię lub blachę do pieczenia wykłada się papierem do pieczenia lub smaruje się olejem – nie powinno być go za dużo, ponieważ kotlety rybne wchłoną go.

Jaki sos do kotletów rybnych? Jakie przyprawy dodać do sosu?
Sos podaje się aby nadać potrawie ostrość i smak.  Do kotletów rybnych idealne są sosy z sokiem z cytryny, śmietaną, majonezem, wytrawnym winem albo koncentratem pomidorowym. Do sosu pasuje szałwia, tymianek, bazylia, estragon, koperek, imbir, oregano, kolendra albo anyż. Dodaje się odrobinę przyprawy, ponieważ nie powinny zdominować smaku potrawy. Sos po lekkim ostudzeniu można podawać osobno, albo można polać nim gotowe danie.

Przepisy na kotlety rybne z piekarnika

Pieczone kotlety rybne z masłem, delikatne
Składniki:
1 kg filetów ryby o niskiej zawartości tłuszczu
pół szklanki zimnego bulionu, wody lub mleka
2-3 kromki jasnego chleba
jajo
kawałek białego pora lub cebula
5-7 dag masła
zioła o delikatnym smaku (koperek, natka)
sól i ulubione przyprawy do smaku
Filety opłukać i wysuszyć aby usunąć nadmiar wilgoci, zmielić 2 razy. Por oczyścić i wypłukać, drobno posiekać. Chleb wymoczyć aż całkowicie zmięknie, mokry dodać do masy i jeszcze raz wszystko zmielić. Dodać jajo, posiekane zioła i przyprawy, masę na kotlety rybne delikatnie wymieszać. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować 16 kulek podobnej wielkości, spłaszczyć je. Blachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia, luźno rozłożyć kotlety. Masło pokroić na równe części, wetknąć po jednej do każdego kotleta. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C-200°C. Rybne kotlety piec około pół godziny (czas zależy od kształtu i wielkości kotletów). Kotlety rybne z piekarnika podaje się z ziemniakami lub duszonymi warzywami.

Pieczone kotlety z mintaja z żółtkiem
Składniki:
2 filety mintaja
cebula
marchew
żółtko jajka
3 łyżki bułki tartej
woda
sól i pieprz
Rozmrozić filety z mintaja, zetrzeć nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Dokładnie zmielić. Wymyć warzywa, obrać. Cebule posiekać drobno, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę tartą moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez kilka minut. Spęczniałą bułkę, cebulę i marchew dodać do zmielonego mięsa ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Na koniec dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować kotlety rybne, spłaszczyć je i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety z mintaja piecze się w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Pieczone kotlety z dorsza z marchewką
Składniki:
70-80 dag filetów dorsza (waga po oczyszczeniu)
2 kromki białego chleba
pół szklanki zimnego mleka
2 jaja
cebula
2 marchewki
7-10 dag słoniny
1-2 ząbki czosnku do smaku
sól, przyprawy do smaku
Chleb zalać mlekiem i odstawić na 10 minut. W tym czasie zmielić mięso dorsza 2-3 razy, osobno zmielić słoninę z cebulą i czosnkiem. Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do słoniny. Chleb wyjąć z mleka, nie wyciskać, dodać do zmielonej ryby, wbić jaja. Masę rybną wymieszać ze wszystkimi składnikami, trochę posolić, dodać ulubione przyprawy, ponownie zmielić, aby masa na kotlety była jednorodna. Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie, uformować 15 kulek i spłaszczyć. Luźno wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C-200°C. Kotlety z dorsza z marchewką piec na średniej półce około pół godziny.

Dietetyczne kotlety z ryby bez tłuszczu i bez jaj
Składniki:
50 dag oczyszczonych filetów chudej ryby
10-12 dag kapusty białej lub pekińskiej
cebula
mała bułka pszenna
pół szklanki zimnej wody
świeży koperek
sól i przyprawy do smaku
Chleb moczyć w wodzie przez kwadrans, nie wyciskać z wody. Mokrą kromkę chleba zmielić wraz z cebulą. Filety zmielić osobno. Kapustę pokroić bardzo cienko, ugnieść w dłoniach, aby zmiękła. Koperek wypłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Dłonie zmoczyć zimną wodą, uformować 10 kulek i spłaszczyć. Na blasze do pieczenia ułożyć papier do pieczenia, kotlety ułożyć tak, aby nie stykały się. Wstawić do piekarnika na średnią półkę. Dietetyczne kotlety z ryby bez tłuszczu i bez jaj piecze się w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C-200°C przez 35 minut.

Pieczone kotlety rybne, proste
Składniki:
1 kg oczyszczonych filetów rybnych (mintaj, dorsz)
15 dag bułki pszennej
mleko
jajo
4-5 ząbków czosnku
2 cebule  
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, suszony koperek do smaku
Bułkę namoczyć w mleku i odstawić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na złoty kolor, ostudzić. Dwukrotnie zmielić filety, dodać obrany czosnek, wymoczoną w mleku bułkę, cebule i wszystko zmielić. Do masy dodać łyżkę majonezu, jajko, sól i pieprz do smaku. Rękami zwilżonymi olejem uformować 18-20 niedużych kulek, spłaszczyć, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch kotletów pozostałym majonezem. Blachę wkłada się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Kotlety rybne piecze się około pół godziny.

Pieczone kotlety rybne z twarogiem
Składniki:
0,5 kg oczyszczonych filetów z białej ryby morskiej
10-12 dag niekwaśnego twarogu
mała marchew
duża cebula
jajo
4 dag miękkiego masła
zioła świeże lub mrożone (natka, koperek)
sól, mielony pieprz czarny
gałka muszkatołowa
ew. ugotowany ziemniak z poprzedniego dnia, mała pszenna bułka
Filet z mintaja zmielić z cebulą, dodać rozgnieciony twaróg, miękkie masło, marchew starta na tarce o drobnych oczkach, łyżkę posiekanego koperku, wbić jajo. Masę przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Składniki dobrze ugnieść ręką. Jeśli masa na kotlet rybny będzie lekko wodnista, łatwiej uformuje się ją po dodaniu rozgniecionego, ugotowanego ziemniaka lub moczonej bułki. Mokrymi rękami uformować 8-10 kulek, rozpłaszczyć je lekko. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, luźno ułożyć kotlety. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C – 200°C. Rybne kotlety piec około 30 minut, aż powstanie złocista skórka.

Pieczone kotlety rybne z cukinią i płatkami owsianymi
Składniki:
80 dag białej morskiej ryby (np. morszczuk)
2 młode cukinie  (ok. 30 dag)
duża cebula
ząbek czosnku
jajo
3 łyżki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
natka pietruszki
sól, mielony pieprz czarny do smaku
olej roślinny do formy lub papier do pieczenia
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kilka kawałków i zmielić. Umyć cukinię, odciąć końce, pokroić na grubsze kawałki. Dodać do cebuli i czosnku, zmielić na gładką masę. Przełożyć ją na sitko, aby spłynął nadmiar soku.
Jeśli ryba jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać do końca – ułatwi to oddzielenie filetu od kości. Filety zmielić osobno 2 razy, połączyć z warzywami. Dodać jajko, płatki owsiane, sól i czarny pieprz, wymieszać. Natkę opłukać, strzepnąć wodę, drobno posiekać i dodać do masy na kotlety. Jeśli masa jest sucha dodaje się zebrany sok z cukinii. Uformować około 12 kulek jednakowej wielkości, spłaszczyć. Blachę do pieczenia posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Luźno ułożyć na niej kotlety rybne, posmarować je z wierzchu śmietaną. Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Kotlety rybne z cukinią i płatkami owsianymi piecze się 20-25 minut. Najsmaczniejsze są serwowane na ciepło z sosem i surówką.

Artykuły powiązane:

Zdrowa pieczona ryba.
Pieczenie ryby. 
Jak usmażyć rybę? Smażymy filet z ryby i całą rybę. 
Kuchenne S.O.S. Jak uratować potrawę z ryby?
Karp pieczony w piekarniku nie tylko na Wigilię.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *