Karp pieczony w piekarniku nie tylko na Wigilię

Jak upiec karpia? 


Jak wybrać zdrowego, świeżego karpia? Jak przechowywać kupionego karpia? Jak przygotować karpia do pieczenia? Jak długo piec karpia w piekarniku? W jakiej temperaturze piec karpia? Przepisy na karpia z piekarnika: karp pieczony na blasze z cebulą i ziemniakami, karp pieczony faszerowany jabłkami, pieczony karp faszerowany kapustą i marchewką, karp pieczony w porcjach na cebuli…

Jak wybrać zdrowego, świeżego karpia? 

Jeśli kupujemy nieżywego karpia, bardzo ważne jest, aby sprawdzić, czy ryba jest świeża. W tym celu przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na skrzela ryby. Skrzela zdrowej ryby maja kolor czerwony, od jasnoczerwonego, przez szkarłatny do bordowego. Nie należy kupować ryb o skrzelach w kolorze szarym czy czarnym, ani ryb z wyciętymi skrzelami! Świeża ryba ma błyszczące, szkliste i wypukłe oczy. Nie powinno się brać karpia o mętnych, zapadniętych oczach. Świeża ryba po włożeniu do wody opadnie na dno naczynia, nieświeża będzie unosiła się. Karp powinien mieć elastyczną i śliską skórę (nie lepką!) bez ran, bez białego nalotu. Łuski zdrowej ryby przylegają ściśle do ciała. Brzuch karpia powinien być okrągły.
Świeży karp nie ma nieprzyjemnego zapachu, nie powinien pachnieć także mułem. Karpia wącha się w rozchylone skrzela, a wypatroszonego także od środka.
Ryba powinna być pokryta śluzem i elastyczna, po naciśnięciu palcem nie powinno zostać w niej wgniecenie. Ości nie mogą odchodzić od mięsa.

Najlepiej wybierać karpia o wadze 2,5 kg, maksymalnie 3 kg. Duży karp nie ma tak dużo drobnych ości, jak mały karp. Natomiast bardzo duże okazy zawierają dużo tłuszczu. 

Jak przechowywać świeżego karpia?
Wypatroszone karpie można przechować w lodówce na najzimniejszej półce przez 2-3 dni, po tym czasie można je jeszcze przyrządzić. Świeżego karpia można też mrozić. Po wypatroszeniu, oskrobaniu, wymyciu i osuszeniu karpia zamraża się na okres 4 miesięcy. Jakość mięsa mrożonego karpia jest gorsza.
Jak przygotować karpia do pieczenia?
Przed czyszczeniem ryby powinny być przechowywane w lodówce w przykrytym pojemniku. Karpia najpierw dokładnie płucze się pod bieżącą wodą ze śluzu. Przed czyszczeniem świeżego karpia położyć na desce na stole przykrytym gazetami. Rybę całkowicie oskrobać z łusek nożem do czyszczenia ryb w kierunku od ogona do głowy. Jeśli nie ma w domu specjalnego noża do czyszczenia ryb, karpia włożyć do zlewu z chłodną wodą, wyczyść z łusek zwykłym ostrym nożem kuchennym. Wtedy łuski osiądą na dnie zlewu, a kuchnia pozostanie czysta. Następnie rozcina się cały brzuch ryby zaczynając od głowy, usuwa wnętrzności i skrobie nożem wnętrze, aby usunąć wszystkie błony. Najlepiej odciąć ogon i płetwy (płetwy odcina się nożycami, aby nie uszkodzić skóry). Koniecznie usunąć skrzela karpia aż do płetw piersiowych – inaczej mięso w ich okolicach będzie gorzkie, potrawa może mieć zapach, smak mułu. Głowę karpia najlepiej całkowicie odciąć, lecz jeśli się ją zostawia, trzeba usunąć oczy. Rybę wewnątrz i zewnątrz dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Dlaczego powinno się długo marynować karpia?
Boki karpia powinno się naciąć 2-3 razy w poprzek ciała, natrzeć – zewnątrz i wewnątrz – solą lub solą ze świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny, następnie przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki w najzimniejsze miejsce. Karpia marynować przed pieczeniem najlepiej przez kilka(naście) godzin, aby sól i sok z cytryny usunęły zapach mułu i zmiękczyły ości. Mięso karpia pod wpływem niskiej temperatury nie jest już tak gęste i twarde. 
Dobra rada: karpia można wymoczyć w zimnym mleku – mięso pieczonej ryby będzie miało delikatniejszy smak.

Jak długo piec karpia? W jakiej temperaturze piec karpia?

Przygotowanego karpia zawsze wkłada się do rozgrzanego piekarnika. 

  • Całego karpia o wadze 1 kg piecze się w piekarniku w temperaturze 180°C-200°C przez około 35 minut.
  • Całego karpia o wadze 1,5 kg piecze się w piekarniku w temperaturze 180°C-200°C przez przynajmniej 45 minut.
  • Całego karpia o wadze 2 kg piecze się w piekarniku w temperaturze 180°C-200°C przez około 60 minut.
  • Całego karpia o wadze do 3 kg piecze się w piekarniku w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny.

Karp faszerowany świeżymi warzywami lub kaszą powinien być dłużej pieczony. Jeśli farsz został wcześniej podduszony, nie trzeba wydłużać czasu pieczenia karpia.

Boki ryby nacina się w poprzek ostrym nożem (gęsto), do nacięć wkłada plasterki cytryny, aby podczas pieczenia karpia drobne ości mogły się rozpuścić pod wpływem kwasu i wysokiej temperatury. Do pieczenia karpia używa się oleju słonecznikowego, lub oliwy albo oleju kukurydzianego. Wierzch karpia smaruje się olejem, tłustą śmietaną z niedużą ilością oleju lub okłada plastrami boczku, aby ryba nie wyschła podczas pieczenia w piekarniku. 

Jak upiec karpia? Przepisy na karpia pieczonego w piekarniku

Ponieważ karp zawiera sporo drobnych ości, powinno się go ostrożnie spożywać. Dzieciom i starszym osobom podaje się potrawy z mielonego mięsa karpia.

Karp pieczony na blasze z cebulą i ziemniakami, ryba pieczona w całości
Średniej wielkości cebulę obrać, pokroić w półpierścienie, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki dokładnie wymyć, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Przekroić na pół. Naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia posmarować oliwą lub olejem roślinnym. Na środku blachy położyć przygotowanego karpia o wadze do 1,5 kg. Do środka włożyć cebulę i kilka gałązek natki pietruszki. Karpia posmarować z wierzchu olejem, aby po upieczeniu skóra apetycznie wyglądała. Jeśli posmaruje się wierzch karpia tłustą śmietaną, skórka będzie delikatna i aromatyczna. Wokół karpia ułożyć ziemniaki, posypać je solą i pieprzem, polać olejem. W oczodoły ryby włożyć plastry marchewki.
Blachę z karpiem i ziemniakami stawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Karpia piec  przez 40 minut. Pieczoną rybę posypać świeżą natką pietruszki.
Dobra rada: na każdą porcję pieczonego karpia nałożyć sporo kwaśnej śmietany.

Pieczony karp faszerowany jabłkami pieczony z ziemniakami, ryba pieczona w całości
Oczyszczonego karpia marynować całą noc z lodówce. Wybrać średniej wielkości ziemniaki. Wymyć je, obrać, wypłukać, włożyć do wrzącej wody w garnku. Gotować przez 5 minut od momentu ponownego zawrzenia wody, przecedzić. Wymyć kwaskowe jabłka, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Do brzucha karpia włożyć jabłka pokrojone w ósemki, gałązkę świeżego tymianku (jeśli nie ma świeżego tymianku, jabłka oprószyć szczyptą suszonego tymianku). Wokół karpia wyłożyć podgotowane ziemniaki przekrojone na pół, posolić je i posypać mieloną papryką, polać olejem. Wierzch ryby posmarować olejem. Rybę piec w piekarniku razem z ziemniakami. Karpia o wadze 1 kg piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.

Karp pieczony w całości, karp faszerowany kapustą i marchewką
Karpia o wadze 2-2,5 kg oczyścić, wymyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem (wymieszać w stosunku 2:1). Rybę przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, przykryć. Karpia marynować w lodówce. Obrać 2 cebule, posiekać drobno, oprószyć solą i pieprzem, zeszklić na oleju. Poszatkować 30 dag liści świeżej białej kapusty, posolić. Obrać 2 średnie marchewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchew dodać do cebuli i udusić. Karpia nafaszerować uduszoną kapustą i marchewką z cebulą, fałdy brzucha można spiąć drewnianymi patyczkami. Wierzch karpia posmarować olejem roślinnym lub tłustą śmietaną. Naczynie do pieczenia posmarować olejem, ułożyć w nim rybę. Karpia faszerowanego kapustą i marchewką piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez półtorej godziny. Pieczoną rybę pokroić na porcje dopiero przed podaniem.

Karp pieczony w porcjach na cebuli
Oczyszczonego, osuszonego i marynowanego karpia pokroić na porcje. Na 2 kg karpia przygotować 2 cebule. Cebule obrać i pokroić w półpierścienie, posypać solą i wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany. Naczynie do pieczenia posmarować olejem roślinnym. Na jego dno położyć cebulę w śmietanie, na wierzchu umieścić kawałki ryby. Naczynie przykryć folią aluminiową. Karpia piec w piekarniku przez 25 minut, następnie zdjąć folię. Wierzch pieczonej ryby posmarować śmietaną. Karpia dopiec jeszcze przez 15-20 minut.

Artykuły powiązane:

Pieczemy śledzie w piekarniku.
Pieczone kotlety z ryby.

Zapachy w kuchni. Ryba.
Kuchenne S.O.S. Jak uratować potrawę z ryby?
Śledź to samo zdrowie. Sałatki śledziowe z matiasa.
Przepisy na posiłki z ryb znajdują się na stronie Obiady. 

Podobne wpisy

9 komentarzy

  1. Ja w ciągu roku zjadam około 200kg karpia i jeszcze nigdy nie smierdział błotem tylko trzeba go dobrze sparzyć gorąca woda i ściągnąć z niego cały ten szlam

  2. Dziękuję za rady jak przygotować karpia do pieczenia i za przepis. Karp faszerowany kapustą bardzo smakował.

  3. Najlepszy karp złowiony w zimnej wodzie. Trzeba umieć przyrządzić karpia a nie tylko narzekać że pachnie i smakuje błotem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *