Leczo na zimę w słoikach

Leczo na zimę bez octu


Przepisy na leczo:

– leczo z marchewką bez octu na zimę;
– leczo z cukinią i marchewką bez octu na zimę;
– szybkie i niskokaloryczne leczo na zimę bez octu;
– niskokaloryczne, delikatne leczo na zimę bez octu.

Leczo_na_zimeJak przygotować leczo bez octu na zimę do słoików?
Leczo bez octu przygotowane na zimę nie drażni wrażliwego żołądka, może być podawane starszym dzieciom. Warzywa konserwują olej i dodatki: czosnek, sól, pieprz, ostra papryka, liście selera. Nie powinno się zmieniać jego składników ani dodawać świeżych ziół, inaczej leczo może się popsuć (np. leczo z cebulą potrzebuje dodatku octu).
Aby uzyskać smaczne leczo trzeba wybrać świeże, jędrne i zdrowe warzywa bez wgnieceń i plam. Papryka powinna być gruba, mięsista i słodka, najlepiej w ciemnoczerwonym kolorze. Można dodać niewielką ilość pomarańczowej, ale trzeba pamiętać o tym, że zielona papryka z pomidorami lekko zgorzknieje. Trzeba wybierać mięsiste pomidory, które mają mało soku (dobra jest odmiana Lima). Z pomidorów można zdjąć skórkę, zwłaszcza jeśli nie mieli się ich. W tym celu lekko naciąć skórkę na krzyż na końcu pomidora i włożyć do garnka z gotującą się wodą. Powinny być całkowicie zakryte wodą, a garnek przykryty pokrywką. Po kilku minutach, kiedy skórka zmięknie i lekko zmarszczy się, wyjąć je na sito. Po ostudzeniu skórka z łatwością schodzi z pomidorów. Aby skrócić czas gotowania leczo, pomidory trzeba ugotować osobno. Zawierają one substancje, które opóźniają ugotowanie się innych warzyw do miękkości. Masę mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Ugotowane pomidory można przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne (chyba, że ktoś ma wyjątkowo delikatny żołądek).
Por powinien się lekko zeszklić na oleju, papryka udusić we własnym soku. Warzywa nie mogą się usmażyć ani przypalić. Gorące leczo przełożyć do słoików drewnianą łyżką, brzegi słoików wytrzeć do sucha. Zamknąć je szczelnie suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Leczo przygotowane na zimę bez octu trzeba koniecznie utrwalić następnego dnia w kąpieli wodnej. Czas utrwalania  leczo w słoikach litrowych wynosi 15 minut od momentu kiedy woda w naczyniu zacznie falować. Leczo bez octu w słoikach powinno się przechowywać w chłodzie, w temperaturze przekraczającej 23°C szybko psuje się. Leczo można podać jako samodzielne danie z podsmażaną wędliną lub duszonymi pieczarkami i chlebem lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Leczo z marchewką i porem bez octu na zimę
Składniki
5 kg słodkiej papryki czerwonej 
4 kg mięsistych pomidorów (np. odmiany Lima)
1 kg marchwi
por sałatkowy
główka czosnku
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
łyżka cukru
10 ziaren czarnego pieprzu
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Białą część pora oczyścić, wymyć, pokroić w cienkie pół-krążki. Zeszklić z niewielką ilością oleju. Marchew wyczyścić, obrać, wypłukać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać do pora. Wlać kilka łyżek wody, wsypać łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem (nie smażyć), aż marchew będzie miękka. Pomidory wymyć, wykroić twarde części. Pokrojone pomidory zmielić, wsypać łyżkę soli, przez pół godziny dusić w osobnym naczyniu czasem mieszając. Paprykę wymyć, oczyścić z twardych części, żeberek i nasion. Pokroić w paski, dusić we własnym soku z resztą oleju. Kiedy będzie miękka, połączyć z pomidorami, marchwią i porem. Przyprawić pozostałymi przyprawami, gotować razem na małym ogniu przez 30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Leczo z marchewką jest delikatne.

Leczo z cukinią, marchewką i porem bez octu na zimę
Składniki
4 kg mięsistych pomidorów (np. odmiany Lima)
1 kg słodkiej papryki czerwonej 
3 kg cukinii
por sałatkowy (biała część)
1 kg marchwi
5 dużych ząbków czosnku
3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
2 łyżki cukru
6 ziaren czarnego pieprzu
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Warzywa dokładnie wymyć, oczyścić. Pomidory i paprykę zmielić osobno, marchew zetrzeć na tarce, por pokroić cienko w pół-krążki. Cukinie obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę. Por posypać łyżeczką soli i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchew, kilka łyżek wody i dusić, aż zmięknie (nie smażyć). W tym czasie cukinię podsmażyć lekko na niedużej ilości oleju, dodać zmieloną paprykę i dusić przez około 10 minut. Składniki połączyć w dużym garnku, dodać zmielone pomidory, resztę oleju i przypraw. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu.

Szybkie, niskokaloryczne leczo na ostro bez octu na zimę
Składniki
3 kg mięsistych pomidorów
6 strąków słodkiej papryki czerwonej 
strąk ostrej papryki

nieduża główka czosnku
ew. 2 łyżki cukru pudru
łyżka soli kamiennej bez jodu
8 ziaren czarnego pieprzu
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 

Warzywa wymyć, oczyścić z twardych części. Pomidory zmielić*, słodką paprykę pokroić w paski, ostrą paprykę zmielić. Do pomidorów dodać sól, pieprz i cukier, gotować je na małym gazie przez pół godziny mieszając od czasu do czasu. W tym czasie udusić paprykę z dodatkiem oleju, lekko posolić. Do ugotowanych pomidorów dodać zmiażdżone ząbki czosnku, uduszoną paprykę i resztę oleju, wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Wrzące leczo przełożyć do przygotowanych słoików, wytrzeć ich brzegi, szybko szczelnie zakręcić.
*Pomidory można pokroić, ale czas gotowania wydłuży się.

Niskokaloryczne, delikatne leczo bez octu na zimę
Składniki
1,5 kg słodkiej papryki czerwonej 
1 kg mięsistych pomidorów
biała część pora sałatkowego
3 gałązki selera korzeniowego
2 ząbki czosnku

łyżka soli kamiennej niejodowanej
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Warzywa oczyścić i pokroić. Białą część pora pokroić w cienkie pół-krążki, oprószyć solą. Zeszklić z niewielką ilością oleju razem z liśćmi selera. Pomidory wymyć, wykroić twarde części, miąższ zmielić, wsypać łyżeczkę soli, ugotować do miękkości w osobnym naczyniu. Czasem mieszać. W tym czasie paprykę wymyć, oczyścić z twardych części, żeberek i nasion. Pokroić w cienkie paski, dusić we własnym soku z resztą oleju. Kiedy będzie miękka, połączyć z pomidorami i porem. Przyprawić pozostałymi przyprawami, gotować razem na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek. Mieszać od czasu do czasu.

Spis przepisów na przetwory z warzyw bez octu na zimę są na stronie Przetwory

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *