Ostra papryka kiszona na zimę

Jak kisić papryczki?

Przepisy na kiszone papryczki jalapeno, peperoni do słoików: ostra papryka kiszona bez pasteryzacji; ostra papryka kiszona w gorącej solance na zimę; papryczki jalapeno, peperoni kiszone, pasteryzowane na zimę; sos z papryczek jalapeno, peperoni kiszonych, bez octu…
Przeciwwskazania do spożywania kiszonki z ostrej papryki. Jak zneutralizować pieczenie w gardle po zjedzeniu papryczki? Domowe sposoby na poparzenie i ból skóry po krojeniu ostrej papryki.
W kuchni wykorzystuje się nie tylko świeżą i suszoną ostrą paprykę. Można ją kisić i jeść na bieżąco lub włożyć do słoików na zimę.

Dlaczego kisi się ostrą paprykę?
Kiszone papryczki są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Kiszenie pozwala zachować ich korzystne właściwości. Spożywanie ostrej papryki jako dodatek do potraw, z dużym umiarem, przyczynia się do uregulowania pracy przewodu pokarmowego (trzustka!), obniżenia ciśnienia, poprawy apetytu. Kiszone papryczki są szczególnie przydatne w zimne miesiące, ponieważ działają rozgrzewająco, rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi do drobnych naczyń włosowatych.

Jak wykorzystać w kuchni kiszone papryczki?
Kiszona ostra papryka doda pikantności zupie (barszcz, rosół, minestrone), sałatce i surówce, zaostrzy gulasz, tłuste mięsne potrawy, sos czy farsz… Sos z papryczek kiszonych bez octu to gotowy dodatek do kanapek, szybkich przekąsek lub składnik past, sosów z pomidorami, marchewką, cebulką. Najważniejsze w przygotowaniu potraw z dodatkiem ostrej papryczki jest znalezienie optymalnego stosunku wszystkich składników.

Rady jak kisić papryczki na zimę

Do kiszenia najlepsza będzie mała i średniej wielkości ostra papryka późnej odmiany, do końca dojrzała. Strąki muszą być zdrowe, z gładką skórką bez plamek i nieuszkodzone. Wcześniej gotuje się wodę na zalewę, w ciepłej rozpuszcza się sól. Przygotowując zalewę trzeba zadbać o to, aby sól całkowicie rozpuściła się w wodzie. Strąki papryki kiszone w całości, szczególnie jeśli są dłuższe niż 8-10 cm, przekłuwa się wykałaczką w kilku miejscach. Przygotowaną do kiszenia paprykę układa się w wymytym i wyparzonym kamiennym garnku lub szklanym słoju, zalewa ostudzoną solanką. Najlepsze przyprawy do kiszonej ostrej papryki to czosnek, świeży korzeń chrzanu, młody liść chrzanu, świeży koperek, ziarenka czarnego pieprzu, nasiona gorczycy i kolendry, liść laurowy. Ostrą paprykę można kisić również w samej solance bez przypraw. Papryka i przyprawy przez cały czas kiszenia powinny być całkowicie zanurzone w solance. Przykrywa się je wyparzonym talerzykiem i obciąża wygotowanym słoikiem z wodą. Powinno się szczególnie dbać o czystość, aby kiszonka nie pleśniała. Kiszone papryczki można przenieść do wygotowanych małych słoików i przechowywać w lodówce. Niepasteryzowana kiszona papryka nie powinna długo stać, ponieważ wtedy traci swoje walory smakowe.

Jakie odmiany ostrej papryki można kisić?
Do kiszenia najlepiej wybierać półostre odmiany papryczek (pepperoni, anaheim, pimento, mulato, poblano, jalapeno). Ukiszone papryczki nie są łagodniejsze w smaku.
Dobra rada: aby złagodzić bardzo ostry smak papryczek, moczy się je przez noc w zimnej wodzie lub wymienia solankę na świeżą.

Przeciwwskazania do spożywania kiszonki z papryczek jalapeno, peperoni…
Usunięcie nasion ze strąków powoduje, że kiszonka będzie łagodniejsza w smaku. Jednak zawarta w papryczkach duża ilość ostrych składników (kapsaicyna) może spowodować silne reakcje alergiczne w obrębie dróg oddechowych, dla chorych na astmę nawet śmiertelne. Jej spożywania nie zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, osobom z problemami z żołądkiem i jelitami. Aby uniknąć silnych podrażnień skóry i błon śluzowych papryczki powinno się kroić i przyrządzać w rękawiczkach. Nie pocierać przy tym warg, nosa, a szczególnie oka!


Jak zneutralizować pieczenie w gardle po zjedzeniu papryczki? Domowe sposoby na poparzenie i ból skóry po krojeniu ostrej papryki
Na podrażnienia gardła i przełyku po zjedzeniu ostrej papryki pomaga doraźnie wypicie zimnego mleka (1-2 szklanki), zimnej śmietany, jogurtu lub zimnej wódki, zjedzenie świeżych ogórków z solą czy chleba z masłem albo innym tłuszczem. Pieczenie skóry poparzonej po krojeniu papryczki uśmierzy wtarcie w nią papki z soli kuchennej niejodowanej z odrobiną wody. Po 10 minutach skórę opłukuje się zimnym mlekiem (bolące palce można też moczyć w mleku), myje mydłem, a po opłukaniu i osuszeniu wciera krem nawilżający. Jeśli to nie pomoże, palce moczy się przez przynajmniej 5 minut w mocnym alkoholu. Ból złagodzi przykładanie do skóry plasterków świeżego ogórka albo lodu.

Przepisy na ostrą kiszoną paprykę na zimę

Ostra papryka kiszona bez pasteryzacji
Składniki:
0,5 kg półostrej papryki
5 ząbków czosnku
mały kawałek świeżego korzenia chrzanu

szczyt koperku
łyżeczka nasion gorczycy
Zalewa:
litr przegotowanej wody
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Przygotować zalewę. Do kiszenia wybiera się zakrzywione strąki ostrej papryki. Wymytą paprykę z odciętymi łodyżkami układa się w naczyniu do kiszenia na przemian z przyprawami i całkowicie zalewa ostudzoną słoną wodą. Nasiona gorczycy warto wypłukać, następnie na sitku przelać gorącą wodą. Przykrytą obciążonym talerzem przechowuje w temperaturze pokojowej przez 7-10 dni. Po tym czasie zlewa się solankę, strąki papryki, czosnek trzeba przepłukać czystą wodą. Przygotowuje się świeżą solankę. Po włożeniu papryki i czosnku do słoików, dodaje się kawałek świeżego chrzanu i zalewa się świeżą, ostudzoną solanką. Do każdego słoika można dodać łyżkę przecedzonej solanki z pierwszego kiszenia. Kiszona ostra papryka jest przechowywana w zamkniętych słoikach w lodówce.
Dobra rada: zlana solanka, mimo że papryka była w niej krótko, jest bardzo ostra. Po przecedzeniu można wykorzystać ją do przyprawiania sosu, gulaszu, zupy. Dobrze przechowuje się w zamkniętym słoiku w lodówce.

Ostra papryka kiszona w gorącej solance na zimę
Składniki:
30 dag półostrej lub ostrej papryki
Zalewa:
350 ml wody
2,5 łyżek soli kamiennej niejodowanej

liść laurowy
ew. olej słonecznikowy

Przygotować zalewę. Strąki ostrej papryki wypłukać w ciepłej wodzie. Założyć rękawiczki, odciąć końce, nie krojąc ich wydrążyć i usunąć nasiona. Ostre papryczki ułożyć w naczyniu do kiszenia, całkowicie zalać letnią solanką, przykryć talerzem i obciążyć. Po 3 dniach przygotować świeżą solankę. Zlać solankę z naczynia, opłukać paprykę i ułożyć ją w naczyniu. Zalać świeżą solanką i odstawić na kolejne 5 dni. Wymyć, wygotować małe słoiki i pokrywki. Odlać solankę z naczynia do kiszenia, kiszone papryczki wypłukać w wodzie. Ściśle ułożyć je w przygotowanych słoikach. Zagotować wodę i przygotować świeżą zalewę. Gorącą zalać papryczki w słoikach, do każdego można dodać łyżeczkę oleju słonecznikowego. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami. Słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić do powolnego studzenia. Tak przygotowana kiszona ostra papryka będzie łagodniejsza w smaku.

Papryczki jalapeno, peperoni kiszone i pasteryzowane na zimę
Składniki:
1 kg półostrej papryki
duża główka czosnku
ew. 2-3 szczyty koperku

kilka ziaren pieprzu
łyżka nasion kolendry lub gorczycy
Zalewa:
1/3 szklanki soli kamiennej niejodowanej
1,2 l wody

Najpierw trzeba przygotować zalewę, wygotować małe słoiki i pokrywki, następnie wymyć papryczki, odciąć ogonki. W naczyniu do kiszenia ułożyć papryczki na przemian z ząbkami czosnku i koperkiem. Zalać całkowicie ostudzoną solanką, przykryć wyparzonym talerzem i obciążyć. Po 5-7 dniach stania w temperaturze pokojowej kiszone papryczki lekko zmienią kolor. Przekłada się je na sito. Aby solanka wypłynęła z papryczek delikatnie przygniatam je drewnianą łyżką. Nie opłukuję papryczek wodą, tylko ząbki czosnku. Następnie wkładam je do słoików, dodaję pieprz i wypłukane w gorącej wodzie nasiona kolendry lub gorczycy, zalewam świeżą ostudzoną zalewą, wycieram ich brzegi i przymykam suchymi pokrywkami. Słoiki z kiszoną ostrą papryką wkładam do rondla, wlewam zimną wodę do wysokości 2/3 słoików. Wodę podgrzewam szybko, kiedy zacznie lekko falować zmniejszam gaz do minimum i pasteryzuję kiszonkę z papryczek przez 15 minut. Po tym czasie trzeba wyjąć ostrożnie słoiki, mocno dokręcić pokrywki, powoli ostudzić w kuchni. Słoiki z pasteryzowaną kiszoną ostrą papryką dobrze przechowują się w ciemnym miejscu poza lodówką.
Dobra rada: do zalania kiszonych papryczek w słoikach można wykorzystać solankę, w której kisiły się. Ale trzeba ją przecedzić i zagotować. W tym wypadku kiszoną ostrą paprykę w słoikach pasteryzuje się 10 minut.

Sos z kiszonych papryczek jalapeno, peperoni, bez octu
Składniki:
20 strąków niedużych półostrych papryczek
6 ząbków czosnku

łyżka nasion kolendry
pełna łyżka niejodowanej soli kamiennej
ew. 2 łyżeczki cukru lub miód płynny
3 łyżki wody

olej słonecznikowy
Założyć rękawiczki. Ostre papryczki wymyć, usunąć zielony koniec, przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Pokroić w cienkie plasterki i wsypać do naczynia do kiszenia. Czosnek obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do papryczek. Przyprawić solą, posłodzić. Nasiona kolendry wypłukać na sitku, przelać gorącą wodą i dodać do papryczek. Dobrze wymieszać, można lekko ubić drewnianym tłuczkiem. Wlać tylko trochę wody, ponieważ papryczki i tak puszczą sok. Mieszankę przykryć wyparzonym talerzykiem, obciążyć tak, aby stale była całkowicie pokryta płynem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na tydzień. Wymyć i wygotować małe słoiczki i pasujące pokrywki. Po tym czasie sos z papryczek przełożyć do słoików, na wierzch wlać łyżeczkę oleju, wytrzeć brzegi i szczelnie zamknąć. Słoiczki najlepiej przechowywać w lodówce.
Dobra rada: papryczki kiszone z czosnkiem bez solanki są wyjątkowo pikantne, dlatego lepiej wybrać łagodniejsze odmiany.

Przepisy na słodką paprykę kiszoną na bieżące użycie i do słoików na zimę zebrane są w artykule Kiszenie papryki.
Spis przepisów na domowe kiszonki z warzyw, owoców i ziół znajduje się na stronie Przepisy

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Ostrą paprykę dodaję do ogórków kiszonych i ogórki wychodza mocno ostre. Ukiszę papryczkę w małym słoiku na imprezę

Skomentuj JoAnNa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *