Ciepłe posiłki bez glutenu dla dzieci w wieku 1-3 lat

Dieta bezglutenowa dla dzieci


Kulinarne przepisy na ciepłe dania bez glutenu dla małych dzieci: barszcz z mieloną wołowiną, zapiekanka warzywna z ryżem, filet rybny gotowany w wywarze z warzyw

Barszcz z mieloną wołowiną
Składniki (2 porcje)
kawałek chudej wołowiny
pół małego ząbku czosnku
2 szklanki wody
2 małe ziemniaki
1 róża kalafiora
½ małej marchewki
1 mały burak
2 łyżki śmietany 10 % tłuszczu
sól, pieprz
koperek
Barszcz_czerwonyWołowinę opłukać w ciepłej wodzie i drobno posiekać lub zemleć. Włożyć do wrzącej wody 6-8 łyżek mięsa i gotować pod przykryciem na małym gazie. Kalafior opłukać i włożyć do letniej osolonej wody. Ziemniaki, marchewkę i buraka wymyć w ciepłej wodzie (wyszorować szczotką), odciąć końce, obrać i krótko opłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać po 10 minutach do gotującego się mięsa. Po 5 minutach dodać pokrojoną w plasterki marchew i podzielony kalafior. Gotować kolejne 10 minut. Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek zmiażdżyć. Dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem i gotować 2-3 minuty. Podawać ze śmietaną i koperkiem.

Zapiekanka warzywna z ryżem
Składniki (2 porcje)
¼ szklanki ryżu
¾ szklanki wody
1 płaska łyżka krojonej drobno cebuli
1 mała cukinia (12-15 cm)
1 średni mięsisty pomidor
½ szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz, papryka słodka w proszku
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 jaja
1 szklanka mleka 1,5 % tłuszczu
koperek
Wsypać ryż do wrzącej osolonej wody i gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Przecedzić przez sitko. Koper wypłukać dokładnie. Warzywa wymyć, obrać. Cebulę posiekać i oprószyć solą, cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor sparzyć i zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do gotującego się wywaru warzywnego. Doprawić solą, pieprzem, papryką i gotować 5 minut pod przykryciem. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, nałożyć ryż, a na wierzch warzywa (bez wywaru). Jaja wymyć dokładnie i sparzyć wrzątkiem. Wymieszać żółtko i białko jaj z mlekiem, solą i pieprzem. Masę wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 30 minut. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.
Do ciepłej zapiekanki można podać kompot i budyń na deser.

Filet rybny gotowany
Składniki (2 porcje)
pół fileta mintaja (może być też morszczuk, dorsz)
pół łyżeczki soku z cytryny
czerwona papryka
1 mała cebula
1½ szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka
Filet wymyć w ciepłej wodzie, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać z łuski, posiekać drobno i oprószyć solą. Paprykę dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, wyciąć nasiona, „żeberka” i zielone części. Pokroić w drobną kostkę. Do wrzącego wywaru wrzucić 1 łyżkę cebuli, 2 łyżki papryki, pół fileta ryby, sól, pieprz i majeranek. Gotować pod przykryciem na małym gazie przez 15 minut. Przecedzić. Rybę posypać rozdrobnioną natką. Ryba gotowana może być podana z rozdrobnioną kaszą gryczaną, mizerią z ogórka ze śmietaną i koperkiem.

Dieta bezglutenowa eliminuje bóle brzucha i wysypki u chorego dziecka.
Diety bezglutenowej nie powinno się stosować na własną rękę.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *