Ciepłe posiłki bez glutenu dla dzieci w wieku 1-3 lat

Dieta bezglutenowa dla dzieci


Kulinarne przepisy na ciepłe dania bez glutenu dla małych dzieci: barszcz z mieloną wołowiną, zapiekanka warzywna z ryżem, filet rybny gotowany w wywarze z warzyw

Barszcz z mieloną wołowiną
Składniki (2 porcje)
kawałek chudej wołowiny
pół małego ząbku czosnku
2 szklanki wody
2 małe ziemniaki
1 róża kalafiora
½ małej marchewki
1 mały burak
2 łyżki śmietany 10 % tłuszczu
sól, pieprz
koperek
Barszcz_czerwonyWołowinę opłukać w ciepłej wodzie i drobno posiekać lub zemleć. Włożyć do wrzącej wody 6-8 łyżek mięsa i gotować pod przykryciem na małym gazie. Kalafior opłukać i włożyć do letniej osolonej wody. Ziemniaki, marchewkę i buraka wymyć w ciepłej wodzie (wyszorować szczotką), odciąć końce, obrać i krótko opłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać po 10 minutach do gotującego się mięsa. Po 5 minutach dodać pokrojoną w plasterki marchew i podzielony kalafior. Gotować kolejne 10 minut. Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek zmiażdżyć. Dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem i gotować 2-3 minuty. Podawać ze śmietaną i koperkiem.

Zapiekanka warzywna z ryżem
Składniki (2 porcje)
¼ szklanki ryżu
¾ szklanki wody
1 płaska łyżka krojonej drobno cebuli
1 mała cukinia (12-15 cm)
1 średni mięsisty pomidor
½ szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz, papryka słodka w proszku
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 jaja
1 szklanka mleka 1,5 % tłuszczu
koperek
Wsypać ryż do wrzącej osolonej wody i gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Przecedzić przez sitko. Koper wypłukać dokładnie. Warzywa wymyć, obrać. Cebulę posiekać i oprószyć solą, cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor sparzyć i zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do gotującego się wywaru warzywnego. Doprawić solą, pieprzem, papryką i gotować 5 minut pod przykryciem. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, nałożyć ryż, a na wierzch warzywa (bez wywaru). Jaja wymyć dokładnie i sparzyć wrzątkiem. Wymieszać żółtko i białko jaj z mlekiem, solą i pieprzem. Masę wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 30 minut. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.
Do ciepłej zapiekanki można podać kompot i budyń na deser.

Filet rybny gotowany
Składniki (2 porcje)
pół fileta mintaja (może być też morszczuk, dorsz)
pół łyżeczki soku z cytryny
czerwona papryka
1 mała cebula
1½ szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka
Filet wymyć w ciepłej wodzie, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać z łuski, posiekać drobno i oprószyć solą. Paprykę dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, wyciąć nasiona, „żeberka” i zielone części. Pokroić w drobną kostkę. Do wrzącego wywaru wrzucić 1 łyżkę cebuli, 2 łyżki papryki, pół fileta ryby, sól, pieprz i majeranek. Gotować pod przykryciem na małym gazie przez 15 minut. Przecedzić. Rybę posypać rozdrobnioną natką. Ryba gotowana może być podana z rozdrobnioną kaszą gryczaną, mizerią z ogórka ze śmietaną i koperkiem.

Dieta bezglutenowa eliminuje bóle brzucha i wysypki u chorego dziecka.
Diety bezglutenowej nie powinno się stosować na własną rękę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *