Domowe przetwory warzywne bez octu. Cukinia, papryka i fasolka szparagowa na zimę

Jak przygotować domowe przetwory warzywne bez octu na zimę?

 

Przepisy na warzywa bez octu do słoików na zimę:
– cukinię na zimę z papryką w zalewie z kwaskiem cytrynowym,
– zieloną fasolkę szparagową na zimę w wodzie z cukrem i solą,
– paprykę na zimę w zalewie z kwaskiem cytrynowym.
Przetwory_warzywne_w_zalewie_bez_octuWarzywa można utrwalić w środowisku słonym w zalewie z solą i cukrem lub w środowisku kwaśnym w zalewie z bezpiecznym kwaskiem cytrynowym. Zalewa z kwaskiem cytrynowym jest łagodniejsza niż zalewa z octem. Na smak zalewy mają również dodane do warzyw przyprawy. Zawsze trzeba wygotować słoiki i pokrywki, dokładnie wymyć i oczyścić warzywa, ponieważ higiena to podstawa udanych domowych przetworów. Warzywa muszą być dłużej utrwalane niż owoce, w prawie wrzącej wodzie. Tylko fasolę trzeba podgrzewać w słoiku dwukrotnie, ponieważ w domowych przetworach z niej szybko mnożą się bakterie. Przetwory trzeba przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i próbować dopiero po kilku tygodniach, kiedy warzywa nabiorą dodatkowego smaku zalewy i aromatu przypraw.

W jaki sposób przygotować zalewę z kwaskiem cytrynowym?
Zagotować wodę, wsypać cukier i sól. Mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Wyłączyć gaz. Teraz można wsypać kwasek cytrynowy (nie powinno się go gotować!) i dokładnie wymieszać. Szybko przelać ją do słoików z warzywami.

W jaki sposób utrwalać domowe przetwory warzywne w zalewie?
Gorącą zalewą zalać warzywa w słoiku, dokładnie wytrzeć jego brzegi papierową serwetką, dobrze zakręcić czystą i suchą pokrywką. Słoiki odwrócić do góry dnem. Kiedy ostygną włożyć do garnka o szerokim dnie, wlać letnią wodę do wysokości 3/4 słoików i podgrzewać. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać jeszcze przez podany w przepisie czas. Zostawić w wodzie do ostudzenia. Wynieść do ciemnego pomieszczenia.

Cukinia_z_papryka_w_zalewie_z_kwaskiem_cytrynowymCukinia na zimę z papryką bez octu 
Składniki
cukinie
czerwona papryka
nasiona gorczycy
ziarna pieprzu
Zalewa:
1 l wody
3 łyżeczki soli niejodowanej
3 łyżeczki cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
2-3 liście laurowe

Wybrać świeże, twarde i młode cukinie. Wymyć dokładnie warzywa, cukinie obrać, odciąć końce i pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Do słoików o pojemności 330 ml wsypać łyżeczkę ziaren gorczycy i 2 ziarna pieprzu, ułożyć szczelnie plastry cukinii nie gniotąc jej. Paprykę oczyścić z zielonych i twardych końców, odrzucić nasiona. Pokroić w pasy i wetknąć w wolne miejsca. Czerwona papryka nada bladej cukinii żółto-kremowego koloru. Przygotować zalewę (opis wyżej). Domowe przetwory utrwalać przez 30-40 minut (opis wyżej). Zostawić w wodzie do ostudzenia. Wynieść do ciemnego pomieszczenia. Cukinia w zalewie bez octu jest tylko lekko kwaskowa, zachowuje swój delikatny smak.

Papryka na zimę w zalewie z kwaskiem cytrynowym

Papryka_w_zalewie_z_kwaskiem_cytrynowym

Składniki
1,5 kg słodkiej czerwonej papryki
0,5 kg słodkiej pomarańczowej papryki 
łyżka nasion gorczycy
Zalewa:
1 l wody
3 łyżeczki soli niejodowanej
3 łyżeczki cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
2-3 liście laurowe

Wybrać zdrowe, twarde, mięsiste i dobrze wybarwione strąki. Papryki dokładnie wymyć, usunąć końce, nasiona i białe „żeberka” w środku. Przekroić na pół i wrzucić do wrzątku na 3 minuty, aby trochę zmiękła. Przełożyć na sitko, ostudzoną przekroić jeszcze raz na pół. Włożyć do słoików, wsypać nasiona gorczycy. Wymyć liście laurowe i przełamać. Przygotować zalewę i utrwalać przez 30 minut (opis wyżej). Zostawić w wodzie do ostudzenia. Wynieść do ciemnego pomieszczenia. Papryka w zalewie bez octu jest trwała i zachowuje wartości odżywcze.

Rada: Można dodać trochę żółtej słodkiej papryki, ale zielona nadaje mieszance lekko gorzkawy posmak.

Fasolka_szparagowa_na_zime_bez_octu


Zielona fasolka szparagowa na zimę w wodzie z cukrem i solą
Składniki
3 kg młodej zielonej fasolki szparagowej
Zalewa:
2 l wody
3 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki cukru

Zdrową, świeżą i cienką fasolkę bez włókien wymyć dokładnie, odciąć końce strąków. Zagotować wodę i na wrzącą wrzucić całe strąki. Gotować przez 5-8 minut licząc czas od momentu zagotowania się wody. Przełożyć na sito. Strąki fasolki szparagowej pokrojone na około pięciocentymetrowe kawałki włożyć do słoików. Przygotować zalewę. Zagotować wodę, wsypać cukier i sól. Mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Gorącą zalewą zalać fasolkę szparagową w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, dobrze zakręcić czystą i suchą pokrywką. Słoiki odwrócić do góry dnem. Kiedy ostygną włożyć do garnka o szerokim dnie, wlać letnią wodę do wysokości 3/4 słoików i podgrzewać. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać jeszcze przez 60 minut. Zostawić w wodzie do ostudzenia. Następnego dnia koniecznie powtórzyć podgrzewanie przez 30-40 minut, aby zapobiec rozmnażaniu się bakterii. Domowe przetwory z fasolką bez octu wynieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.

Przepisy na cukinię bez octu można przeczytać w artykule Domowe przetwory z cukinii bez octu.
Przepisy na słodką i ostrą paprykę bez octu można znaleźć w artykule Domowe przetwory warzywne bez octu. Papryka na zimę. 

Przepisy na inne zdrowe domowe przetwory znajdują się w zakładce Przetwory.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *