Miód akacjowy. Właściwości i lecznicze zastosowanie


Miód z akacji. Przepisy lecznicze i na wzmocnienie organizmu

Miód akacjowy ma charakterystyczny delikatny aromat, przyjemny mało słodki i lekko kwaskowy smak. Nie ma goryczki tak jak inne kwiatowe miody.
Świeży miód z akacji ma jasny kolor, niekiedy jest bezbarwny. Spośród wszystkich rodzajów miodu jest najrzadszy, bardzo powoli krystalizuje przybierając, w zależności od koloru kwiatów akacji, biały lub kremowo-żółty kolor. Zawiera dużą ilość minerałów, pierwiastków śladowych, karotenu i enzymów.
Świeży miód akacjowy oferowany jest najwcześniej od drugiej połowy czerwca. Jeśli sprzedawany jest już w maju, to znaczy, że jest to podgrzany miód ubiegłoroczny – przez działanie wysokiej temperatury niewartościowy, wręcz szkodliwy.
Miód z akacji jest bogaty w witaminy B, poza tym witaminy C, H i PP, zawiera znaczne ilości żelaza, fluoru. Łyżeczka miodu akacjowego zawiera ok. 38 kcal, a niepełne 3 łyżki aż 22 % zalecanej dziennej dawki węglowodanów.

Miód akacjowy jest stosowany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego dla wzmocnienia organizmu, łagodzenia napięcia nerwowego, przeciw bezsenności, dla poprawy pamięci, wzroku, pomaga przy osłabieniu układu nerwowego. Miód akacjowy zaleca się w stanach nerwowych załamań, depresji, nerwic o różnym charakterze. Miód akacjowy powinien być podawany rekonwalescentom i ciężko trenującym sportowcom.

Duża zawartość karotenu, enzymów i kwasów korzystnie wpływa na procesy trawienia. Można wprowadzać go do diety dziecka powyżej 3. roku życia, rzadko powoduje reakcje alergiczne, a reguluje zaburzenia trawienne u dzieci. Ponadto m
iód akacjowy jest stosowany w chorobach układu pokarmowego: zapaleniu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, chorobie wrzodowej, nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, w chorobach wątroby i dróg żółciowych.

Zawarte w nim substancje oczyszczają nerki i wątrobę. Wykazuje lecznicze właściwości w zaburzeniach pracy nerek i układu moczowo-płciowego.

Miód akacjowy obniża wysokie ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa stężenie hemoglobiny (szczególnie zalecany starszym osobom). Poprawia krążenie krwi w organizmie prowadząc do normalizacji pracy wątroby i nerek.

Miód akacjowy doskonale odżywia, dezynfekuje i wspomaga regenerację skóry, dzięki właściwościom aseptycznym z powodzeniem jest stosowany przy trądziku, egzemach, wrzodach, w leczeniu poparzeń i długo gojących się ran.
Ma zastosowanie w kosmetologii – wchodzi w skład wielu maseczek przeciw starzeniu się skóry twarzy i rąk. Dzięki właściwościom hipoalergicznym miód akacjowy stosowany jest do wytwarzania kremów i maści do noworodków.
Miód z akacji jest stosowany dla poprawy stanu rogówki i spojówki oka.

Ze względu na bogactwo fruktozy może być bezpiecznie spożywany w stanie przedcukrzycowym. W wielu publikacjach podkreśla się, że ze względu na swój unikalny skład  może być spożywany w niewielkich ilościach przez cukrzyków – oczywiście po konsultacji z lekarzem.

Miód akacjowy jest zalecany przez lekarzy przy różnych dolegliwościach i schorzeniach.

 

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej konsumpcji miodu akacjowego tj. 2 łyżki dla dorosłych, 2 łyżeczki dla starszych dzieci. Nadmierne ilości miodu mogą powodować alergie, zawroty głowy, kołatanie serca, rozstrój żołądka.

Miód z akacji ma działanie wzmacniające układ odpornościowy przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Inhalacje zawierające w składzie leczniczej mieszanki do 30% miodu akacjowego pomagają leczyć katar, zapalenie krtani, astmę oskrzelową.

Wzmocnienie odporności organizmu na choroby układu oddechowego, oczu (zapalenie spojówek, zaćma), dziąseł i przyzębia
Pół łyżeczki miodu akacjowego spożywać raz dziennie przez okres 1-2 miesięcy. Miód można rozpuścić w letniej czystej wodzie z sokiem z cytryny (unikać słodzenia herbaty).

Płukanka z miodu akacjowego i sodki kuchennej, zapalenie gardła
Łyżkę miodu akacjowego rozpuścić w szklance letniej wody, dodać łyżeczkę sodki kuchennej. Mieszać, aż składniki rozpuszczą się. Powoli płukać gardło, po płukaniu nie jeść i nie pić.

Płukanka z szałwii lub rumianku i z miodu akacjowego, silny ból gardła
Łyżkę suszonych liści szałwii lub kwiatów rumianku zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 20 minut. Przecedzić i odstawić do ochłodzenia. Dodać łyżeczkę miodu akacji, dobrze wymieszać, aby miód rozpuścił się całkowicie. Powoli płukać gardło. Po płukaniu nie pić i nie jeść przez 1-2 godziny.

Napój z mleka, z miodu akacjowego i sodki kuchennej, zapalenie oskrzeli
Łyżkę miodu akacjowego rozpuścić w szklance letniego mleka (temperatura max. 35°C), dodać pół łyżeczki sodki kuchennej i łyżeczkę masła, wymieszać. Wypić powoli.

Obniżenie nadciśnienia tętniczego
Regularnie spożywać 1-2 łyżek miodu akacjowego dziennie. Kuracja przyczynia się do stopniowego obniżenia ciśnienia krwi i poprawę stanu pacjentów.

Bezsenność,  zwiększenie wytrzymałości podczas silnego stresu psychicznego
Przed snem zjeść łyżkę miodu akacjowego, popić szklanką ciepłego mleka. Na śniadania spożywać biały twaróg z łyżeczką miodu.  Lepiej uspokaja miód z potrawami bogatymi w białko niż ziołowa herbata słodzona miodem.

Napój relaksujący o delikatnym działaniu
Zaparzyć melisę cytrynową lub miętę pieprzową, ostudzić do temperatury 30°C-35°C, posłodzić miodem akacjowym. Pić wieczorem przez 2 tygodnie (napar z mięty można pić dłużej).

Zmęczenie wzroku, zespół suchego oka, zapalenie brzegów powiek
Ćwierć łyżeczki płynnego miodu akacjowego rozpuścić w szklance destylowanej lub przegotowanej wody ostudzonej do temperatury ciała. Płynem myć powieki lub nakładać na nie zwilżoną gazę, aż do usunięcia stanu zapalnego. Okład można stosować także przy zmęczeniu oczu pracą przy komputerze lub dużym zanieczyszczeniem powietrza. Dwutygodniowa kuracja przynosi bardzo dobre efekty.

Maść z miodu akacjowego i tranu, leczenie owrzodzeń i ran
2 pełne łyżki miodu akacjowego zmieszać z 20 g (5 łyżeczek) tranu. Maść nakłada się jako opatrunek na wymyte rany. Opatrunek zmieniać trzy razy dziennie.

 

Przeciwwskazania

  1. Miodów nie powinno się podawać niemowlętom i małym dzieciom, ze względu na to, że wywołują one u najmłodszych niebezpieczne reakcje alergiczne, niedrożność i zapalenie jelit.
  2. Kobiety w ciąży powinny spożywać miód z dużym umiarem.
  3. Miód akacjowy nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na pyłki akacji oraz inne rodzaje miodu (możliwa wysypka skórna, obrzęk, silne podrażnienie błony śluzowej w nosogardzieli, nawet ataki astmy).
  4. Miód akacjowy ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, dlatego nie powinni stosować go pacjenci z niedociśnieniem.
  5. Miód akacjowy jest słodszy od cukru i pomimo swoich właściwości antyseptycznych, przy braku higieny jamy ustnej, może przyczynić się do rozwoju próchnicy i chorób przyzębia. Bezpośrednio po spożyciu miodu powinno się przepłukać usta czystą wodą, zieloną herbatą lub umyć zęby.
  6. Temperatura powyżej 40°C powoduje zniszczenie substancji biologicznie czynnych, dlatego miodu nie powinno się ogrzewać ani słodzić nim gorących napojów.

 

Artykuły powiązane:

Miód akacjowy w kuchni.
Dlaczego należy zachować ostrożność w spożywaniu miodu? Prawidłowe przechowywanie miodu.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *