Ciepłe drugie danie

Kulinarne przepisy na ciepłe niskokaloryczne dania. Dziś wątroba cielęca, pieczona ryba i gulasz z kurczaka

Można je włączyć do diety kobiet w ciąży i karmiących, starszych dzieci, cukrzyka, osób na diecie bezglutenowej.

Wątroba cielęca z ryżem
Składniki (2 porcje)
30 dag wątróbki cielęcej
2 łyżeczki oleju
2 szczypty curry w proszku
10 dag brązowego ryżu 
sól
mała cebula
1 i ¾ szklanki wody
płaska łyżeczka soli
Ryż przebrać, przepłukać i wrzucić do gotującej się wody. Cebulę obrać, pokroić w talarki, rzucić na ryż i posolić. Gotować pod przykryciem do miękkości. Wątrobę wymyć w ciepłej wodzie, zdjąć błony. Pokroić w plastry, oprószyć curry i niewielką ilością soli. Rozgrzać patelnię, wlać olej i szybko obsmażyć plastry wątroby z obu stron. Wątrobę cielęcą podać na ciepło z ryżem i surówką.
Rada: Gotowa przyprawa curry może być zanieczyszczona glutenem.

Ryba pieczona w folii
Składniki (2 porcje)
30 dag filetów rybnych (dorsz, morszczuk lub mintaj)
kilka listków estragonu
10 cm białej części pora
duży mięsisty pomidor
czerwona papryka
olej
Filety opłukać w ciepłej wodzie, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Warzywa dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Po odrzuceniu nasion i zielonych części pokroić paprykę w paski. Pomidory pokroić w talarki, a por w cienkie krążki. Warzywa oprószyć solą, pieprzem i wymieszać. Dwa kawałki folii aluminiowej* wysmarować cienką warstwą oleju, położyć na każdy rybę, a na wierzch warzywa. Zawinąć brzegi folii, włożyć do piekarnika o temperaturze 180°C i piec przez 25 minut. Na każdy talerz położyć nierozwiniętą folię z pieczoną rybą, dwa średnie ugotowane ziemniaki i surówkę.

Gulasz z kurczaka
Składniki (4 porcje)
cała pierś kurczaka
kilka łyżek wody lub wywaru warzywnego
cebula 1 ząbek czosnku
czerwona papryka
żółta papryka
2 pomidory
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu 
sól
natka pietruszki

Gulasz_kurczak_ryzMięso na gulasz wymyć w ciepłej wodzie, wyciąć błony i chrząstki. Natrzeć solą i pieprzem. Paprykę i pomidory wymyć w ciepłej wodzie, wyciąć zielone części. Paprykę przekroić na pół, wyciąć nasiona i „żeberka”. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i oprószyć solą. Mięso pokroić w niedużą kostkę, rzucić na rozgrzaną patelnię, posolić i wymieszać. Po chwili, kiedy straci różowy kolor, dodać kilka łyżek wody lub wywaru i przykryć. Dusić na małym gazie, mieszać od czasu do czasu dodając odrobinę wywaru lub wody. Gdy mięso zacznie mięknąć, dołożyć warzywa i zioła, dusić do miękkości. Gulasz z kurczaka podawać we własnym sosie z brązowym ryżem, posypać posiekaną natką pietruszki.

 * Naukowcy podejrzewają, że aluminium może wywoływać raka piersi i chorobę Alzheimera, dlatego powinno się unikać stosowania folii aluminiowej, tacek i naczyń z aluminium do przygotowania solonych i kwaśnych potraw.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *