Wykorzystanie resztek potraw i ich składników w kuchni. Potrawy z resztek po świętach


Przepisy na smaczne potrawy z resztek pieczywa, z resztek wędlin, z resztek jaj, z resztek sera i z resztek warzyw

 

Z resztek pozostałych na świątecznym stole można przygotować smaczne dania. Tym razem przepisy na: szybkie kotlety z resztek wędlin, gotowanych jaj i suchych bułek; zapiekane suche bułki z resztek wędlin, z resztek mięsa, jaj i żółtego sera; zapiekanka z resztek wędlin, suchego chleba, sera lub jaj; smażone serowe placki z resztek pieczywa, sera, ziemniaków i jaj; smażone resztki ziemniaków i warzyw z jajkiem…

Poświąteczne kotlety z resztek wędlin, gotowanych jaj i suchych bułek

Jedzenie_resztki_6831Składniki
6 jaj gotowanych na twardo
10 dag resztek gotowanej szynki
2 czerstwe bułki
cebula
7 łyżek mleka
łyżka płynnego masła lub margaryny
sól, mielony czarny pieprz
natka pietruszki, szczypiorek
Bułki pokroić i namoczyć w mleku. Jaja pokroić drobno i rozgnieść widelcem. Szynkę drobno pokroić. Cebule obrać, drobno pokroić i oprószyć solą. Odcisnąć mleko z bułki. Zmieszać dokładnie rozdrobnione składniki, przyprawić i uformować małe kotlety. Krótko smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety z resztek podawać posypane rozdrobnionymi ziołami.

Zapiekane bułki z resztek wędlin lub mięs, jaj i żółtego sera

Składniki
3 czerstwe bułki
15 dag wędliny, szynki lub pieczonego mięsa
2 jaja
3 dag tartego żółtego sera (parmezan)
szczypiorek
Wędlinę pokroić w drobną kostkę. Jaja rozbić, roztrzepać widelcem, dodać wędlinę i ser. Przyprawić i wymieszać. Masę wstawić w przykrytym pojemniku do lodówki na godzinę, aby stężała. Bułki przekroić na pół, nałożyć na nie masę. Bułki z resztkami wędliny/mięsa, jaj i sera przełożyć na tackę, wstawić do piekarnika, nastawić grzałkę na 180°C i piec około 15 minut.

Zapiekanka z resztek chleba, wędlin, sera lub jaj

Składniki
kromki czerstwego chleba razowego 
resztki krojonej wędliny
resztki sera żółtego*
masło
2 łyżki białego wina
duża cebula
pomidor
sól, czarny mielony pieprz, suszony tymianek lub oregano

Kromki czerstwego chleba położyć na dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania i skropić winem. Na chleb położyć wędlinę, krążki cebuli i pomidora, oprószyć je przyprawami i ziołami. Przykryć kawałkami sera. Formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C (włączona górna grzałka) na najwyższy poziom. Resztki ze stołu zapiekać 15 min., aż ser stopnieje i zezłoci się.
*Zamiast sera można na kilka minut przed zakończeniem zapiekania na wierzch wbić całe jaja.

Smażone serowe placki z resztek pieczywa, sera, ziemniaków i jaj

Składniki
resztki czerstwych bułek, bagietek (jasne pieczywo bez ziaren)
resztki sera  żółtego
2 ugotowane ziemniaki
cebula
2-3 jaja
mleko
zioła
sól, pieprz, tarta gałka
masło klarowane

Cebulę obrać, drobno pokroić, oprószyć solą, pieprzem i zeszklić. Miąższ jasnego chleba i bułki pszenne rozdrobnić, dodać trochę letniego mleka, 2-3 jaja (w zależności od ilości pieczywa), posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, szczyptę gałki muszkatołowej. Dodać starty lub pokrojony w drobną kostkę żółty ser – jego ilość powinna stanowić około 1/3 części całej masy. Na koniec zagnieść składniki z 2 ugotowanymi ziemniakami. Uformować małe placki wielkości kotletów mielonych i usmażyć na klarowanym maśle. Serwować z sałatą i jogurtem. Nadmiar placków z resztek można zamrozić, a rozmrozić w mikrofalówce lub na patelni.

Smażone resztki ziemniaków i warzyw z jajkiem

Składniki (3-4 porcje)
30 dag ugotowanych rozdrobnionych ziemniaków (np. z poprzedniego dnia)
40 dag pozostałych warzyw (np. papryka, por)
4 jaja
ząbek czosnku
sól, mielony czarny pieprz, słodka papryka lub gałka muszkatołowa
oliwa lub olej
koperek lub natka pietruszki

Warzywa dokładnie wymyć, oczyścić, pokroić. Przełożyć na rozgrzany rondel z niewielką ilością tłuszczu, dodać warzywa i przyprawić. Krótko smażyć. Wlać rozbite jaja, przyprawić i podgrzewać przykryte, aż jaja zetną się. Przed podaniem posypać krojonym koperkiem lub natką.

 

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *