Warzywa strączkowe. Wartości odżywcze i lecznicze zielonego groszku

Wartości odżywcze, właściwości zdrowotne zielonego groszku. Przepisy


Groch jest jedynym warzywem z rodziny strączkowych, które można spożywać na świeżo. Powinno się jeść nie tylko jego ziarna, lecz również strąki, 
oczywiście bez pergaminowej wyściółki. Młody groch czyli zielony groszek ma bogate właściwości odżywcze i powinien być stałym elementem zdrowej diety. Świeże ziarna grochu zawierają dużo witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwasu foliowego, białka (o podobnej strukturze do białka mięsa, lecz o wiele lepiej trawionego), zarówno rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika oraz chlorofilu. Mimo, że jest niskokaloryczny zwiększa uczucie sytości i powinien znaleźć się na talerzach wszystkich dbających o linię. 

Pomaga zmniejszyć produkcję triglicerydów i „złego” cholesterolu, a podnieść poziom „dobrego”cholesterolu. Zmniejsza ryzyko rozwoju i postępu schorzeń sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca tętnic i udar.
Zielony groszek zwiększa metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i substancji rakotwórczych, poprawia stan zdrowia jelit i ruchliwość jelit,
zmniejsza ryzyko zaburzeń żołądkowo-jelitowych i raka jelita grubego. Groch zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć ryzyko raka żołądka.

Ze względu na dużą zawartość witamin K1, B1, B3, B6 i kwasu foliowego stanowi doskonałą podstawę dietetyczną dla wzmocnienia masy kostnej, może zapobiegać chorobom, takim jak osteoporoza i zapalenie stawów.

Zielony groszek działa moczopędnie i przyczynia się do suwania kamieni nerkowych z organizmu.

Wpływa na normalizację metabolizmu węglowodanów – świeży groszek powinien być spożywany przez cukrzyków, ale w rozsądnych ilościach.

Wysoka zawartość dobrze przyswajalnego żelaza w zielonym groszku powoduje zwiększenie utlenienia krwi, przez co aktywuje ciało i umysł (pamięć) oraz aktywność neuronową.
Może zapobiegać chorobom nerwów poprzez swoje przeciwzapalne właściwości.

Spowalnia proces starzenia poprzez redukcję wolnych rodników i stresu oksydacyjnego w komórkach skóry. Witamina C zapewnia elastyczność i sprężystość skóry.

Zielony groszek działa przeciwdepresyjne, ma pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, zmniejsza ryzyko melancholii.

Wzmacnia odporność organizmu, tężyznę fizyczną, działa przeciw zmęczeniu i zapobiega występowaniu anemii. Żelazo jest bardzo ważne dla transportu tlenu z płuc w organizmie na poziomie komórkowym. Świeży groszek obowiązkowo powinien znaleźć się w diecie dzieci i młodzieży.

Groszek zebrany w fazie dojrzałości mlecznej, kiedy nasiona są już w pełni rozwinięte, ale nadal miękkie i bardzo soczyste, zawiera najwyższy procent cukru.
Słodkie odmiany grochu są szczególnie przydatne sportowców i osób o aktywnym trybie życia – dostarczają organizmowi energii, wspierają regeneracje ciała, pomagają radzić sobie ze stresem fizycznym.

Przepisy lecznicze ze świeżym zielonym groszkiem

 

Zgaga
Zjeść kilka świeżych nasion grochu namoczonych w wodzie i mocno napęczniałych. Nasiona trzeba starannie wypłukać w czystej wodzie.

Zwiększenie popędu seksualnego, stymulacja wydzielania żółci
Jeść systematycznie po kilka łyżek puree z groszku z dodatkiem dużej ilości cebuli (surowej lub duszonej) i ziół (pietruszki, kopru).

Profilaktyka choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia i miażdżycy
Jeść szklankę świeżych strąków z ziarnami grochu 4 razy w tygodniu.

Rozpuszczanie kamieni nerkowych
Pędy grochu z liśćmi i ziarnami zerwać podczas kwitnienia rośliny. 3-5 dag zielonej masy zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut. Odstawić pod przykryciem na 30 minut, przecedzić i pić po 2 łyżki 3-4 razy dziennie przez 2-3 tygodnie.
Wywar z pędów zielonego grochu ma działanie moczopędne, wypłukuje piasek i rozpuszcza kamienie nerkowe. Kurację trzeba skonsultować z lekarzem. Przemieszczanie się rozpuszczających się kamieni nerkowych może spowodować atak kolki nerkowej.

Przeciwwskazania
Od konsumpcji zielonego groszku powinny wstrzymać się osoby cierpiące na wzdęcia. Cukrzycy mogą z umiarem spożywać świeży zielony groszek.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *