Letnie sałatki z bobem

Gotujemy warzywa strączkowe. Dietetyczna sałatka z bobu 


Rady jak gotować świeży bób. Przepisy na dietetyczne sałatki: sałatka z bobem, marchewką, pomidorem, salami i brązowym ryżem; sałatka z bobem, pieczarkami, boczkiem i kaszą gryczaną; sałatka z bobem, papryką, pomidorem, wędliną i makaronem
Sałatka z bobem to dobry pomysł na łatwy, szybki i pełnowartościowy obiad w gorące dni. Sezon na świeży bób jest krótki, trwa tylko 2 miesiące (lipiec-sierpień). Z 2 kg strąków można uzyskać tylko 50 dag świeżych ziaren bobu. Dlatego przy zakupie bobu w łupinach trzeba liczyć ok. 75 dag do 1 kg tego warzywa na dorosłą osobę. Świeże ziarna bobu powinny być twarde i bez plam.
Bob_ugotowane_ziarnaPo wyłuskaniu świeże ziarna bobu wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody, dolać 2 łyżki mleka, aby ziarna nie ściemniały. W wodzie gotuje się młode i małe ziarna bobu przez 5 minut, starsze przez 10 minut, na parze przez 15-20 minut. Bób jest ugotowany, kiedy po wyjęciu z wrzątku i ochłodzeniu go (można dmuchnąć lub skropić go zimną wodą) Swiezy_bob_surowyzmiękczona skórka pęka. Skórka zawiera wiele cennych składników, jednak może przysparzać problemy trawienne. Dlatego po ugotowaniu warto zdjąć ją (przez naciśnięcie) i spożyć tylko złocistozieloni miękkie ziarna.

Przepisy na letnie sałatki z bobem

 

Dietetyczna sałatka z bobem, marchewką, pomidorem, salami i brązowym ryżem 
Salatka_z_bobu_ryzu_marchewki_salami
Składniki (4 porcje)
8 plasterków salami
40-60 dag świeżych ziaren bobu 
20 dag ugotowanego brązowego ryżu
20 dag marchewki
mała czerwona cebula
10 dag pomidorków cherry
Sos
2-3 łyżki soku z cytryny
ew. szczypta cukru
sól, cząber do smaku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
natka pietruszki, szczypiorek
Oczyszczone świeże ziarna bobu gotować przez 5-10 minut w osolonej wodzie, przełożyć na durszlak, ostudzić i zdjąć skórkę.
Umyć marchewkę, oskrobać lub obrać, zetrzeć grubej tarce. Cebulę obrać, drobno pokroić i oprószyć solą i pieprzem. Pomidorki przekroić na pół. Z soku z cytryny, 3 łyżek zimnej wody, soli, cząbru i oleju utrzeć sos. Natkę i szczypiorek opłukać, strzepnąć wodę i pokroić. W dużej salaterce delikatnie wymieszać ugotowany bób i pozostałe składniki, posypać pokrojoną w paski kiełbasą.

Dietetyczna sałatka z bobem, pieczarkami, boczkiem i kaszą gryczaną 
Salatka_z_kaszy_gryczanej_boczku_bobu_pieczarek
Składniki (4 porcje)
30 dag ugotowanej kaszy gryczanej
40 dag świeżego bobu (po oczyszczeniu)
4 plastry boczku
30 dag pieczarek
cebula
20-30 dag pomidorków cherry

Sos
4 łyżki oliwy/oleju
4 łyżki soku z cytryny
łyżka siekanego tymianku
sól, pieprz
Świeże ziarna bobu gotować przez 5-10 minut w osolonej wodzie, przełożyć na durszlak, ostudzić i zdjąć skórkę przez naciśnięcie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przełożyć bez tłuszczu na talerzyk. Cebule obrać, drobno posiekać, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki wymyć, oczyścić ze skórki, pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z wytopionym tłuszczem (ewentualnie uzupełnić łyżką oleju), wsypać cebule i pieczarki, smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Pomidorki drobno posiekać.
Przygotować sos z oleju, soku z cytryny, tymianku, soli, pieprzu. Można dodać do niego 2 łyżki zimnej wody. Wymieszać ugotowany bób z pomidorami i sosem, kaszę z boczkiem, cebulą i pieczarkami.

Dietetyczna sałatka z bobem, papryką, pomidorem, wędliną i makaronem
Salatka_z_makaronu_bobu_papryki_pomidora_szynkiSkładniki (4 porcje)
czerwona papryka
cebula
ząbek czosnku
40 dag mięsistych pomidorów
1 kg świeżego bobu (po oczyszczeniu)
30 dag ugotowanego al dente makaronu rurki
4 plastry szynki lub polędwicy z indyka

Sos
5 łyżek oliwy/oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
5 łyżek soku z cytryny
świeża bazylia
cukier, pieprz, sól
Paprykę wymyć, oczyścić z zielonych części, pestek i żeberek. Pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory pokroić w grube plastry. Świeże ziarna bobu gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, przełożyć na durszlak, ostudzić i zdjąć skórkę.
Rozgrzać patelnię, nalać 3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić paprykę i cebulę. Po 3 minutach dodać pomidory. Smażyć około 4 minuty. Wsypać czosnek, dodać koncentrat, pieprz, sól i podgrzewać przez 1-2 minuty mieszając. Szynkę pokroić w paski. Ugotowany bób i pozostałe składniki wymieszać. Na talerzu sałatkę posypać siekanymi listkami bazylii.

Przepisy na zdrowe sałatki można wybrać na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty. 

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *