Łatwe dietetyczne zupy jarzynowe i warzywne

Dietetyczna zupa jarzynowa i warzywna bez mięsa i bez kostki bulionowej. Przepisy kulinarne


Przepisy na zdrową i dietetyczną zupę bez mięsa: 
zupa jarzynowa z cukinią, zupa warzywna z kapusta i kalafiorem, zupa ziemniaczana z papryką
Bezmięsna zupa jarzynowa i warzywna pomaga utrzymać dobrą przemianę materii oraz stabilną równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
 Dostarcza organizmowi potrzebnych zasad, minerałów i błonnika. Łatwa w przygotowaniu, wspomaga zarówno utrzymanie zdrowia jak i szczupłej figury. Jeśli zupa jarzynowa czy warzywna bez mięsa nie smakuje, można wrzucić do niej drobno pokrojone parówki winerki.

Prosta zupa jarzynowa z cukinią
Składniki (3 porcje)
50 dag małych ziemniaków
2-3 średnie marchewki
mała cebula
mały por
średni seler
mała cukinia
2 ziarna czarnego pieprzu
liść laurowy
sól do smaku
0,75 l wody
szczypior i rzeżucha do posypania
Wodę w garnku postawić na gazie. Ziemniaki, marchew, seler wymyć, wyszorować, obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler przekroić na pół. Por opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie i liście. Liście wymyć pojedynczo, cały por pokroić w plastry. Cukinię umyć, odciąć końce, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem na średnim gazie przez 10-15 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Cebule obrać, drobno pokroić i dodać do zupy. Całość przyprawić solą, pieprzem (ziarna można rozgnieść nożem), liściem laurowym. Zupę jarzynową gotować jeszcze przez 5-8 minut. Na talerzu posypać krojonym szczypiorkiem i rzeżuchą.

Jesienna zupa warzywna z kapustą i kalafiorem
Składniki (4 porcje)
15 dag ziemniaków
15 dag marchwi
15 dag kapusty włoskiej lub jarmużu
15 dag kalafiora
mały seler
mała cebula
łyżeczka curry
szczypta kminku , sól do smaku
1 l wody
Wodę w garnku postawić na gazie. Warzywa korzeniowe wymyć, wyszorować, obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler przekroić na pół. Kapustę i kalafior dokładnie wymyć, oddzielić różyczki kalafiora od głąba, kapustę drobno poszatkować. Warzywa wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody. Gotować najpierw bez pokrywki na średnim gazie tak, aby warzyw nie rozgotować. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać rozdrobnioną cebulę i przyprawy. Zupę warzywną można rozdrobnić blenderem na krem.

Zupa ziemniaczana z papryką
Składniki (4 porcje)
8 średnich ziemniaków
2 czerwone papryki
3 średnie cebule
2 łyżki oleju
pełna łyżka suszonego majeranku
0,7 l wody
sól do smaku
Ziemniaki wymyć, wyszorować, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. paprykę wymyć, miąższ pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać rondel z olejem, zeszklić cebulę pod przykryciem. Dodać ziemniaki i paprykę, wlać wodę i gotować przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę ziemniaczaną przyprawić solą i majerankiem.

Przepisy na zdrowe zupy znajdują się na stronie Dania obiadowe.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *