Szybkie odżywcze i energetyczne zupy

Odżywcza zupa krem

Kulinarne przepisy na energetyczne i odżywcze zupy krem z mrożonki: odżywcza zupa krem z soczewicy czerwonej, odżywcza zupa krem z brokułów, odżywcza zupa krem z marchwi i papryki, odżywcza zupa krem z groszku
Mrożonki to zdrowe, wartościowe składniki szybkiej zupy krem zimą i wiosną szczególnie dla sportowców, seniorów, rekonwalescentów, osób z niedowagą, zestresowanych lub stosujących długotrwałą dietę…

Odżywcza zupa krem z soczewicy czerwonej
Kremowa_zupa_z_soczewicy_6958Składniki (2 porcje)
5 dag mrożonej marchewki
10 dag ziemniaków, krojonych
6 dag czerwonej soczewicy
400 ml bulionu warzywnego
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mielonych migdałów (nie blanszowanych)
4 łyżki śmietany kremówki
sól, pieprz, liść laurowy, tymianek
Do wrzącego bulionu wrzucić czerwoną soczewicę. Po 15-20 minutach dodać marchew i ziemniaki, liść laurowy i tymianek. Przyprawić solą, pieprzem i gotować do miękkości. Wyjąć listek laurowy, dodać przecier pomidorowy, migdały i zmielić w blenderze. Do zupy na talerzu dodać śmietanę.
Rada: Czerwona soczewica nie powinna być moczona przed gotowaniem.

Odżywcza zupa krem z brokułów
Składniki (2 porcje)
40 dag różyczek mrożonych brokułów 
300 ml bulionu warzywnego
6 łyżek śmietany 30% 
6 łyżek płatków migdałowych 
łyżka zarodków pszennych 
ząbek czosnku
sól, pieprz
ew. 2 łyżki tartego sera do posypania (parmezan, edamski)
Oczyszczone brokuły włożyć do wrzącego bulionu i gotować przez kilka minut na małym gazie. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Zupę zmiksować z czosnkiem i śmietaną (można też przetrzeć przez sitko). Podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni prażyć płatki  przez 1-2 minuty. Posypać nimi i serem zupę na talerzu.
Rada: Zamiast tartego sera wkruszyć łyżkę półtłustego twarogu.

Odżywcza zupa krem z marchwi i papryki
Składniki (2 porcje)
drobno posiekana cebula
łyżka oleju 
2 ziemniaki
25 dag mrożonej marchewki
1/2 czerwonej papryki
pół litra bulionu warzywnego
imbir, sól, curry, pieprz cayenne
4 pełne łyżki śmietany
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, szczypiorek albo kolendra)
Ziemniaki wymyć, obrać, wypłukać. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać paprykę, przyprawić imbirem i curry. Wlać bulion, dodać marchewkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Kiedy zupa zacznie wrzeć przykryć ją i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem cayenne. Gotową zupę zmiksować, dodać ewentualnie trochę wody. Na talerzu dodać śmietanę i posypać ziołami.
Rada: Do zupy podać kanapkę z razowego pieczywa z plastrem wędzonego indyka.

Odżywcza zupa krem z groszku
Zupa_z_groszku_pureeSkładniki (2 porcje)
10 dag mrożonego zielonego groszku*
200 ml warzywnego bulionu
półtorej łyżki śmietany 30%
100 ml mleka 3%
sól, pieprz
siekany koperek

Do wrzącego bulionu wsypać groszek i ugotować do miękkości. Zmielić w blenderze i wymieszać z mlekiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.
*Można wykorzystać zielony groszek z puszki, wtedy nie trzeba go gotować, lecz rozdrobnić blenderem z niedużą ilością bulionu.

 

Spis przepisów na zdrowe zupy znajduje się na stronie Obiady

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *