Szybkie odżywcze i energetyczne zupy

Odżywcza kremowa zupa bez mięsa

 

Kulinarne przepisy na energetyczne i odżywcze bezmięsne zupy krem z mrożonki: odżywcza zupa krem z soczewicy czerwonej, odżywcza zupa krem z brokułów, odżywcza zupa krem z marchwi i papryki, odżywcza zupa krem z groszku
Mrożonki to zdrowe, wartościowe składniki szybkiej zupy krem zimą i wiosną szczególnie dla sportowców, seniorów, rekonwalescentów, osób z niedowagą, zestresowanych lub stosujących długotrwałą dietę… Zupy wzbogaca się mielonymi orzechami, migdałami i siemieniem lnianym, tłustą śmietanką, żółtkiem jaja, tłustym twarogiem lub serem, ziołami.

Odżywcza zupa krem z soczewicy czerwonej
Kremowa_zupa_z_soczewicy_6958Składniki (2 porcje)
5 dag mrożonej marchewki
10 dag ziemniaków, krojonych
6 dag czerwonej soczewicy
400 ml bulionu warzywnego
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mielonych migdałów (nie blanszowanych)
4 łyżki śmietany kremówki
sól, pieprz, liść laurowy, tymianek
Do wrzącego bulionu wrzucić czerwoną soczewicę. Po 15-20 minutach dodać marchew i ziemniaki, liść laurowy i tymianek. Przyprawić solą, pieprzem i gotować do miękkości. Wyjąć listek laurowy, dodać przecier pomidorowy, migdały i zmielić w blenderze. Do zupy na talerzu dodać śmietanę.
Rada: Czerwona soczewica nie powinna być moczona przed gotowaniem.

Odżywcza zupa krem z brokułów
Składniki (2 porcje)
40 dag różyczek mrożonych brokułów 
300 ml bulionu warzywnego
6 łyżek śmietany 30% 
6 łyżek płatków migdałowych 
łyżka zarodków pszennych 
ząbek czosnku
sól, pieprz
ew. 2 łyżki tartego sera do posypania (parmezan, edamski)
Oczyszczone brokuły włożyć do wrzącego bulionu i gotować przez kilka minut na małym gazie. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Zupę zmiksować z czosnkiem i śmietaną (można też przetrzeć przez sitko). Podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni prażyć płatki  przez 1-2 minuty. Posypać nimi i serem zupę na talerzu.
Rada: Zamiast tartego sera wkruszyć łyżkę półtłustego twarogu.

Odżywcza zupa krem z marchwi i papryki
Składniki (2 porcje)
drobno posiekana cebula
łyżka oleju 
2 ziemniaki
25 dag mrożonej marchewki
1/2 czerwonej papryki
pół litra bulionu warzywnego
sól, curry, pieprz, ew. imbir 
4 pełne łyżki śmietany
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, szczypiorek albo kolendra)
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Ziemniaki wymyć, obrać, wypłukać. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać paprykę, przyprawić imbirem i curry. Wlać bulion, dodać marchewkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Kiedy zupa zacznie wrzeć przykryć ją i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem. Gotową zupę zmiksować, dodać ewentualnie trochę wody. Na talerzu dodać śmietanę i posypać ziołami.
Rada: Do zupy podać kanapkę z razowego pieczywa z plastrem wędzonego indyka.

Odżywcza zupa krem z groszku
Zupa_z_groszku_pureeSkładniki (2 porcje)
10 dag mrożonego zielonego groszku*
200 ml warzywnego bulionu
półtorej łyżki śmietany 30%
100 ml mleka 3%
sól, pieprz
siekany koperek

Do wrzącego bulionu wsypać groszek i ugotować do miękkości. Zmielić w blenderze i wymieszać z mlekiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.
*Można wykorzystać zielony groszek z puszki, wtedy nie trzeba go gotować, lecz rozdrobnić blenderem z niedużą ilością bulionu.

 

Spis przepisów na zdrowe zupy znajduje się na stronie Obiady

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *