Kuchenne S.O.S. Jak uratować ryż i makaron?
Rady jak ugotować ryż i jak ugotować makaron
Jak ugotować makaron? Jak uniknąć błędów podczas gotowania ryżu i gotowania makaronu? Jak ugotować ryż? Jak uratować przypalony i sklejony ryż?
Jak uratować przypalony ryż?
Zdjąć szybko garnek z ognia i ostrożnie przełożyć niespaloną część ryżu do innego naczynia (nie mieszać!). Na ryżu położyć grubą kromkę chleba lub dużą piętkę, naczynie przykryć na 5 minut. Ryż gotować w czystym garnku w nowym wrzątku. Chleb wyjąć, a ryż przyprawić ziołami.
Zapach spalenizny zobojętni dodanie białego wina lub przypraw.
Jak uratować sklejony ryż?
Niestety zostanie już w takiej formie. Można przygotować z niego nadziewane smażone kulki lub kotlety.
Jak ugotować ryż? Jak uniknąć błędów podczas gotowania ryżu?
Ryż gotuje się w dużej ilości wody lub wywaru (na pół szklanki ryżu nawet 3 szklanki wrzątku), aby nie przypalił się.
- Po wsypaniu ryżu do wody zamieszać. Po ponownym zagotowaniu wody zdjąć pokrywkę. Ryż gotować na małym gazie zgodnie z podanym przez producenta czasem (15-45 minut) często mieszając.
- Ryż wylać na sito, odstawić do ocieknięcia. Bez przykrycia lepiej odparuje.
- Ryż można przygotować metodą pęcznienia pod przykryciem. Wtedy 1 część ryżu wsypuje się do 2 części wrzącej wody lub wywaru. Po zagotowaniu ryżu zmniejszyć gaz do minimum. Ryż gotować bez mieszania, aż wchłonie wodę. Garnek z ryżem można wstawić do większego z gotującą się wodą i tak zostawić do napęcznienia.
- Jako dodatek do potrawy wystarczy 6-8 dag, jako danie główne 8-10 dag, do zupy 2-3 dag suchego ryżu na osobę.
Jak ugotować makaron? Jak uratować potrawę z makaronem?
Ugotowany makaron skleja się
Sklejony makaron ponownie zalać wrzątkiem lub podgrzać w durszlaku nad parą. Makaron natychmiast wymieszać z sosem.
Makaron był gotowany zbyt długo
Makaron przełożyć na sito i natychmiast przelać zimną wodą. Następnie podsmażyć go z odrobiną masła. Zupełnie rozklejony makaron można dodać do zapiekanki.
Makaron jest zbyt zimny
Odcedzić zimny makaron w durszlaku i zanurzyć we wrzącej wodzie na 1-2 minuty.
Jak ugotować makaron? Jak uniknąć błędów podczas gotowania makaronu?
- Makaron potrzebuje dużo miejsca w garnku, dlatego powinno się wybierać duże garnki. Wtedy też makaron nie sklei się i nie wykipi.
- Na 10 dag makaronu potrzeba litr wrzącej wody z łyżką soli. Nie dodawać oleju jeśli chcemy podać makaron z sosem, ponieważ tłusty makaron nie połączy się z sosem. Spaghetti najpierw zanurzyć we wrzątku jednym końcem, a kiedy zmięknie można go łatwo w całości włożyć do wody.
- Podczas gotowania makaronu woda powinna tylko lekko wrzeć. Aby makaron nie skleił się, trzeba go lekko mieszać od czasu do czasu.
- Sos musi być przygotowany przed ugotowaniem makaronu. Odgrzewany makaron traci na wyglądzie i smaku.
- Na minutę przed upływem czasu gotowania makaronu spróbować go – dobrze ugotowany makaron w środku powinien al dente, czyli jędrny, nie rozpadający się w ustach. Jeśli makaron jest zbyt twardy, gotować go jeszcze przez chwilę.
Po przecedzeniu nie zalewać makaronu zimną wodą. Po pierwsze wypłukuje się w ten sposób skrobię i sos nie przykleja się do makaronu, po drugie makaron oziębia się niepotrzebnie. Zimną wodą można zalać makaron, który jest składnikiem sałatki na zimno.
Wody z makaronu nie wylewać w całości. Podgrzaną można zalać oziębiony makaron – ogrzeje się on bez sklejania. Niedużą ilością wody z makaronu można zagęścić zbyt rzadki sos. Dodać do sosu 2-3 łyżki wody i zagotować mieszając.
Lazania, lasagne
Zdarza się, że po zapieczeniu górny płat lazanii jest suchy. Aby temu zapobiec, płaty makaronu przed zapiekaniem trzeba zmiękczyć. Wystarczy je włożyć do wrzątku na 2-3 minuty, po wyjęciu włożyć do naczynia do zapiekania przekładając farszem.
Dalsze rady w przypadku błędu podczas gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.
Rady jak przechowywać resztki ugotowanego makaronu, ryżu i innych posiłków w artykułach Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce. Produkty A-M, oraz Produkty N-Z.