Jak prawidłowo przechować żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty N-Z

Jak prawidłowo przechować resztki potraw i produktów w lodówce i zamrażarce?

 

Jak przechowywać naleśniki bez farszu?
Naleśniki zachowają świeżość w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż przez 2 dni. Można je także przechować owinięte folią. W temperaturze -18°C naleśniki mogą być przechowane przez 4 miesiące. Pomiędzy naleśniki włożyć papier pergaminowy, całość zamknąć szczelnie w torbie foliowej do zamrażania żywności.
Jak przechowywać pieczarki?
Podobnie jak grzyby składają się głównie z wody i dużej ilości białka, dlatego bardzo łatwo psują się, a efektem psucia się białka są wyjątkowo toksyczne substancje. Dlatego przygotowane potrawy z pieczarek powinny być jak najszybciej spożyte, a ich nadmiar szybko schłodzony i przechowywany wyłącznie w lodówce w temperaturze nie wyższej niż 4°C.
Ze względów bezpieczeństwa potrawy z pieczarek należy przechowywać nie dłużej niż jeden dzień (nawet krótko przechowane szybko tracą walory smakowe). Nie powinno się przechowywać potraw z pieczarek z dodatkiem tłuszczu i białka (np. śmietany i mięsa), ponieważ bardzo szybko się psują. Po wyjęciu z lodówki powinno się je podgrzać do temperatury minimum 70°C-80°C i od razu spożyć.
Osoby z nietolerancją histaminy nie powinny w ogóle spożywać odgrzewanych potraw  z grzybów i pieczarek. Patrz też Sosy. 

Jak przechowywać pierogi surowe?
Bezpośrednio po przygotowaniu pierogi powinny być niezwłocznie zamrożone w temperaturze nie wyższej niż -18°C (wtedy sok z farszu nie wsiąknie w ciasto). Okres trwałości domowych pierogów w zamrażarce wynosi maksymalnie 30 dni, ponieważ tylko wyroby zawierające przeciwutleniacze zachowają kształt i swoje wartości przez 6 miesięcy.
Jak przechowywać pierogi gotowane?
Pierogi przygotowane w domu po ugotowaniu można zamrozić porcjami w zamkniętych pojemnikach. Wcześniej trzeba je posmarować olejem, żeby nie sklejały się.
Jak przechowywać pilaw?
Pilaw po ugotowaniu ostudzić i w przygotowanym pojemniku umieścić na dolnej półce lodówki. Pilaw można przechować w lodówce przez 24 godziny.
Jak przechowywać pizzę?
Ciasto bez zamrażania przechowa się w lodówce nie dłużej niż 1 dzień.
Jak przechowywać pomidory gotowane?
Gotowany i ostudzony miąższ pomidorów (bez dodatku ziół) można przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni. Dużo dłużej postoi, kiedy jeszcze gorący przełożymy do wyparzonego słoika i szczelnie zakręcimy. Po ostudzeniu wystarczy wstawić do lodówki.

Jak przechowywać ratatuj?
Po ostudzeniu ratatuj przełożyć do zamykanego naczynia  i przechować w lodówce nie dłużej niż przez 2-3 dni.
Jak przechowywać rosół?
Tak jak bulion, wywar.
Jak przechowywać rybę?
Zarówno świeże jak i poddane obróbce termicznej ryby trzeba koniecznie przechować w lodówce w zakrytym pojemniku. Jej zapach dociera wszędzie. Świeże ryby wkładać do lodówki tylko po oczyszczeniu, lecz najlepiej zjeść je od razu. Zarówno świeża jak i przygotowana ryba szybko się psuje. Większość potraw z ryb trzeba zjeść w ciągu 2 dni. Ryba w galarecie i marynowane śledzie w zamkniętym pojemniku lub słoiku postoją w lodówce 5-6 dni.
Gotowych dań rybnych nie powinno się zamrażać. Właściwie zamrożone świeże tłuste ryby (tylko po oczyszczeniu) mogą być zamrażane w temperaturze -18°C i przechowane przez około 2 miesiące, natomiast chude ryby do 5 miesięcy.

Jak przechowywać ryż?
Ugotowany ryż nie może stać w temperaturze pokojowej, gdyż gwałtownie rozwijają się w nim bakterie wywołujące poważne zatrucia. Po ugotowaniu trzeba go jak najszybciej schłodzić i wstawić do lodówki. Ryż bez dodatków (np. sosu, cebuli, owoców, warzyw) może być przechowany w lodówce przez okres nie dłuższy niż 1-2 dni. Długo przechowywany ryż jest często przyczyną zatruć. Ugotowany ryż bez dodatków można zamrozić w zamkniętym opakowaniu w temperaturze -18°C na okres 6-8 miesięcy. Przed spożyciem trzeba go szybko rozmrozić, najlepiej na parze, a następnie przesmażyć lub krótko pogotować, aby zabić bakterie. Niezjedzone resztki trzeba wyrzucić.

Jak przechowywać sałatkę warzywną?
Sałatka bez sosu, majonezu, śmietany może postać krótko postać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Walory smakowe zachowa przez nie dłużej niż 40 godzin. Gotowa sałatka z sosem, majonezem, śmietaną może być bezpiecznie przechowana w lodówce tylko do 4 godzin.

Jak przechowywać sos?
Większość sosów nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Sos szybko traci swoje walory smakowe i konsystencję. Sosy można przechować w lodówce przez 2 dni. Po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika, a przed spożyciem gotować. Sos można zamrozić na okres 12 miesięcy.
Kwaśnych sosów na bazie pomidorów, octu ani kwaśnych soków owocowych nie powinno się przechowywać w naczyniu aluminiowym.
Sosy mogą być przechowane w ciepłej kąpieli wodnej do 4 godzin, ale powinny być tylko lekko podgrzewane.
Wszystkie sosy zawierające świeże jaja (np. holenderski, carbonara) lub cebulę trzeba zjeść w dniu, w którym zostały przyrządzone, a nadmiar wyrzucić.
Sos zawierający świeże jaja i masło jest nietrwały, może być przechowywany w gorącej kąpieli wodnej nie dłużej niż przez półtorej godziny. Sos powinien być tylko lekko podgrzewany, w wysokiej temperaturze składniki oddzielą się od siebie.
Gęsty sos z mleka przechowuje się w lodówce w zamkniętym słoiku lub plastikowym pojemniku nie dłużej niż jeden dzień, rzadsze sosy trzeba spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Źle przechowują się sosy z dodatkiem śmietany i świeżych ziół.
Sosy grzybowe i sos pieczarkowy powinny być spożyte po przygotowaniu. Szybko tracą walory smakowe, poza tym szybko psują się, zwłaszcza, jeśli zawierają produkty mleczne, mięso i świeże zioła.
Najkrótszy okres przechowywania mają świeże sosy przygotowane na bazie pomidorów lub świeżego chrzanu. Trwałość sosów przedłużają sok cytryny, musztarda lub mielona gorczyca, sól, pieprz (np. domowy majonez po dodaniu do niego gorczycy można przechować przez 3 dni).

Jak przechowywać sos pesto?
Pesto można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku przez 4 dni.

Jak przechowywać sos tzatziki?
Sos tzatziki powinien być przechowany w lodówce i zjedzony w dniu przygotowania.

Jak przechowywać spaghetti bolognese?
Postoi w lodówce nie dłużej niż 2 dni.

Jak przechowywać szpinak?
Gotowany szpinak można przechować tylko w lodówce i nie dłużej niż do następnego dnia. Przed spożyciem podgrzać tylko, nie gotować powtórnie!

Jak przechowywać szynkę gotowaną?
Ugotowana szynka owinięta w pergamin przechowa się w lodówce przez tydzień.

Jak przechowywać śmietanę domową?
Przygotowaną w domu śmietanę można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku. Po otwarciu trzeba ja zużyć w ciągu 3 dni.

Jak przechowywać tatar?
Ponieważ tatar jest przygotowywany z surowych składników powinien być obowiązkowo przechowywany w lodówce i spożyty w tym samym dniu, najlepiej zaraz po sporządzeniu.

Jak przechowywać twaróg z owocami?
Twaróg na słodko z owocami można przechować w lodówce najwyżej 1 dzień.

Jak przechowywać gotowane, duszone, smażone warzywa?
Smażone i duszone warzywa powinny być spożyte tego samego dnia.
Gotowane warzywa mogą poleżeć w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Prawie wszystkie warzywa nadają się do zamrażania. Aby zachować kolor, smak oraz witaminy przez dłuższy czas, świeże warzywa można blanszować przed zamrożeniem. Gotuje się je, w zależności od wielkości,  przez 1-3 minuty bez przypraw i ziół, następnie szybko schładza w wodzie z lodem. Zamraża się po odsączeniu.

Jak przechowywać wywar?
Wywar bez warzyw i mięsa można zamrażać na okres do 6 miesięcy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Jak przechowywać zapiekankę?
Po schłodzeniu przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą. W zależności od składników można przechować zapiekankę w lodówce 1-4 dni.
Zapiekanki można zamrażać w odliczonych porcjach na okres 3-4 miesięcy.

Jak przechowywać ziemniaki gotowane?
Powinny być przechowywane – podobnie jak inne gotowane warzywa – w przykrytym pojemniku w lodówce, ale bez sosu i mięsa. Nie stracą świeżości przez 2-3 dni, przed spożyciem trzeba je podgrzać na parze lub na patelni na niedużej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki można zamrozić, choć najsmaczniejsze są świeże.

Jak przechowywać zupy?
Zupę powinno się wstawić do lodówki zaraz kiedy ostygnie i przechowywać w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 2-3 dni.
Zupę bez ziemniaków można przechować w zamrażarce do 2 miesięcy. Zupę rozmrażamy przekładając ją z zamrażalnika do lodówki. Bezpośrednio przed spożyciem trzeba ją wyjąć i zagotować.
To nie przechowywanie, ale kilkakrotne podgrzewanie powoduje, że zupy tracą swoje wartości. Dlatego powinno się odgrzewać tylko wyliczone porcje.

Jak przechowywać barszcz?
Okres trwałości kwaśnego barszczu w lodówce w szczelnym opakowaniu to maksymalnie 7 dni. Można go zamrozić na 30 dni.

Jak przechowywać zupy zabielane?
Powinny być przechowywane wyłącznie w lodówce nie dłużej niż 1-2 dni.


Artykuły powiązane:
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Wstęp
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty przygotowane w domu. Lista produktów A-M.
Przechowywanie żywności w domu. Warzywa: Lista  B-Clista D-G, lista J-K, lista M-P, lista R-Z.
Przechowywanie żywności w domu. Owoce: lista A-H, lista J-M, lista N-Ż.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *