Jak prawidłowo przechować żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty A-M

ABC przechowywania resztek potraw i produktów przygotowanych w domu

 

Szczególną ostrożność należy zachować przy przechowywaniu resztek potraw z mięsa, jaj, szpinaku, pieczarek, małży i ryb. Natomiast pozostałości papki dla niemowląt, pizzy, gotowanych potraw z proszku, kupionych i podgrzewanych (np. ciast typu tortilla) zawsze trzeba wyrzucić.
Resztki posiłków można przechować w lodówce tylko w czystych, najlepiej szklanych lub ceramicznych zamykanych naczyniach (nie w naczyniach, w których były serwowane lub zostały przyrządzone). Do opakowania przydatne będą również torebki foliowe dla żywności, pergamin, folia samoprzylepna. Folia aluminiowa nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z soloną i marynowaną żywnością.
Resztki posiłków po schłodzeniu można zamrażać w zamykanych opakowaniach (w szklanych tylko potrawy o stałej konsystencji, nigdy płyny), w zamykanych torbach do zamrażania, w płaskich pojemnikach przeznaczonych do zamrażania żywności. Opakowania powinny być szczelne, warto je opisać (zawartość, data zamrożenia). Jeśli ugotowane potrawy zostaną przed zamrożeniem szybko schłodzone, to zachowają swoją konsystencję. Powinno się zamrażać wyłącznie świeżo przygotowane potrawy. 
Bezpieczna temperatura zamrażania dla wszystkich produktów spożywczych to -18°C do -20°C. Potrawy zamrożone na zbyt długi czas nie nadają się do spożycia. Niektóre przyprawy gorzknieją pod wpływem ujemnych temperatur, trzeba liczyć się ze zmianą smaku potraw mocno przyprawianych pieprzem i czosnkiem. Jeśli rozmrożona potrawa ma nietypowy zapach czy smak, nie nadaje się do spożycia.
Raz rozmrożonych produktów nie powinno się zamrażać po raz drugi, a na pewno nie powinno się powtórnie zamrożonych i rozmrożonych potraw podawać kobietom w ciąży, dzieciom, seniorom i osobom osłabionym chorobą.

Resztki gotowanych posiłków powinny jak najszybciej trafić do lodówki lub zamrażarki – nie powinny stać w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 2 godziny, ponieważ szybko rozwijają się w nich bakterie. Niektóre z nich wywołują poważne zatrucia.

Gorących potraw nie wkładać ani do lodówki ani do zamrażarki. Tylko niektóre nowe modele lodówek dobrze znoszą wkładanie ciepłych potraw (najpierw trzeba przeczytać informacje producenta).

Po wyjęciu z lodówki resztki potraw powinno się tylko raz podgrzać i zaraz podać, kiedy są jeszcze ciepłe. Sosy i zupy po wyjęciu z lodówki powinny zostać zagotowane, pozostałe składniki wystarczy podgrzać do temperatury przynajmniej 75°C – 80°C. Osoby z nietolerancją histaminy w ogóle nie powinny spożywać odgrzewanych potraw.

Nie powinno się wymieszać resztek z poprzedniego dnia ze świeżo przygotowanym posiłkiem.


Jak prawidłowo przechowywać resztki potraw i produktów w lodówce i zamrażarce? Lista produktów (A-M)

Jak przechowywać bigos?
Przygotowany w domu bigos w zamkniętym pojemniku postoi w lodówce przez kilka dni, ale wcześniej lepiej wyjąć z niego grzyby.  Jeszcze smaczniejszy będzie po zamrożeniu (razem z grzybami).

Jak przechowywać bulion mięsny?

Ugotowany w domu bulion z mięsa postoi w lodówce w temperaturze 4°C,  na dolnej półce, nie dłużej niż przez 1-2 dni. Bulion można zamrozić w zamkniętym pojemniku w temperaturze -18°C na czas 3-4 miesięcy.

Jak przechowywać chleb i bułki?
Pieczywo może być przechowywane w lodówce tylko wtedy, gdy w otoczeniu panuje zbyt duża wilgoć. Powinno być  zapakowane w papierową torbę a następnie owinięte folią, wtedy nie wyschnie przez 10- 14 dni.
Pieczywo w folii można zamrozić (krojone lub w całości) na okres 5-6 miesięcy. Kromki można rozmrażać w mikrofalówce, tosterze lub na patelni. Cały chleb (spryskany wcześniej wodą lub owinięty w wilgotny płócienny ręcznik) rozmraża się w piekarniku w temperaturze 100°C.

Jak przechowywać chrzan tarty w domu?
Chrzan bez środków konserwujących można przechować w zamkniętym słoiczku w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.

Jak przechowywać ciasta?
Ciasta przeznaczone do przechowania zawsze powinny zostać opakowane w pergamin lub celofan. Ciasto, nawet w opakowaniu, powinno być przechowane w lodówce z dala od ryb, mięsa, serów, ponieważ ostry zapach tych produktów ma negatywny wpływ na jego smak i aromat. Ciasta można przechować obok deserów i wyrobów cukierniczych.
Tylko niektóre ciasta można zamrażać, jednak trzeba to zrobić jak najszybciej świeżo po upieczeniu i ostudzeniu. Ciasto rozmraża się w lodówce (ok. 15 h) lub w temperaturze pokojowej (ok. 8 h), najlepiej w opakowaniu. Glazurę nakłada się na ciasto dopiero po rozmrożeniu, inaczej straci kolor i połysk, będzie miękka i mokra.
Biszkopt bez dodatków postoi w lodówce opakowany przez ponad tydzień. Biszkopt zamraża się po osiągnięciu przez niego dojrzałości, tj.  8-10 godzin po upieczeniu.
Ciasto drożdżowe poi upieczeniu można zamrozić na okres 1-3 miesięcy. Surowe ciasto drożdżowe zamraża się zaraz po wyrobieniu (bez wyrastania), a ciasto na chałkę można już zapleść w warkocz.
Ciasto kruche upieczone można rozmrozić w temperaturze pokojowej w opakowaniu (łatwo wysycha) lub w piekarniku w temperaturze 100°C, najlepiej z małym żaroodpornym naczyniem z wodą.
Ciasta ze śmietaną, serem, jogurtem, owocami, kiedy tylko ostygną,  trzeba koniecznie wstawić do lodówki.
Ciasto z bitą śmietaną postoi około 6 godzin, ciasto ze  śmietaną lub kremem do 18 godzin, ciasto nadziewane słodkim serem i jogurtem (w tym sernik) do 36 godzin od momentu wypieku. Sernik powinien być szczelnie owinięty w folię, gdyż łatwo przejmuje obce zapachy.
Ciasto z owocami i jagodami (bez kremu) w lodówce zachowa świeżość do 1-2 dni, a dodatkowo ze śmietaną najwyżej przez 18 godzin.
Ciasto owocowe (bez kremu, śmietany) można zamrozić. Rozmrożone w piekarniku w temperaturze  100°C smakuje jak świeże.
Ciastka i babeczki będą świeże w opakowaniu w lodówce przez 10-14 dni.
Większość ciast, także biszkopt, tort lodowy, sernik, spód tortu, ciasto francuskie można zamrozić w temperaturze -18°C na okres 2 miesięcy. Wystarczy je dobrze zapakować w celofan. Jednak sernik po zamrożeniu traci smak, jego masa staje się mokra, twarda i ziarnista. Ciasto piaskowe zamraża się na okres kilku miesięcy.
Ciastka i babeczki można zamrozić na pół roku.
Szarlotkę można przechować w lodówce przez kilka dni.
Surowe ciasto kruche, owinięte w folię, poleży w lodówce przez 4-5 dni. Można je nawet zamrozić.

Jak przechowywać curry?
Przygotowane curry można przechować w lodówce w zamkniętym naczyniu przez 2-3 dni.

Jak przechowywać fasolę gotowaną?
Ugotowana fasola powinna być przechowywana tylko w lodówce. Zachowa w niej świeżość do 3 dni.

Jak przechowywać galaretkę i produkty z dodatkiem żelatyny?
Galaretkę i potrawy w galarecie przechowuje się w zamykanym pojemniku w lodówce przez krótki czas. Potraw z dodatkiem żelatyny (galaretek, pianek, nóżek w galarecie, ryby w galarecie itp.) nie powinno się zamrażać.  Potrawa staje się mętna i mało smaczna.

Jak przechowywać grzanki domowe?
Grzanki z pieczywa można przechować w lodówce w zamkniętym opakowaniu przez 3 tygodnie.

Jak przechowywać grzyby?
Potrawy z grzybami zaraz po ugotowaniu trzeba koniecznie szybko schłodzić i od razu schować do lodówki. Przechować w temperaturze nie wyższej niż 4°C, lecz nie dłużej niż przez dobę. Po wyjęciu z lodówki trzeba je krótko zagotować i od razu podać odgrzewanych potraw z grzybów nie powinny jeść osoby cierpiące na nietolerancje histaminy). Grzyby szybko psują się, stanowią idealną pożywką dla niektórych bakterii ze względu na ich wysoką zawartość białka i wody. Resztki grzybów bezpieczniej jest zamrozić lub wyrzucić.
Nie powinno się przechowywać potraw z grzybów z dodatkiem tłuszczu i białka (np. śmietany, mleka czy mięsa). Dodatek świeżych ziół, cebuli powoduje szybsze psucie się potraw z grzybów.

Jak przechowywać gulasz?
Gotowany gulasz przechowuje się wyłącznie w lodówce powinien być zjedzony nie później niż w ciągu 2 dni. Można go zamrozić na czas 2-3 miesięcy.

Jak przechowywać jaja?
Potrawy zawierające surowe żółtka (np. sos, majonez) lub surowe białka (desery) powinny być obowiązkowo przechowywane w lodówce i zjedzone tego samego dnia.
Potrawy z ugotowanym jajkiem powinny leżeć tylko w lodówce, nie dłużej niż dobę.
Nie powinno się przechowywać jaj ugotowanych na (pół)miękko.
Jaja ugotowane na twardo w nienaruszonej skorupce można przechować w lodówce przez 3 dni. Już po 4 dniach żółtko zmienia kolor, jaja wyraźnie tracą na smaku, stają ciężko strawne. Z jajek na twardo lepiej przygotować farsze do krokietów, naleśników, pieczeni lub  pasty jajeczne.
Gotowane i ufarbowane jaja nie powinny być przechowywane, powinno się zjeść od razu.
Jaja ugotowane na twardo z pękniętą skorupką zjeść szybko, w ciągu 2-4 dni. Jajko przechować w zamkniętym pojemniku.
Jaja obrane ze skorupki po ugotowaniu można przechować w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż przez 1-2 dni. Szybko zaczynają pachnieć siarką.
Żółtko ugotowane na twardo można zamrażać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Nie zamraża się jaj ugotowanych (w całości), ponieważ stają się gumowate i twarde.
Pozostałe świeże żółtka i białka jaja można zamrozić w pojemnikach (np. na lód czy zamykanych plastikowych pojemnikach). Wystarczy posmarować ich ścianki olejem roślinnym, aby zamrożone jajko można było łatwo wyjąć.
Świeże białka jaj można zamrażać na rok.  Aby białka nie miały skrzepów dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. 2 łyżeczki zamrożonego białka odpowiadają jednemu świeżemu białku jaja w przepisie. Więcej informacji w artykule Przechowywanie świeżych jaj.

Jak przechowywać jogurt domowy?
Jogurt przygotowany w domu można przechować w lodówce do 72 godzin. Jogurtu domowego i kupionego nie zamraża się, ponieważ po rozmrożeniu rozwarstwia się. Ale możliwa jest konsumpcja jogurtu w stanie zamrożonym

Jak przechowywać kanapki?
Można je zamrozić owinięte w folię lub w pojemniku. Kanapki najlepiej rozmrażać w mikrofalówce, na patelni lub w piekarniku.

Jak przechowywać kapustę z grzybami?
Kapustę z grzybami można przechować w lodówce, lecz najzdrowsza i najsmaczniejsza będzie po zamrożeniu. Resztki warto wykorzystać jako nadzienie do zapiekanek, pierogów, pasztecików.

Jak przechowywać kaszę?
Ugotowaną kaszę z dodatkami po ochłodzeniu włożyć do zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez 1-2 dni. Przed spożyciem podsmażyć.

Jak przechowywać kaszę bulgur?
Po ugotowaniu bulgur bez dodatków można przechować w lodówce przez 5 dni. Przed spożyciem podsmażyć.

Jak przechowywać kaszę gryczaną?
Trwałość gotowanej gryki bez dodatków (np. sosu, cebuli, grzybów) w lodówce wynosi kilka dni. Po wyjęciu z lodówki kaszę gryczaną wystarczy tylko podgrzać.

Jak przechowywać kebab?
Pozostanie świeży w lodówce w opakowaniu nie dłużej niż przez dobę.

Jak przechowywać kiełbasę przygotowaną w domu?
Ugotowana kiełbasa może być przechowana w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni, a po zamrożeniu  zachowa właściwości przez 2-3 miesiące.

Jak przechowywać kiełbasę surową?
Surowe kiełbasy przygotowane w domu powinny być obowiązkowo przechowywane w lodówce i spożyte w ciągu 2 dni.
Surową kiełbasę można zamrozić w  woreczku próżniowym lub owiniętą woreczkiem foliowym w temperaturze –26°C.  Wtedy zachowają swój aromat i smak przez 2–3 miesiące.

Jak przechowywać kiełbasę suszoną?
Kiełbasy suszone owinięte w papier można przechowywać w lodówce przez bardzo długi czas.

Jak przechowywać kiszoną kapustę?
Doskonale zamraża się we własnym soku. Można ja później wykorzystać do przygotowania kapuśniaku lub bigosu.

Jak przechowywać kopytka surowe?
Ciasto z ziemniakami na kopytka można zamrażać w postaci surowej w pojemniku lub opakowaniu przez 2-3 miesiące.

Jak przechowywać kotlety mielone?
Smażone kotlety mielone (bez sosu) przechowują się w lodówce do 3-4 dni. Można je zamrozić na 3 miesiące. Surowe trzeba usmażyć koniecznie tego samego dnia.

Jak przechowywać kotlet mięsny panierowany?
Smażone panierowane kotlety zachowują w lodówce świeżość do 3 dni. 

Jak przechowywać kotlety schabowe?
W lodówce w pojemniku schabowy dobrze przechowuje się przez tydzień.

Jak przechowywać kurczaka? (czytaj Mięso)
Informacje na temat przechowywania świeżego drobiu w artykule Przechowywanie świeżego drobiu w lodówce i zamrażarce.

Jak przechowywać kutię?
W lodówce można przechować kutię przez kilka dni. Nadmiar wykorzystać jako farsz do ciasteczek, ciast drożdżowych.

Jak przechowywać kuskus?
Ugotowany kuskus bez dodatków zachowa świeżość w lodówce najwyżej przez 1-2 dni.

Jak przechowywać łososia?
Zabejcowany łosoś może być przechowywany w lodówce przez kilka dni.
Wędzony w całości, wysuszony, posmarowany olejem i owinięty w folię poleży w lodówce jeden dzień.

Jak przechowywać makaron?
Surowe ciasto makaronowe można zamrozić.
Ugotowany makaron musi być jak najszybciej schłodzony i wstawiony lodówki, gdyż szybko rozwijają się na nim bakteria wywołująca groźne zatrucia. Makaron bez dodatków (np. sosu, cebuli, warzyw) może być przechowany w lodówce przez okres nie dłuższy niż 1-2 dni. Ugotowanego makaronu bez dodatków nie zamraża się. Resztki makaronu z sosem można zamrozić na kilka miesięcy w zamkniętym opakowaniu lub worku. Przed spożyciem trzeba go od razu podgrzać, najlepiej na parze, a następnie przesmażyć. Zamrożony w zupie bardzo rozmięka.

Jak przechowywać masło?
Masło można zamrozić i przechować w zamrażarce przez 4 miesiące. Musi być jednak szczelnie zapakowane. Nie zamraża się kremów na bazie masła.

Jak przechowywać majonez domowy?
Ukręcony w domu majonez trzeba szybko przełożyć do lodówki i przechowywać tylko w zamykanym słoiczku. Przechowywać nie dłużej niż przez 3-4 dni. Majonezu nie zamraża się, ponieważ traci swoją konsystencję, wygląda nieestetycznie i nieapetycznie.
Majonez może zawierać niebezpieczne bakterie. Dlatego nie powinno się go podawać małym dzieciom, kobietom w ciąży, seniorom i osobom chorym i z osłabionym systemem odpornościowym. Największą ostrożność trzeba zachować w przypadku wiejskich jaj.

Jak przechowywać małże?
Małże można podgrzać tylko w ciągu kilku godzin po ich przygotowaniu, później trzeba je wyrzucić.

Jak przechowywać mleko zsiadłe domowe?
Zsiadłe mleko zachowa świeżość w lodówce do 72 godzin.

Jak przechowywać mięso?
Mięso po obróbce termicznej trzeba przechować w lodówce oddzielnie, bez sosu, w pojemniku z pokrywką lub przykrytym folią (nigdy w naczyniu, w którym było przyrządzane).

Jak przechowywać mięso gotowane?
Gotowana wołowina zachowa świeżość w lodówce do 2 dni.
Gotowana szynka może być przechowana w lodówce przez 3-5 dni lub zamrożona na 1-2 miesiące.
Gotowaną baraninę, boeuf strogonow, golonkę można przechować w lodówce do 3 dni.
Ugotowany drób można przechować w lodówce w temperaturze 4 °C lub niższej przez 2-3 dni. Podczas odgrzewania potrawy z kurczaka powinny uzyskać temperaturę co najmniej 75°C.  Potrawy z gotowanego drobiu można zamrozić na czas 4-6 miesięcy.

Jak przechowywać mięso pieczone?
Resztki pieczeni można przechować w lodówce w zamkniętym opakowaniu przez 2-3 dni. Pieczeń z sosem musi być zjedzona najpóźniej następnego dnia.
Pieczony kurczak (w kawałkach) po zamrożeniu zachowa świeżość przez 4 miesiące.
Z resztek pieczeni warto przygotować pyszny pasztet.

Jak przechowywać mięso smażone?
Resztki smażonego mięsa można przechować w lodówce w opakowaniu szczelnie przykrytym folią przez 2-3 dni. Smażony kurczak (w kawałkach) po zamrożeniu zachowa świeżość przez 4 miesiące.

Artykuły powiązane:
1. Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Wstęp
2. Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Żywność przygotowana w domu – lista produktów N-Z.
3. Przechowywanie świeżego drobiu w lodówce i zamrażarce.
4. W jaki sposób przechowywać świeże jaja w lodówce i poza nią? Czy można zamrażać jaja? 
5. Przechowywanie żywności w domu. Warzywa: Lista  B-Clista D-G, lista J-K, lista M-P, lista R-Z.
6. Przechowywanie żywności w domu. Owoce: lista A-H, lista J-M, lista N-Ż.

7. Wykorzystanie resztek potraw i ich składników w kuchni. Lista produktów.

Dodaj do zakładek permalink.

18 odpowiedzi na „Jak prawidłowo przechować żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty A-M

  1. iwona mówi:

    W niedziele ugotowalam rosol z indyka,wyjety indyk czekal do wtorku i zrobilam z niego potrawke. Czy nazajutrz czyli w srode moge te potrawke dalej jesc ( i moje 7letnie dziecko)?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Tradycyjnie przygotowaną potrawkę można zjeść następnego dnia. Jednak gotowane mięso dla dziecka nie powinno leżeć w lodówce dłużej niż dzień.
      Pozdrawiam, MDR

  2. ania mówi:

    Jak długo można przechowywać sos pieczarkowy w lodowce

  3. Celka mówi:

    Zrobiłam dziś farsz do krokietów z gotowanego wieprzowego mięsa, gotowanej koszonej kapusty i ugotowanych suszonych grzybów. Zrobiłam go za dużo i nie wiem jak długo może zostać w lodówce.
    dziś jest środa, wytrzyma do niedzieli? Wykorzystałabym go do nadzienia pyz…
    Będę wdzięczna za odpowiedź
    dziękuję

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Najlepszym wyjściem jest lekkie zamrożenie go w zamkniętym pojemniku lub worku foliowym przeznaczonym do tych celów. Wtedy nawet zyska na smaku.
      Pozdrawiam

  4. Anusia gl mówi:

    Jak długo można przechować w lodówce uparowanego łososia ?? i czy wogóle można go trzymać w lodówce

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Przygotowaną w domu rybę w każdej postaci powinno się przechowywać w lodówce. Rybę i każdą potrawę ugotowaną na parze powinno się zjeść najlepiej w dniu, w którym została sporządzona.
      Pozdrawiam

  5. Dagmara mówi:

    Ile można trzymać w lodówce w pojemniku do przechowywania żywności typu „Tupperware” ugotowaną kaszę jaglaną (bez dodatków)?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Kaszę jaglaną najlepiej zjeść w ciągu 3 dni, choć bez dodatków w zamkniętym, suchym i czystym pojemniku nie popsuje się w lodówce przez 5-6 dni. Trzeba ją szybko odgrzać, najlepiej nad parą, ponieważ łatwo przypala się.

  6. Mike Mitchell mówi:

    Jestem po angielsku, mieszka w Wielkiej Brytanii. Lubię jeść polskie potrawy, zwłaszcza Spichlerz Rusiecki kielbasa Lekko czosnkowa w słoiku. Jak długo można przechowywać kiełbasę w lodówce?Etykieta jar mówi 24 godzin, ale mięso wydaje się perfekcyjnie po 48 godzinach.

    Thanks!

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Rozdrobnione mięso szybciej się psuje, dlatego trzeba zachować dużą ostrożność po otwarciu słoika i najlepiej spożyć je od razu lub stosować się do zaleceń producenta (niektóre konserwy mięsne nie są w pełni sterylizowane, lecz tylko podgrzewane do temperatury 65°C-90°C). Nawet dobrze wyglądające mięso w słoiku, bez zmian zapachu i smaku może zawierać niebezpieczny jad kiełbasiany. Jeśli część porcji mięsa musi poczekać do następnego dnia, warto ubić je w słoiku i skropić z wierzchu sokiem z cytryny. Szybko zamknąć słoik i wstawić na półkę w lodówce, na której panuje temperatura poniżej 5°C.
      Smacznego!

  7. zainteresowana mówi:

    Chciałabym sie dowiedziec co zrb z rozmrozonym kurczakiem ktorego nie wykorzystam do zrb obiadu w nastepnym dniu czy mozna go zamrozic ?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Raz rozmrożonego mięsa nie powinno się ponownie zamrażać, zwłaszcza duże kawałki, które rozmrażały się powoli. Najlepiej rozmrożone mięso pokroić i usmażyć. Przechować w takiej formie w lodówce lub szybko zamrozić (będzie miało znacznie mniej wartości odżywczych).

  8. Grażka mówi:

    dużo można się dowiedzieć,ja mroziłam niektóre produkty za długo.Ważne są niektóre porady jak np.przechowywanie makaronu

  9. Grażka mówi:

    super.ważne przydatne informacje

  10. Magda_A mówi:

    Szukałam takich informacji od wieków. Dziękuję!

  11. bajgiel90 mówi:

    bardzo przydatne informacje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *