Jak przechować ciasto?

Jak przechować ciasto w lodówce? Czy można mrozić ciasto?  

Które wypieki zachowają świeżość w temperaturze pokojowej? Jak przechować pokrojone ciasto? Co zrobić, aby suche ciasto znów było wilgotne? Jak długo przechować ciasto w lodówce? Czy można mrozić ciasto? Jak długo można przechować ciasto w zamrażarce? Których ciast nie należy mrozić? Jak mrozić ciasto, babeczki, muffiny? Jak rozmrozić ciasto, aby wyglądało jak świeżo upieczone? Jak najlepiej rozmrozić ciasto, ciasteczka? Jak rozmrozić całe ciasto w piekarniku? Jak rozmrozić ciasto w kuchence mikrofalowej? Jak rozmrozić kawałki ciasta? Jak rozmrozić babeczki, muffinki? Czy można ponownie zamrozić ciasto?

Które wypieki zachowają świeżość w temperaturze pokojowej?

Małe suche wypieki, takie jak herbatniki można przechować w szczelnie zamykanej puszce w szafce przez kilka tygodni.
Ciasto drożdżowe pozostanie świeże w szczelnym pojemniku postawionym w zacienionym i suchym miejscu. Tak można je przechowywać kilka dni.
Ciasto kruche pozostanie świeże przez kilka tygodni zamknięte w szczelnym pojemniku w szafce. Ciasto kruche w lodówce szybko rozmoknie.
Ciasto francuskie i ciasto drożdżowe można upiec ponownie na drugi dzień, pod warunkiem, że nie są pokryte polewą. W innym wypadku trzeba spożywać świeże. Ciasto źle znosi przechowywanie w lodówce, podobnie jak chleb wysycha.
Suche ciasto biszkoptowe przechowuje się w całości w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w blaszanej puszce na ciasteczka. Ciasto pozostaje świeże i soczyste przez 2-3 dni. Kawałki biszkoptu zawija się w folię aluminiową.
Piernik najlepiej jeść, gdy jest świeży. Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku. W temperaturze około 17 stopni, pozostaną miękkie aż 2 miesiące. To samo dotyczy ciasta miodowego i słodkiego chleba owocowego.

Jak przechować ciasto w kawałkach?

Aby zachować świeżość pokrojonego ciasta, najlepiej owinąć każdy kawałek folią aluminiową. W ten sposób zachowa się świeżość ciasta przez noc.

Co zrobić aby suche ciasto znów było wilgotne?

Niezależnie od tego, jak dobrze przechowywane jest ciasto, po kilku dniach wysycha, szczególnie ciasto biszkoptowe.
Aby przywrócić świeżość ciastu warto nakłuć je w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyka i nasączyć je sokiem pomarańczowym, jabłkowym. Jeśli owocowy smak nie pasuje do ciasta, można zamiast niego dodać kakao lub kawę, a w wyjątkowych przypadkach wino lub rum. Ciasto powinno chwilę poleżeć przed podaniem. Ciasto drożdżowe z kruszonką smaruje się roztopionym masłem. Gdy ciasto wchłonie masło, będzie jak nowe.

Dobra rada: sok dobrze komponuje się z ciastem cytrynowym, czekoladowym lub marmurkowym. Kawa natomiast dobrze komponuje się z ciastem orzechowym.

Ciasto można przekroić poziomo, wypełnić kremem lub budyniem i ponownie złożyć.
Kawałki ciasta smaruje się kremem, twarożkiem śmietankowym, dżemem, miodem albo masłem i podaje jak kanapkę.

Jak przechować ciasto w lodówce?

Ciasto ze śmietaną, serem, jogurtem trzeba koniecznie wstawić do lodówki, kiedy tylko ostygną. Spożyć jak najszybciej, w temperaturze pokojowej szybko się zepsuje. Ciasto z bitą śmietaną postoi około 6 godzin, ciasto ze śmietaną lub kremem do 18 godzin, ciasto nadziewane słodkim serem i jogurtem (w tym sernik) do 36 godzin od momentu wypieku. Sernik powinien być szczelnie owinięty w folię, gdyż łatwo przejmuje obce zapachy.
Ciasto z owocami i nadzieniem należy włożyć do lodówki,  wytrzyma do następnego dnia. Ciasto z owocami i jagodami (bez kremu) w lodówce zachowa świeżość do 1-2 dni, a dodatkowo ze śmietaną najwyżej przez 18 godzin.
Szarlotka przechowa się w lodówce przez kilka dni.
Biszkopt bez dodatków postoi w lodówce opakowany przez ponad tydzień.
Ciastka i babeczki będą świeże w opakowaniu w lodówce przez 10-14 dni.
Surowe ciasto kruche, owinięte w folię, poleży w lodówce przez 4-5 dni.

Dobra rada: najlepiej zaraz po wystygnięciu ciasto opakować i włożyć do lodówki.

Czy można mrozić każde ciasto?

Podobnie jak w przypadku chleba, również i większość ciast można bez problemu mrozić, najlepiej w małych porcjach. Skraca to czas późniejszego rozmrażania. Ciasto trzeba zamrozić jak najszybciej świeżo po upieczeniu i ostudzeniu.

Nie każde ciasto mrozi się równie dobrze. Obowiązuje tu zasada: im bardziej suchy wypiek, tym lepiej. Szczególnie dobrze mrożą się suche ciasta bez kremu, śmietany, owoców czy żelatyny… Najlepiej przechowują się mrożone ciasta „suche”, czyli bez śmietany i surowych owoców (np. ciasto marmurkowe, czekoladowe wytrawne). Podobnie chleb bananowy, surowe ciasto na ciasteczka, biszkopty i ciasto półkruche…

Do mrożenia najlepiej nadają się: ciasto kruche na ciasteczka, herbatniki, tartę, spód ciasta i tortu; ciasto drożdżowe; suchy biszkopt, ciasto parzone/ptysiowe bez nadzienia; bazy do ciast wykonane z biszkoptu lub ciasta kruchego; ciasteczka, bułeczki, ciasto z blachy, jeśli jest ciastem suchym.

Jak długo można przechować ciasto w zamrażarce, aby nie utraciło świeżości?
Najdłużej po zamrożeniu zachowuje świeżość i smak ciasto kruche bez dodatków. Można je przechować nawet do 6 miesięcy (np. suchy biszkopt). Inne ciasta (np. szarlotka) tracą smak po 3 miesiącach przechowywania w zamrażalniku.
Ciasto piaskowe zamraża się na okres kilku miesięcy.
Wypieki takie jak babeczki, ciasto parzone/ptysiowe bez wypełnienia i spody do ciast można przechowywać w zamrażarce nieco dłużej niż na przykład ciasto z blachy z jabłkami czy śliwkami.
Ciasto drożdżowe po upieczeniu można zamrozić na okres 1-3 miesięcy. Surowe ciasto drożdżowe zamraża się zaraz po wyrobieniu (bez wyrastania), a ciasto na chałkę można już zapleść w warkocz.
Spód tortu, ciasto francuskie można zamrozić w temperaturze -18°C na okres 2 miesięcy. Wystarczy je dobrze zapakować w celofan.
Surowe ciasto kruche także można mrozić.

Dobra rada: ciasta przygotowane z bezą najlepiej spożywać, kiedy są świeże (także tort lodowy).

Których ciast nie należy mrozić?

Bezy, makaroniki i inne wypieki na białkach jaja po rozmrożeniu stają się zbyt twarde i tracą chrupkość.
Ciasta zawierające żelatynę nie nadają się do mrożenia, ponieważ żelatyna traci właściwości żelujące pod wpływem zimna. Ciasto owocowe z lukrem, ciasto z polewą nie nadają się do mrożenia.
Sernik po zamrożeniu traci smak, jego masa staje się mokra, twarda i ziarnista.
Nie mrozi się ciast wypełnionych śmietaną, kremem maślanym czy budyniem, ponieważ po rozmrożeniu tracą swój kształt, stają się wodniste i mało smaczne. Nie zaleca się mrożenia ciasta ptysiowego z nadzieniem. Lepiej zamrozić upieczone ciasto bez kremu, śmietany, budyniu i przygotować świeże kremy, polewy i inne dodatki do rozmrożonego ciasta. Nie mrozi się ciast tłustych.

Jak mrozić ciasto?

Całkowicie wystudzone ciasto pokroić na kawałki, każdy zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Można użyć pojemniki wielokrotnego użytku, klasyczne torebki do zamrażania, folię aluminiową czy folię spożywczą – najważniejsze jest to, aby ciasto było szczelnie zamknięte lub owinięte. Zapobiegnie to utracie smaku ciasta.
Biszkopt zamraża się po osiągnięciu przez niego dojrzałości, tj. 8-10 godzin po upieczeniu.
Dobra rada: szczególnie miejsca przecięcia ciasta powinny być dobrze osłonięte.

Jak mrozić babeczki, muffiny?
Babeczki muszą całkowicie ostygnąć. Przed mrożeniem trzeba je wyjąć z foremek, w przeciwnym razie mogłyby się do nich przykleić podczas rozmrażania. Babeczki przekłada się do pojemników ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego tak, aby się nie stykały, w przeciwnym razie będą się sklejać. Babeczki i ciastka w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowają się w zamrażarce 3-6 miesięcy.

Dobra rada: ważne jest, aby zamrozić z ciastem jak najmniej powietrza. Oznacza to napełnianie pojemników do pełna (w razie potrzeby oddzielając poszczególne warstwy wypieku papierem do pieczenia), wyciśnięcie powietrza z torebek do zamrażania i dopiero ich zamykanie lub bardzo szczelne owinięcie ciastek folią aluminiową, folią spożywczą.

Jak rozmrozić ciasto aby wyglądało jak świeżo upieczone?

Ciasto rozmraża się w temperaturze pokojowej lub w lodówce najlepiej w opakowaniu.
Glazurę nakłada się na ciasto dopiero po rozmrożeniu, inaczej straci kolor i połysk, będzie miękka i mokra.
Ciasto kruche upieczone rozmraża się w temperaturze pokojowej zawsze w opakowaniu (łatwo wysycha).
Dobra rada: koniecznie zdjąć folię lub torebkę, otworzyć pokrywkę pojemnika, aby nie wytworzyły się krople wody i aby ciasto nie zmokło.

Jak długo rozmraża się ciasto, ciasteczka, bułeczki, muffinki?

Wyjęte z zamrażarki ciasto kładzie się na blasze do pieczenia pozostawia do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. W temperaturze pokojowej ciasto rozmraża się przynajmniej 5 – 6 godzin, większe ciasta 8 godzin. Ciasto rozmraża się w lodówce ok. 15 godzin.
Małe wypieki – ciasteczka czy bułeczki – można włożyć bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. W ten sposób zachowają kształt i znów staną się chrupiące. Zwłaszcza bułeczki będą wyglądały jak świeże.

Jak rozmrozić babeczki, muffinki?
Prawidłowo rozmrożone muffiny smakują soczyście. Aby muffinki nie wyschły, muszą powoli się rozmrażać w pojemniku w lodówce przez kilka godzin.
Po rozmrożeniu muffiny można włożyć na pół minuty do kuchenki mikrofalowej. Smakują wtedy jak świeżo upieczone.
Po rozmrożeniu w lodówce muffinki można włożyć do piekarnika nagrzanego na 100°C na około 5 minut w celu podgrzania.
Dobra rada: soczystych babeczek nie powinno się rozmrażać w kuchence mikrofalowej.

Jak rozmrozić ciasto w piekarniku?
W przypadku niektórych ciast dobrze jest rozmrozić je nieco szybciej, korzystając z piekarnika. Piekarnik rozgrzewa się do temperatury około 100 C. Zamrożone ciasto układa się na blasze do pieczenia i piecze w piekarniku około 10 minut. Po tym czasie piekarnik trzeba wyłączyć. Ciasto zostawia się w nagrzanym piekarniku na kolejne 10 minut.
Ciasto kruche upieczone można rozmrozić w piekarniku w temperaturze 100°C, najlepiej z małym żaroodpornym naczyniem z wodą (nigdy z termoobiegiem, bo łatwo wysycha).
Dobra rada: ciasto owocowe (bez kremu, śmietany) rozmrożone w piekarniku w temperaturze 100°C smakuje jak świeże.

Jak rozmrozić ciasto w kuchence mikrofalowej?
Kuchenkę mikrofalową nastawia się na 5 minut na moc około 360 W i wkłada do niej ciasto w pojemniku. Jeśli ciasto jest miękkie i ciepłe, jest gotowe do spożycia. Jeśli po 5 minutach ciasto nie rozmroziło się całkowicie, potrzebuje jeszcze tylko kilku minut. Można przebić je widelcem.
Dobra rada: w kuchence mikrofalowej najlepiej rozmrażają się suche ciasta tj. marmurkowe, biszkopt.

Jak rozmrozić kawałki ciasta?
Kawałek ciasta można rozmrozić w kuchence mikrofalowej korzystając z odpowiedniego programu lub w piekarniku nastawionym na niską temperaturę. Istnieje jednak ryzyko, że konsystencja ciasta się zmieni, będzie nieco papkowata.

Czy można ponownie zamrozić ciasto?

Nie zaleca się ponownie zamrażać ciasto, które zostało już raz zamrożone i rozmrożone. Istnieje duże ryzyko, że straci swoją konsystencję i stanie się papkowate lub twarde.

Rady jak przechowywać żywność w domu zebrane są w kategorii Przechowywanie żywności.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *