Zdrowy kompot z truskawek
Domowe przetwory z truskawek
Rady jak zrobić smaczne, dietetyczne przetwory z truskawek bez cukru lub ze zredukowaną ilością cukru. Przepisy na kompot z truskawek do słoików na zimę: pasteryzowany kompot z truskawek bez cukru i bez gotowania; gotowany kompot z truskawek bez cukru i bez pasteryzacji; kompot z truskawek z małą ilością cukru, bez gotowania; kompot z truskawek i z malin z małą ilością cukru; kompot z truskawek i z czarnych porzeczek z małą ilością cukru…
Kompot z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru do słoików na zimę
Do kompotu z truskawek wybiera się świeżo zerwane, średniej wielkości owoce podobnej wielkości, o gęstym miąższu i dostatecznie silnym aromacie. Na kompot przeznacza się wyłącznie nieuszkodzone, dojrzałe ale nie przejrzałe owoce. Zgniecione, niewybarwione, niedojrzałe albo przejrzałe truskawki trzeba odrzucić, ponieważ psują smak i wygląd kompotu. Kompot bez cukru przygotowuje się z całych truskawek słodkich odmian. Na kompot bez gotowania wybiera się truskawki prosto z krzaczka.
Truskawki myje się delikatnie zanurzając je w dużej ilości wody. Trzeba ją zmienić 2-3 razy, naczynie wypłukać, ponieważ na jego dnie osiada piach. Wymyte owoce przełożyć na sito i usunąć szypułki.
Kompot na zimę przygotowuje się w półlitrowych i litrowych słoikach, większe jest trudniej dokładnie wygotować. Czyste słoiki powinny być gotowane w czystej wodzie przez kwadrans, pokrywki przez minutę.
Na litr truskawek daje się nie więcej niż 2-2,5 l wody, lub każdy kilogram truskawek zalewa się najwyżej 5 l wody. Aby zrobić smaczny kompot z truskawek, przynajmniej 1/3 słoika musi zostać wypełniona owocami. Jeśli mamy mało słoików, lub mało miejsca do przechowywania przetworów, warto przygotować intensywny kompot z mniejszą ilością wody i rozcieńczyć go dopiero po otwarciu słoików.
Truskawki w kompocie zakwaszonym sokiem z cytryny lub z czerwonych porzeczek oraz przechowywanym w ciemnym miejscu zachowują ładny kolor. Kompot z truskawek bez cukru zalecany jest diabetykom i osobom z nadwagą, a kompot w słoikach bez gotowania zachowuje najwięcej witamin.
Przepisy na kompot z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru do słoików na zimę
Kompot z truskawek bez cukru i bez gotowania, pasteryzowany na zimę (1. sposób)
Składniki:
1 kg truskawek (waga po oczyszczeniu)
sok z cytryny
4-4,5 l wody
Zagotować wodę, dodać przecedzony sok z cytryny i gotować 5 minut. W tym czasie wygotowane słoiki napełnić do połowy czystymi truskawkami, następnie zalać wrzącą wodą z sokiem, wytrzeć brzegi słoików do sucha, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Gorące słoiki z truskawkami wstawić do rondla, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików. Wodę podgrzewać na niedużym gazie, wtedy truskawki zachowają ładny czerwony kolor. Kompot w słoikach półlitrowych utrwalać w lekko gotującej się wodzie przez kwadrans, natomiast w litrowych przez 25 minut. Słoiki wyjąć, postawić do góry dnem, otulić kocykiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Słoiki z kompotem z truskawek bez cukru i bez gotowania przechowywać w ciemnym miejscu.
Kompot z truskawek bez cukru i bez gotowania, pasteryzowany na zimę (2. sposób)
Czyste truskawki wsypać do emaliowanego garnka, całkowicie zalać przegotowaną gorącą wodą o temperaturze 50°C-60°C. Przykryć i odstawić na 5-6 godzin. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką. Truskawki przełożyć do słoików, ułożyć je gęsto, lecz nie ugniatać. Wodę, w której moczyły się truskawki, zagotować, wrzącą zalać owoce w słoikach. Brzegi słoików wytrzeć, szybko szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami. Słoiki z truskawkami wstawić do wysokiego garnka, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, powoli ją podgrzewać. Kiedy zacznie lekko falować zmniejszyć gaz do minimum. Kompot z truskawek bez cukru pasteryzować przez 15-20 minut.
Dobra rada: jeśli kompot ma być zakwaszony świeżym sokiem z cytryny, pomarańczy czy porzeczek, sok trzeba przecedzić, gotować 5 minut.
Kompot z truskawek bez cukru gotowany na zimę bez pasteryzacji
Składniki:
1 kg truskawek (waga po oczyszczeniu)
sok z cytryny
4,5 l wody
Zagotować wodę w garnku. Dodać cukier, przecedzony sok z cytryny i truskawki. Wodę ponownie doprowadzić do wrzenia na niedużym gazie, gotować nie dłużej niż 5 minut. Wrzący kompot przelać do słoików. Ich brzegi wytrzeć do sucha, słoiki szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami, postawić do góry dnem, otulić kocykiem. Całkowicie ostudzone słoiki z kompotem z truskawek bez cukru przenieść w ciemne i chłodne miejsce.
Kompot z truskawek z małą ilością cukru, kompot bez gotowania na zimę
Składniki
1 kg truskawek (waga po oczyszczeniu)
5 dag cukru
4,5 l wody
Czyste truskawki wsypać do garnka, zalać odmierzoną ilością wrzącej wody na 10-15 minut, aby puściły sok. Po tym czasie przełożyć truskawki do słoików, wypełniając je przynajmniej w 1/3 części. Wodę w której były blanszowane truskawki posłodzić, mieszając zagotować, aby cukier rozpuścił się. Wrzącą wlać do słoików, ich brzegi wytrzeć do sucha, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, otulić kocykiem i zostawić do następnego dnia. Kompot z truskawek z małą ilością cukru przygotowany bez gotowania przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.
Dobra rada: aby uzyskać intensywny niskokaloryczny kompot z truskawek zmniejszyć ilość wody o połowę.
Kompot z malin i truskawek, z małą ilością cukru na zimę
Składniki
1 kg truskawek (waga po oczyszczeniu)
1 kg malin (waga po oczyszczeniu)
sok z całej cytryny
pół szklanki cukru
7 l wody
Wymieszane w stosunku 1:1 truskawki i maliny wsypać do słoików do wysokości przynajmniej 1/3. Zagotować wodę z cukrem i przecedzonym sokiem, gotować 5 minut. Wrzącą wodą zalać owoce w słoikach, brzegi słoików wytrzeć. Szczelnie zamknięte słoiki postawić do góry dnem. Studzić pod kocykiem. Dietetyczny kompot z truskawek i z malin przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dobra rada: sok z cytryny warto zastąpić szklanką świeżego soku z czerwonej porzeczki. Również wtedy truskawki zachowają czerwony kolor, a kompot dodatkowo zyska na smaku.
Kompot z czarnych porzeczek i truskawek, z małą ilością cukru na zimę
Składniki:
2 kg truskawek (waga po oczyszczeniu)
1 kg czarnych porzeczek (waga po oczyszczeniu)
3/4 szklanki cukru
10 l wody
Zagotować wodę z cukrem. Czyste owoce bez szypułek wsypać do połowy słoika, zalać wrzącą wodą. Wytrzeć brzegi słoików. Szczelnie zamknięte słoiki postawić do góry dnem. Studzić otulone kocykiem. Kompot z truskawek i z czarnych porzeczek ma piękny kolor i wyjątkowy smak.
Dobra rada: stosunek wagowy truskawek do porzeczek można zmieniać zgodnie z własnym smakiem.
Przepisy na dietetyczny dżem z truskawek i inne przetwory z truskawek bez cukru lub z miodem zebrane są w artykule Dietetyczne przetwory z truskawek.
Przepisy na sok z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru można przeczytać w artykule Dietetyczny sok z truskawek.
Przepisy na domowe przetwory z truskawek z małą ilością cukru znajdują się w artykule Domowe przetwory z truskawek.
Rady jak mrozić jeżyny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.
Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady.
Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory.