Śledź pieczony
Śledź z piekarnika to zdrowe, dietetyczne danie
Śledź pieczony w całości na blasze; śledź pieczony ze śmietaną w folii; śledź pieczony z ikrą, mleczem w sosie z żółtek jaj; śledź pieczony z warzywami w rękawie do pieczenia; śledź pieczony w papierze z warzywami korzeniowymi; śledź pieczony w kawałkach z ziemniakami w naczyniu pod folią…
Rady jak wybrać świeże śledzie i jak czyścić śledzie. Jak piec śledzie w całości i w kawałkach? Czym przyprawiać pieczone śledzie? Czas pieczenia śledzi.
Rady jak wybrać świeże śledzie
Wybiera się śledzie z przezroczystymi, wypukłymi oczami, błyszczącą skórą, skrzelami w jasnym czerwonym lub bordowym kolorze pokrytymi przezroczystym śluzem. Świeży śledź nie może mieć rdzawych ani żółtych plam, mięso nie powinno być poszarpane ani zawierać skrzepów krwi.
Mięso świeżego śledzia powinno być sprężyste a nie miękkie (po naciśnięciu nie pozostaje w nim dołek) i powinno przyjemnie pachnieć morzem, wodorostami.
Bardzo wartościowe mięso ma śledź matias z delikatnym, różowo-srebrzystym mięsem. Jest łowiony wiosną, ma znacznie większą zawartość zdrowych tłuszczów. Zbyt długo przechowywane solone śledzie tracą smak i zapach, mają miękkie mięso. Śledzie solone powinny mieć srebrzyście połyskującą i nieuszkodzoną, gładką skórę przylegającą do mięsa. Mięso w białym kolorze nie może odchodzić od ości. Śledzie solone po zakupie moczy się długo (12-24 godziny), zmieniając wodę 2-3 razy.
Czyszczenie śledzi
Mrożone śledzie trzeba rozmrozić w lodówce. Najpierw odcina się płetwy nożycami, zostawia się tylko ogon. Aby zdjąć skórę śledzia trzeba położyć na desce, naciąć skórę wokół głowy i wzdłuż grzbietu. Chwycić za brzeg naciętej skóry przy głowie i ściągnąć ją z boku śledzia. Skórkę odciąć przy ogonie.
Podobnie postąpić z drugim bokiem. Rozciąć brzuch ryby nożyczkami od strony głowy do odbytu. Usunąć jelita z brzucha, wyrzucić je. Odłożyć ikrę i mlecz do wykorzystania. Z wnętrza ryby trzeba usunąć ciemną błonkę (nadaje ona gorycz potrawie) oraz całą krew. Można krótko wypłukać wypatroszonego śledzia pod strumieniem zimnej wody, ale lepiej zeskrobać krew i błonę nożem i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Wilgotne mięso ryby jest mniej smaczne po przyrządzeniu. Jeśli nie odcina się głowy śledzia, trzeba wyciąć chociaż skrzela, inaczej potrawa będzie niesmaczna. Tak oczyszczonego śledzia po przyprawieniu można upiec w całości lub wyjmując kręgosłup z ośćmi przygotować z niego filety, które nie będą nafaszerowane środkami konserwującymi tak jak filety śledziowe kupione w sklepie.
Dobra rada: małe śledzie i śledzie przygotowane do faszerowania można czyścić bez rozcinania brzucha, przez otwór po odcięciu głowy.
Czym przyprawiać pieczone śledzie?
Do pieczonego śledzia pasuje cebula, por, czosnek, chrzan, kurkuma, tymianek, gałka muszkatołowa, papryka, pieprz mielony, sól, koperek, natka pietruszki, kwaśna śmietana.
Podaje się go z marchewką, zielonym groszkiem, świeżym ogórkiem, sałatą, pomidorami, słodka papryką, cebulą dymką, pieczarkami, ziemniakami, chlebem…
Jak piec śledzie w całości?
Piecze się rozmrożone i oczyszczone śledzie z głową (z wyciętymi oskrzelami) lub bez głowy. Najlepsze będą śledzie średniej wielkości, duże ryby trzeba podzielić na 2 części. Przed pieczeniem można naciąć oba boki śledzia co 3-5 cm (nie przecinając kręgosłupa). Trzeba przyprawić rybę w zewnątrz (także w miejscach nacięć) oraz wewnątrz. Piec na blasze posmarowanej olejem, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Śledzie piecze się także owinięte papierem, folią, w rękawie do pieczenia, w naczyniu do zapiekania…
Pieczony śledź nie jest tak kaloryczny jak śledź smażony. Można przygotować z niego proste, szybkie i zdrowe danie. Czas pieczenia śledzi zależy od piekarnika i wielkości śledzia. W temperaturze 180°C cały śledź piecze się na blasze około 25 minut, faszerowany 10-15 minut dłużej, śledź w folii piecze się 35-40 minut, a połówki śledzi na blasze upieką się w ciągu kwadransa.
Śledź pieczony w piekarniku – przepisy
Śledź pieczony w całości na blasze w piekarniku
Składniki:
oczyszczony śledź świeży lub śledź mrożony
świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
cebula lub biały kawałek pora
średnia marchew
olej roślinny
Przed pieczeniem naciąć oba boki śledzia, przyprawić zewnątrz oraz wewnątrz. Do śledzia włożyć pokrojony por lub piórka cebuli, przykryć i odstawić. Marchew wymyć, obrać, przekroić wzdłuż. Włączyć obie grzałki piekarnika, nastawić temperaturę 180°C. Blachę do pieczenia lekko posmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Śledzia ułożyć na papierze, obok położyć marchewkę, blachę wsunąć do rozgrzanego piekarnika na średni poziom. Śledzia piec przez 20 minut. Po tym czasie wysunąć blachę, przełożyć śledzia na drugą stronę, blachę wsunąć na górną szynę, zamknąć piekarnik. Śledź dopiec przez 5-10 minut do uzyskania złotego koloru na drugim boku. Podać ciepły z kawałkiem chleba i ulubioną surówką.
Śledź pieczony ze śmietaną w folii w piekarniku
Składniki:
oczyszczony śledź świeży lub śledź mrożony
kwaśna śmietana
średnia cebula
mały ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
ew. cytryna
Cebulę pokroić w pół pierścienie, oprószyć solą. Czosnek obrać i drobno posiekać. Śledzia przyprawić wewnątrz oraz zewnątrz, też w miejscach nacięć. Do ryby włożyć cebulę i czosnek, przykryć ją i wstawić na pół godziny do lodówki, aby przeszła smakiem i zapachem przypraw. Ułożyć rybę na kawałku folii, posmarować śmietaną. Śledzia owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-40 minut (włączone obie grzałki). Po około 30 minutach uchylić folię, dopiec śledzia na najwyższej szynie, aby zbrązowiał.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Serwować z surówką.
Dobra rada: pieprz można zmieszać ze zmieloną kolendrą.
Śledź pieczony z ikrą, mleczem w sosie z żółtek jaj w piekarniku
Składniki:
3 oczyszczone śledzie świeże lub śledzie rozmrożone
3 żółtka jaja
3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
pieprz, kurkuma, sól do smaku
olej do formy
2 średnie marchewki, koperek do przybrania
Pokroić cebule w plastry, oprószyć solą. Wymieszać żółtka z olejem roślinnym i przyprawami, posmarować nim wnętrze ryby. Do ryby włożyć pokrojoną cebulę, mlecz lub ikrę, która była w śledziu. Śledzie ułożyć w formie posmarowanej olejem, z boków wetknąć plasterki marchwi. Formę przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec przez około pół godziny przy włączonych obu grzałkach. Po tym czasie folię można zdjąć i krótko dopiec potrawę. Podawać z pieczoną marchewką i posiekanym koperkiem.
Śledź pieczony z warzywami w rękawie do pieczenia w piekarniku
Składniki:
3 śledzie świeże lub mrożone śledzie
3 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
por (biała część)
5 łyżek kwaśnej śmietany
sól, pieprz, majeranek do smaku
szczypiorek lub natka pietruszki
Oczyszczone śledzie natrzeć przyprawami, do środka włożyć por pokrojony w krążki, przełożyć do rękawa i wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na 180°C (włączyć obie grzałki). Wymyć ziemniaki i marchew, obrać cienko, pokroić w plastry i obłożyć nimi ryby. Na śledzie i warzywa nałożyć śmietanę, zawiązać rękaw. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem, wsunąć ją do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piec przez około 50 minut przy włączonych obu grzałkach. Podawać z sosem, który powstanie podczas pieczenia.
Śledź pieczony w papierze z warzywami korzeniowymi w piekarniku
Składniki:
2 śledzie świeże lub lub śledzie mrożone
średnia cebula
średnia marchew
kawałek selera korzeniowego
kawałek korzenia pietruszki
czarny pieprz mielony, sól, tymianek suszony do smaku
olej rzepakowy
natka pietruszki do przybrania
Marchew, seler i pietruszkę wymyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka, oprószyć solą, tymiankiem i wymieszać z tartymi warzywami i łyżką oleju. Oczyszczone śledzie przyprawić zewnątrz i wewnątrz, wypełnić warzywami. Położyć na kawałkach papieru do pieczenia, szczelnie zawinąć. Położyć na kratce, włożyć do piekarnika. Włączyć obie grzałki, nastawić temperaturę na 180°C, wyłączyć po około 45-50 minutach.
Śledzie zostawić w wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Ciepłą rybę podawać z chlebem.
Śledź pieczony w kawałkach z ziemniakami w formie pod folią w piekarniku
Składniki:
2 średnie śledzie świeże lub śledzie mrożone
6-8 średnich ziemniaków
150 g śmietany
1-2 średnie cebule
sól, czarny pieprz, kurkuma do smaku
Oczyszczone śledzie pokroić w dzwonka. Pokroić cebulę w krążki, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do śledzi, przykryć, wstawić do lodówki. Ziemniaki wymyć, obrać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować w całości przez kwadrans. Wyjąć z wody, ostudzić, pokroić grube w plastry. Śmietanę wymieszać z kurkumą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania położyć ziemniaki, zalać śmietaną. Na wierzchu ułożyć kawałki śledzia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (włączone obie grzałki). Po 20-25 minutach zdjąć folię, naczynie postawić na najwyższej szynie. Potrawę dopiekać przez 10 minut, aby śledź nabrał złocistego koloru.
Artykuły powiązane:
Śledź to samo zdrowie. Sałatki śledziowe z matiasa.
Karp pieczony w piekarniku nie tylko na Wigilię.
Zapachy w kuchni. Ryba.
Kuchenne S.O.S. Jak uratować potrawę z ryby?
Przepisy na posiłki z ryb znajdują się na stronie Obiady.
Hm, pieczone śledzie? Nigdy nie jadłem!