Bezglutenowe ciasta i ciasteczka bez drożdży i bez proszku do pieczenia

Wypieki bez glutenu w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

 

Kulinarne przepisy na bezglutenowe ciasto bez mąki oraz bezglutenowe ciasteczka bez proszku do pieczenia, bez sody i bez drożdży:
Ciasto_wbijanie_jaja – bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami i migdałami;
– bezglutenowy biszkopt czekoladowy  ze skrobi kukurydzianej, z migdałami;
– bezglutenowe batony z migdałów, orzechów, suszonych owoców i płatków;

– bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z orzechami i migdałami
.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami i migdałami, ciasto bez mąki i bez tłuszczu
Ciasto_z_marchewkiSkładniki
30 dag marchewki
5 jajek
2 łyżki domowego cukru waniliowego
15 dag migdałów
15 dag orzechów
1/2 łyżeczki cynamonu
cytryna i cukier puder na lukier
tłuszcz do formy
mikser, tarka do jarzyn, forma, papier do pieczenia
Przygotowanie ciasta
Jaja wyjąć z lodówki. Ostrożnie oddzielić białka od żółtek. Białka włożyć do lodówki.
Całe migdały i orzechy podprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Aby ich nie spalić, trzeba zmniejszyć ogień i od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Następnie ostudzić je, posiekać.
Marchew obrać i zetrzeć drobno. Utrzeć żółtka z częścią cukru na lekki puch. Startą marchewkę, migdały i cynamon dodać do żółtek i wymieszać.
Chłodne białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Białko wmieszać ostrożnie w resztę składników. Musi zachować swoja sztywna strukturę, aby ciasto bez proszku do pieczenia i bez drożdży po upieczeniu nie było zbite. Okrągłą formę natłuścić i wyłożyć papierem, przełożyć do niej surowe ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Ciasto marchewkowe piec przez około 50 minut. Upieczone ciasto marchewkowe wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Zdrowe ciasto bez mąki, bez proszku do pieczenia, bardzo soczyste, można je przechowywać w pojemniku w lodówce przez tydzień.
Przygotowanie lukru
Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstała „śmietanka”. Skropić lub posmarować nią wierzch ciasta marchewkowego.

Bezglutenowy biszkopt czekoladowy ze skrobi kukurydzianej, z migdałami, ciasto bez mąki
Składniki (przepis podstawowy)
4 jajka
1 łyżka cukru
niepełna szklanka mielonych migdałów
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki startej ciemnej czekolady bez glutenu
tłuszcz do formy
forma o średnicy 26 cm, papier do pieczenia
Przygotowanie
Włączyć piekarnik. Oddzielić żółtko od białka. Białka wstawić do lodówki. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Skrobię kukurydzianą przesiać przez sitko na masę i posypać ją mielonymi migdałami. Całość delikatnie wymieszać. Ubić pianę z zimnych białek z dużą szczyptą cukru, aż będzie sztywna i wmieszać ją delikatnie w masę.
Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto i szybko wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C (piana nie może opaść). Biszkopt czekoladowy piec przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia można zrobić próbę wykałaczką. Formę wyjąć i postawić do góry dnem na kratce, aby ciasto bezpiecznie z niej „wyszło”. Na wierzch papieru położyć na kilka minut lekko wilgotny kuchenny ręcznik. Kiedy biszkopt ostygnie, ostrożnie odkleić papier. Upieczony biszkopt czekoladowy można następnego dnia przekroić w poziomie na pół. Dolną połowę biszkoptu czekoladowego posmarować dżemem lub bitą śmietaną z owocami, przykryć drugą połową. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Biszkopt czekoladowy ze skrobi kukurydzianej jest delikatny.

Batony bez glutenu, z płatków, migdałów i orzechów, batony bez mąki Batony_skladniki Składniki
2 łyżki płynnego słodkiego miodu
2 łyżki przegotowanej letniej wody
2 jajka
*2 szklanki płatków kukurydzianych (bezglutenowych, oznaczonych)
*5 łyżek płatków jaglanych
20 migdałów
10 orzechów włoskich

10 łyżek suszonych żurawin (bez cukru)
1 łyżka startej skórki z cytryny
łyżeczka soku z cytryny
tłuszcz do formy
mikser, forma o wymiarach 24 cm x 30 cm, papier do pieczenia

Przygotowanie
Płatki zmielić lub zgnieść. Wymieszać miód z wodą i podgrzać w rondelku mieszając. Migdały posiekać, wsypać do miski i wymieszać ze skórką cytryny, pokrojonymi suszonymi owocami i płatkami. Do mieszanki wlać miód z wodą i rozprowadzić. Żółtka jajek zmieszać mikserem  i bardzo dokładnie połączyć z masą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
batony_bez_glutenuFormę natłuścić i wyłożyć papierem. Z białek i soku  z cytryny ubić pianę, delikatnie wmieszać ją masę. Nakładać ją porcjami na blachę i lekko wyrównać jej powierzchnię łyżką. Wyciąć nieduże batony.

Wypełniona formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C (z termoobiegiem) i piec przez ok. 25 minut, aż batony nabiorą lekko brązowego koloru.

*Płatki jaglane można zastąpić płatkami ryżowymi lub gryczanymi, a płatki kukurydziane prażonymi ziarnami amarantusa. Warto wtedy dodać jeszcze jedno jajko.

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z orzechami, migdałami na białkach, ciasteczka bez mąki
Składniki
40 orzechów włoskich
5 łyżek płatków migdałów
10 dag gorzkiej czekolady bez glutenu (70% kakao)
1 płaska łyżka cukru pudru
*pół łyżeczki zmielonego cynamonu
2 białka jaj
1 łyżka domowej nalewki wiśniowej (lub łyżka syropu wiśniowego)
2 łyżki cukru do posypania deski
około 45 ładnych połówek orzecha lub migdała
*można dodać pół łyżeczki mielonych goździków lub innej ulubionej korzennej przyprawy
mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia
Przygotowanie
Orzechy podprażyć na suchej patelni na złocisty kolor, ostudzić i posiekać. Dodać płatki migdałów, cukier puder, cynamon i dokładnie wymieszać. Wymieszać nalewkę/syrop z rozdrobnioną czekoladą w małej misce. Dodać masę z orzechów i migdałów. Białka ubić na kremową masę (nie sztywną pianę) i dodać do pozostałych składników. Ciasto ugnieść i podzielić na 3 części. Na desce posypanej cukrem uformować 3 wałki o średnicy 3 cm. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Włączyć piekarnik. Każdy wałek pokroić w plastry o grubości 1 cm (kawałki nie mogą rozpadać się). Ciasteczka czekoladowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem. W każde wcisnąć lekko połówkę orzecha. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe piec przez ok. 10 minut.
Rada: Jeśli suche ciasto bardzo kruszy się i nie można pokroić go, to ciasto nałożyć do formy do pieczenia ciastek. 

Smacznego!

Artykuły powiązane:
Pieczemy z mąką bezglutenową.
Bezglutenowe wypieki udają się, jeśli…

Inne przepisy kulinarne na ciasteczka i ciasta bez proszku do pieczenia, bez drożdży i uczulających składników zebrane są na stronie Desery i wypieki.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *