Rozgrzewające uroczyste napoje bezalkoholowe w zimne dni

Ciepłe bezalkoholowe napoje dla dzieci i dorosłych na święta i uroczystości


Kulinarne przepisy 
na ciepłe bezalkoholowe napoje świąteczne na wzmocnienie dla dzieci i dorosłych: 

– gorące mleko z kakao, czekoladą, orzechami i migdałami dla dzieci;
– grzaniec bez wina dla dzieci;
– ciepły napój owocowy z cząstkami owoców dla dzieci;
– świąteczna kawa z czekoladą i bitą śmietaną na wzmocnienie;
– kawa świąteczna z przyprawami na poprawę krążenia.

Gorące mleko z kakao, czekoladą, orzechami i migdałami dla dzieci
Składniki (4 porcje)
10 dag orzechów laskowych 
10 dag słodkich migdałów 
4-6 kostek mlecznej czekolady
4 łyżeczki gorzkiego kakao
laska wanilii
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
Mleko i wodę wlać do naczynia, zagotować. Dodać łaskę wanilii, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Orzechy i migdały podprażać na suchej patelni potrząsając nią od czasu do czasu. Ogień nie może być zbyt silny. Kiedy zmienią kolor na lekko złoty, odstawić patelnię. Posiekać drobno czekoladę. Orzechy i migdały bardzo drobno posiekać lub zmielić w blenderze. Gorące mleko zmieszać z kakao. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, dodać do mleka wyskrobane nożem nasiona wanilii, zmielone orzechy i migdały. Gorące mleko przelać do filiżanek, posypać wiórkami czekolady.

Grzaniec bez wina dla dzieci
Składniki (6 porcji)
3/4 szklanki wody
laska cynamonu
5 goździków
2 pełne łyżki rodzynków
1/2 l herbaty owocowej o słodkim smaku (np. leśnej)
3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki
1 i 1/4 szklanki soku jabłkowego
Do wrzącej wody wrzucić przyprawy i rodzynki, gotować po przykryciem 10 minut. Wszystkie składniki zmieszać i przed podaniem lekko podgrzać i przecedzić.

Ciepły napój owocowy z cząstkami owoców dla dzieci
Składniki (8 porcji)
1½ litra soku z czerwonych winogron
sok z 2 pomarańczy
sok z ½ cytryny
3 dojrzałe kiwi
pomarańcza
mango
½ cytryny w plastrach
2 szczypty cynamonu
Owoce wymyć dokładnie w ciepłej bieżącej wodzie, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie owoce przełożyć do szklanego naczynia, dodać lekko podgrzane soki z cynamonem. Ciepły napój owocowy nalewać chochelką do wysokich szklanek.

Świąteczna kawa z czekoladą i bitą śmietaną na wzmocnienie
Składniki (2 porcje)
2 filiżanki kawy
2 łyżki tartej mlecznej czekolady
4 łyżki bitej słodkiej śmietany
2 łyżeczki cukru brązowego
4 łyżeczki prażonych i zmielonych orzechów laskowych
Zaparzyć kawę. Śmietanę wymieszać z sosem czekoladowym (można ubić samemu słodką zimną śmietanę, ale nie powinna być sztywna). Wlać kawę do filiżanek, dodać cukier i wymieszać. Na wierzch nałożyć krem czekoladowy. Świąteczną kawę z czekoladą udekorować nasionami kardamonu.

Świąteczna kawa z przyprawami na poprawę krążenia
Składniki (2 porcje)
2 filiżanki kawy
4 łyżeczki cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonych goździków
4 łyżki bitej śmietany
Zaparzyć kawę. Wymieszać bitą śmietanę z połową przypraw. Do filiżanek wsypać drugą połowę przypraw, cukier i wymieszać. Na wierzch świątecznej kawy z przyprawami nałożyć śmietanę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *