Jak mogę ograniczyć ilość cukru w mojej diecie?

Dieta bez cukru? Cukier w diecie zwiększa ryzyko otyłości, chorób układu krążenia i cukrzycy

Cukier jest węglowodanem występującym naturalnie w zdrowej żywności, takich jak mleko i owoce. Nie tylko słodycze, lecz także wiele produktów spożywczych zawiera dodatek cukru, który może podnieść ryzyko otyłości, chorób układu krążenia i cukrzycy.
Słodkie pokarmy i napoje są również przyczyną próchnicy, rozwoju pasożytniczych grzybów w organizmie.

Jak zmniejszyć ilość spożywanego cukru?

Śniadanie bez cukru?
Śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone dające energię na wiele godzin, oraz niewielką ilość węglowodanów prostych, które są szybko trawione.
Nie kupuj gotowej mieszanki płatków na śniadanie, która zawiera za dużo węglowodanów prostych. Komponuj śniadania ze zwykłych płatków owsianych, orzechów, nasion i niesłodzonych owoców. Dla siebie lub dla dzieci możesz przygotować na zapas zdrową domową granolę (tu są przepisy).
Posłódź owsiankę, naleśniki i racuchy świeżymi owocami, łyżeczką miodu lub niskosłodzonym dżemem zamiast cukrem czy syropem.
Dodaj świeże owoce do jogurtu naturalnego – zrezygnuj z gotowego jogurtu o smaku owocowym.

Napoje bez cukru
Badanie_glukometremRano, aby szybko dostarczyć energii organizmowi, do posłodzenia herbaty wystarczy łyżeczka cukru. W sklepie wybierz wodę mineralną (najlepiej z dużą ilością wapnia i magnezu), napoje niesmakowe (czyli bez sztucznych barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku), mleko, maślankę bez dodatków. Przed zakupem sprawdź skład soków, także tych dla dzieci. Unikaj słodzonych napojów gazowanych, napojów dla sportowców, napojów energetycznych, owocowych, słodzonej herbaty mrożonej (ice tea). W domu pij przegotowaną wodę z kranu, herbatę z ziół i owoców bez sztucznych dodatków.

Owoce i warzywa zawierają zdrowe cukry
Świeże i pieczone owoce nie mają dodatku cukru, tak jak świeżo wyciśnięte soki owocowe. Szukaj suszonych owoców niekandyzowanych (bez cukru) – zawsze sprawdź listę składników lub zapytaj o nie sprzedawcę. Jeśli lubisz owoce konserwowane, wybierz te w lekkim syropie, zrezygnuj z owoców w gęstych słodzonych syropach. Jedz codziennie własne niskokaloryczne surówki i zdrowe  sałatki (tu są przepisy). Na zimę przygotuj 
zdrowe domowe przetwory bez sztucznych konserwantów, z małą ilością cukru lub bez cukru (tu są przepisy).

Deser i słodka przekąska
Zmniejsz porcje deserów, słodyczy i słodkich przekąsek – wybierz miniaturowy rozmiar batonika zamiast normalnego czy „king size”. Podziel się deserem z przyjacielem lub członkiem rodziny. Czytaj informacje na opakowaniu, aby upewnić się, że węglowodany (w tym cukier) nie są jednym z podstawowych składników przekąski, po którą sięgasz. Przygotuj zdrowe wypieki i desery bez cukru w domu (tu są przepisy). 

Pamiętaj, że słodycze nie powinny zastąpić nawet jednego posiłku.

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Kochani cukry to weglowodany .Trudno mowic i samym cukrze jaki uzywa sie do slodzenia i robienia slodyczy

    A gdzie mąka ?
    Wezcie pod uwage wszystkie cukry bo to ma znaczenie a nie tylko tyle ze nie bedzie sie slodzilo np herbaty

  2. Uzupełnić niedobór chromu w organizmie. Pozbyć się przerostu candidy.
    Dopiero potem zmienić żywienie na zbalansowane.
    Problem znika

    Sama próba zmiany nawyków żywieniowych nic nie da, bo organizm z niedoborem chromu będzie chciał łakoci, a candida potężnie popsuje humor właścicielowi, jak swojego nie dostanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *