Drożdżowe pączki bez smażenia

Dietetyczne pączki pieczone w piekarniku nie tylko dla cukrzyka


Czy można zrobić puszyste pączki z ciasta drożdżowego bez smażenia w oleju? Przepisy na pączki pieczone w piekarniku bez tłuszczu, bez proszku, bez sody i bez octu: maślane pączki pieczone; pieczone waniliowe pączki bez mleka; pieczone pączki na wodzie mineralnej; pieczone mleczne pączki z dziurką…
paczki_pieczone_przepisy
Delikatne „pączki” z ciasta drożdżowego upieczone w piekarniku zawierają niewielką ilość tłuszczu, cukru, mało kalorii i smakują lepiej niż niejedne pączki ze sklepu. Dbający o figurę i cukrzycy powinni zrezygnować z kalorycznych dodatków: polewy, lukru, konfitury… Ale można wykorzystać niesłodzony dżem własnej roboty do napełnienia dietetycznego pączka. Pączki napełnia się nadzieniem przed pieczeniem, trzeba tylko zadbać o to, aby ciasto drożdżowe równomiernie „otuliło” dżem przy formowaniu pączków. Jeszcze ciepłe pączki wystarczy delikatnie posypać cukrem pudrem z ulubionymi korzennymi przyprawami lub lekko pochlapać miodem akacjowym. Pieczenie pączków w domu nie wymaga tak dużego nakładu pracy jak smażenie ich w głębokim tłuszczu. Aby się udały trzeba wcześniej przygotować ciasto drożdżowe, ponieważ nie zawiera innych środków spulchniających. Składniki trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową, masło powinno być bardzo miękkie (lub płynne ale ostudzone), mąka koniecznie przesiana. Do ciasta nie dodaje się dużo

jajek ani żółtek, wtedy ciasto jest lekkie, puszyste. Zaczyn drożdżowy przygotowuje się z mleka lub wody o temperaturze około 30°C. Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabia się na blacie lekko posypanym mąką. Mimo, że klei się do rąk i blatu, to nie powinno się już dodawać mąki. Jest dobrze ugniecione kiedy jest gładkie i błyszczące, nie klei się do rąk. Surowe ciasto drożdżowe powinno postać w ciepłym miejscu bez przeciągów (najlepiej przykryć je kuchennym ręcznikiem lub folią). Dopiero kiedy podwoi swoją objętość można je dzielić i formować. Aby przygotować pączki z dziurką wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować na grubość max. 1 cm, wyciąć koła np. szklanką, a w nich spory otwór (mały może „zarosnąć”, bo ciasto jeszcze mocno urośnie). Pączków dziurką nie będzie można napełnić nadzieniem, ale zawsze można je posypać np. mielonymi orzechami albo płatkami migdałowymi czy posmarować dżemem. Surowe pączki powinny być małe, muszą jeszcze podrosnąć w cieple przez 30-45 minut. Aby to przyspieszyć można je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika podgrzanego do temperatury 30°C. Pieczone pączki są dużo bledsze od smażonych w głębokim oleju, dlatego warto je tuż przed pieczeniem posmarować z wierzchu mlekiem lub żółtkiem rozbitym z wodą, aby nabrały rumieńca. Wyrośnięte surowe pączki z ciasta drożdżowego wstawia się zawsze do piekarnika nagrzanego do temperatury pieczenia podanej w przepisie (nie powinna przekraczać 200°C). Piec krótko na środkowym poziomie przy włączonych obu grzałkach. Studzić poza piekarnikiem.

Dobra rada: sukces w pieczeniu pączków drożdżowych zapewni dobrze ugniecione ciasto, które przynajmniej dwa razy wyrastało w cieple.

Przepisy na pieczone pączki fit nie na tłusty czwartek


Drożdżowe pączki z piekarnika, maślane pączki fit dla cukrzyka
Składniki:
1,5 dag świeżych drożdży
150 ml mleka
łyżeczka cukru
40 dag mąki pszennej
5 łyżek płynnego masła
jajo kl. L
łyżka cukru lub słodzik

niepełna łyżeczka soli
żółtko do posmarowania pączków

cukier puder do posypania lub niesłodzony dżem
papier do pieczenia

Przygotować zaczyn. Mleko lekko podgrzać w garnuszku do temperatury max. 30°C, dodać cukier, pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić. Przesiać mąkę do miski, dodać ostudzone masło, rozetrzeć mąkę z masłem, aż będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, całe jajko i zaczyn drożdżowy, składniki wymieszać. Blat posypać mąką, ciasto ugniatać energicznie kilka minut. Kiedy będzie gładkie uformować kulę, włożyć do miski i przykryć. Postawić w ciepłym miejscu kuchni na godzinę, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto rozgnieść na blacie, podzielić na 12 części. Rozpłaszczyć je dłonią na blacie, nałożyć łyżeczkę ulubionego domowego dżemu, uformować małe kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki z ciasta przenieść na blachę, przykryć. Na godzinę odstawić w ciepłym miejscu bez przeciągu. Po tym czasie włączyć obie grzałki w piekarniku. Ubić żółtko z łyżeczką mleka, posmarować nim wierzch wyrośniętych pączków.
Dietetyczne pączki wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180°C, piec 10-15 minut.

Drożdżowe pączki pieczone w piekarniku, waniliowe pączki fit bez mleka, dla cukrzyka
Składniki:
180 ml wody
2,5 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru 
0,5 kg mąki
2 jaja kl. M
30 ml masła w płynie (2 łyżki)
2 łyżki cukru waniliowego lub słodzik
pół łyżeczki soli
domowy dżem bez cukru
Przygotować zaczyn. Wymieszać cukier w lekko ciepłej wodzie, wkruszyć drożdże.
Przesiać mąkę z solą. Dobrze wymieszać jajka, masło, cukier waniliowy. Mieszać dalej stopniowo dodając mąkę z solą. Dodać zaczyn i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 30-60 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość przenieść je na blat posypany mąką i podzielić na 14 części. Każdą rozpłaszczyć dłonią na blacie. Nałożyć niedużą ilość dżemu bez cukru i uformować kulki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na przynajmniej pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180°C (obie grzałki). Pączki piec przez około kwadrans na środkowej szynie.
Blachę wyjąć z piekarnika. Ciepłe pączki oprószyć cukrem pudrem.

Drożdżowe pączki pieczone w piekarniku, pączki fit na wodzie mineralnej, dla cukrzyka 
Składniki:
5 g suchych drożdży
180 ml gazowanej wody mineralnej
50 dag mąki
łyżka cukru
pół łyżeczki soli
5 żółtek jaj kl. M
7 dag masła
60 ml mleka
domowy dżem bez cukru lub płynny miód akacjowy
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru, wody mineralnej i połowy mąki (mąkę wcześniej przesiać). Odstawić go na 2 godziny.
Rozpuścić masło w kąpieli wodnej. Do miski przesiać resztę mąki z solą, dodać mleko, żółtka i ostudzone płynne masło. Składniki wymieszać, dodać zaczyn drożdżowy, następnie ciasto ugnieść ręcznie, aż będzie odchodziło od dłoni i blatu. Uformować z niego kulę, włożyć do miski i przykryć. Postawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wykroić pączki. Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i przykryte odstawić do wyrośnięcia. Włączyć  obie grzałki piekarnika.  Blachę włożyć na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pączki piec przez kwadrans, aż się dobrze zarumienią. Domowy dżem bez cukru przetrzeć przez sitko. Ciepłe pączki dietetyczne posmarować cienko dżemem lub pochlapać miodem. Można je także przekroić na pół jak bułkę i posmarować ulubionym dodatkiem.

Drożdżowe pączki pieczone w piekarniku, mleczne pączki fit dla cukrzyka
Składniki:
pół litra mleka
1,5 łyżki stołowej suchych drożdży
łyżeczka cukru
80 dag mąki

2 łyżki cukru waniliowego lub słodzik
niepełna łyżeczka soli
3 żółtka jaj kl. M
5 dag masła
ew. 50 ml brandy
cukier puder do posypania
Mleko lekko podgrzać, połowę wlać do miski. Dodać drożdże, kilka łyżek mąki, cukier i sól. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać pozostałą część mleka, miękkie masło, brandy, żółtka i wymieszać. Na składniki przesiać mąkę. Ugnieść ciasto, przykryć i zostawić w cieple na godzinę. Po tym czasie na blacie posypanym mąką rozwałkować je na grubość 1 cm. Szklanką wyciąć koła, kieliszkiem zrobić dziurę w środku. Wycięte pączki rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia przez godzinę. Włączyć obie grzałki, dietetyczne pączki piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Ciepłe lekko oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.

Czy można zrobić puszyste pączki z ciasta drożdżowego bez smażenia w oleju?
Można upiec wyjątkowo smaczne, delikatne, słodkie bułeczki dietetyczne. Zdrowe, bez zbędnej ilości tłuszczu i cukru, które mogą zastąpić tłuste pączki w diecie osób z nadwagą i chorych na cukrzycę. Jednak prawdziwe pączki muszą być smażone w głębokim tłuszczu, bo tylko takie smakują jak pączki…

Artykuły powiązane:
Pieczone faworki fit.
Dietetyczny chrust bez glutenu dla alergików.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *