Gotowanie grzybów. Boczniaki

Idziemy na grzyby. Boczniak ostrygowaty

 

Gdzie rosną boczniaki? Kiedy zbierać boczniaki? Rady jak czyścić boczniaki. Czy trzeba moczyć boczniaki? Jak gotować boczniaki? Czas gotowania grzybów. Jak obgotować boczniaki do mrożenia? Ile gotować boczniaki na farsz? Jak gotować boczniaki w zupie? Przepis na zupę z boczniakami z makaronem i zupę krem z boczniakami. Ile gotować boczniaki przed włożeniem do słoików? Przepis na grzyby bez octu do słoików: boczniaki w słonej zalewie. Przeciwwskazania do spożywania boczniaków

Wartości boczniaków ostrygowatych

Boczniaki dostarczają witamin A, B, C, D, E, poza tym jod, żelazo, wapń, potas. Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów i cennych aminokwasów. Nie gromadzą toksyn, tak jak inne grzyby. Spożywanie boczniaków ostrygowatych zalecane jest przy arteriosklerozie, nadciśnieniu, w cukrzycy, pacjentom po chemioterapii. Boczniaki mają właściwości bakteriobójcze, działanie przeciwwirusowe. Czyszczą organizm z substancji promieniotwórczych, soli metali ciężkich. Ekstrakty z tego grzyba są stosowane w profilaktyce nowotworów złośliwych.

Gdzie rosną boczniaki? Kiedy zbierać boczniaki?
Boczniaki (Pleurotus) rosną na drzewach liściastych (dąb, brzoza, jarząb, topola osika, wierzba), najczęściej na słabych lub martwych. Masowo występują jesienią, od września do listopada-grudnia. Ponieważ dobrze tolerują ujemne temperatury, można je czasem spotkać nawet zimną wiosną w maju i czerwcu. Większość ich gatunków jest jadalna. Poza tym boczniaki ostrygowate (Pleurotus ostreatus) są dostępne w handlu przez cały rok.
Dojrzałe boczniaki mają mięsisty kapelusz o średnicy do 30 cm. Młode boczniaki są ciemnoszare, dojrzałe mają kolor popielaty z odcieniem fioletowym. Stare są biało-żółte, po ugotowaniu są twarde i bez smaku.
Boczniaki są bardzo kruchymi grzybami.
Jak czyścić boczniaki?
Zebrane w lesie boczniaki rozdziela się, płucze pod bieżącą wodą. Leśne resztki usuwa się miękką gąbką lub szczoteczką. Jeśli grzyby są zabrudzone ziemią, trzeba je moczyć w lekko osolonej wodzie przez 20-30 minut.

Świeże boczniaki po oczyszczeniu przechowuje się w lodówce w temperaturze 0°C – 2°C nie dłużej niż przez kilka dni, ponieważ szybko tracą swoje właściwości.
Boczniaki można gotować, smażyć, marynować, kisić, solić i suszyć. Boczniaki przyprawia się solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ugotowane posypuje się na talerzu uduszoną cebulką, posiekaną natką pietruszki, koperkiem. Z gotowanych boczniaków przygotowuje się zupy, dodaje się je do sałatek. Duszone w śmietanie są doskonałym dodatkiem do gotowanych ziemniaków, świeżych warzyw i makaronów domowej roboty. Nie wolno spożywać surowych boczniaków!
Dobra rada: obgotowane boczniaki można kisić w osolonej wodzie z czosnkiem, pieprzem i gorczycą (warto dodać trochę wody z kiszonych ogórków). 

 

Jak gotować boczniaki? Czas gotowania grzybów 


Jak gotować boczniaki?

Boczniaków nie gotuje się w dwóch wodach, tak jak większość grzybów. Trzon trzeba odrzucić, ponieważ jest zbyt twardy nawet po ugotowaniu. Kapelusze tnie się na mniejsze części. Oczyszczone i wymyte boczniaki wkłada się do niedużej ilości wrzącej osolonej wody, ponieważ podczas gotowania puszczają dużo soku. Wodę doprowadza się ponownie do wrzenia. Od tego momentu boczniaki gotuje się na średnim ogniu przez 15-20 minut. Jeśli grzyby są bardzo duże, czas gotowania może się wydłużyć o 10 minut. Podczas gotowania grzybów powstaje piana, którą trzeba usunąć. Ugotowane grzyby przenieść na sito, aby dobrze ociekły z soków. Ugotowane boczniaki pachną podobnie jak żytni chleb.

Przed duszeniem i smażeniem nie gotuje się boczniaków.

Jak gotować boczniaki przed mrożeniem?
Oczyszczone boczniaki wkłada się do wrzątku i gotuje przez 20 minut. Przed mrożeniem muszą dobrze ociec na sicie, nawet przez kilka godzin.
Ugotowane, schłodzone i osączone z soków boczniaki można zamrozić w torebkach foliowych lub zamykanych pojemnikach.

Jak gotować boczniaki na farsz?
Boczniaki ugotować w niedużej ilości osolonej wody, wyjąć na sito, aby ociekły. Drobno posiekać. Posiekać cebulę, wymieszać z boczniakami i przyprawić pieprzem. Usmażyć razem z grzybami. Ostudzonym farszem napełnić pierogi, ugotować je zgodnie z przepisem w osolonej wodzie. Podawać z kwaśną śmietaną.

Jak gotować boczniaki w zupie?
Pokruszone i podsmażone z cebulką na dużym ogniu przez 5-10 minut dodaje się do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.
Boczniaki można gotować w zupie bez smażenia.

Przepisy na zupę z boczniakami

Zupa z boczniakami i makaronem
Ugotować wywar z marchewki, pietruszki i cebuli. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone, rozdrobnione boczniaki i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu. Wsypać drobny makaron, posolić. Zupę z boczniakami gotować przez 5 minut. Zupę na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupa krem z boczniakami
Składniki
wywar mięsny
boczniaki
ziemniaki
cebula
kwaśna śmietana
olej lub masło
sól, pieprz
Ugotować wywar na kurczaku lub wołowinie. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować w wywarze razem z oczyszczonymi (jw.) i pokrojonymi boczniakami przez 15 minut. Cebulę drobno pokroić, zeszklić, dodać do ziemniaków z grzybami. Zmielić w blenderze. W niedużej ilości gorącego wywaru wymieszać pół kubka śmietany, wlać do gorącej zupy, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować nie dłużej niż 10 minut.

Ile gotować boczniaki przed włożeniem do słoików?
Boczniaki można zamknąć w słoikach w zalewie z solą, cukrem i octem, ale tylko same kapelusze. Przed marynowaniem boczniaki gotuje przez pół godziny.

Boczniaki w słonej zalewie do słoików
Składniki
2 kg grzybów
15 dag soli kamiennej niejodowanej
ziarna pieprzu
woda

Oczyszczone jw. i pokrojone w paski boczniaki wrzucić do niedużej ilości wrzącej wody (nie musi ich całkowicie przykrywać), doprowadzić do wrzenia i gotować przez kwadrans. Mieszać od czasu do czasu, aby dobrze nasiąkły wodą, zdejmować tworzącą się pianę. Grzyby przełożyć do wygotowanych słoików, zalać gotującą się zalewą. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami. Przechowywać w chłodzie. Boczniaki w słonej zalewie można spożywać po tygodniu. Jeśli grzyby miałyby stać długo, trzeba je zakonserwować w zalewie z octem.

Przeciwwskazania do spożywania boczniaków

  • Spożywane w dużych ilościach boczniaki powodują wzdęcia lub biegunkę. Zwłaszcza osoby starsze powinny ograniczać ich ilości. Dzieciom w wieku do 12 lat można podawać je tylko w niedużych ilościach.
  • Osoby cierpiące na choroby nerek mogą je jeść po konsultacji z lekarzem, a przy chorobach układu krążenia nie powinno się ich w ogóle spożywać.
  • Boczniaki mogą powodować wystąpienie reakcji alergicznej.

 

Artykuły powiązane:

Gotowanie grzybów. Maślaki.
Gotowanie grzybów. Opieńki.
Gotowanie grzybów. Borowiki szlachetne. 
Gotowanie grzybów. Koźlarze. 
Gotowanie grzybów. Kurki. 
Jak suszyć grzyby w domu?

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *