Jak mrozić borowiki?

Mrożenie grzybów. Borowiki szlachetne czyli prawdziwki

Jak czyścić borowiki przed mrożeniem? Jakie porcje grzybów mrozić? Jak mrozić prawdziwki na surowo? Jak obgotować prawdziwki przed mrożeniem? Mrożenie borowików obgotowanych w kwaśnej wodzie. Jak mrozić prawdziwki duszone we własnym soku? Jak mrozić borowiki smażone po obgotowaniu? Jak mrozić prawdziwki smażone bez obgotowania? Jak długo przechowywać mrożone borowiki? Jak zachować smak i aromat mrożonych borowików? Dlaczego mrożone grzyby są czasem gorzkie? Jak rozmrażać borowiki? Przepis na szybki sos z prawdziwków, marchewki i cebuli oraz przepis na prawdziwki smażone na maśle z cebulką i śmietaną… 
Mrożone borowiki zachowują swój smak, kolor, zapach i wartości odżywcze. Mrozi się tylko zdrowe, młode, twarde grzyby. Małe mrozi się w całości. Prawdziwki najczęściej mrozi się na surowo, wtedy zachowują najwięcej swojego wspaniałego aromatu. Borowiki mrozi się także po obróbce termicznej, ponieważ duszenie lub smażenie borowików zmniejsza ich objętość i pozwala zaoszczędzić miejsce w zamrażarce. Z rozmrożonych borowików przygotowuje się smaczne i szybkie potrawy: zupy, sosy a także farsze do naleśników, pierogów, zapiekanek…

Jak czyścić prawdziwki przed mrożeniem?
Przed mrożeniem borowiki trzeba dokładnie oczyścić z runa leśnego. Odrzuca się grzyby robaczywe, miękkie, nadpsute i stare. Z trzonka zeskrobuje się skórkę, koniec trzonka odcina. Kapelusze trzeba dokładnie wyczyścić wilgotną gąbką, miękką szczoteczką i wypłukać pod bieżącą wodą. Można je też wymyć w misce z wodą, zmieniając wodę dwukrotnie. Tylko bardzo brudne borowiki moczy się w zimnej wodzie z sokiem z cytryny lub octem, płucze, następnie wykłada na sito aby woda całkowicie ociekła. Grzyby przekłada się na ręcznik kuchenny. Można je delikatnie wytrzeć do sucha. Lepiej mrozić grzyby moczone dopiero po obgotowaniu niż na surowo. Grzyb łatwo wchłania wodę, która w zamrażarce zamieni się w lód. Grzybów przeznaczonych do mrożenia nie soli się.
Czas gotowania i smażenia grzybów przed mrożeniem zależy od wielkości kawałków i sposobu wykorzystania grzybów po rozmrożeniu.
Oczyszczone, wymyte i pokrojone grzyby wkłada się do suchej i czystej plastikowej torebki do mrożenia, usuwa z niej powietrze, szczelnie zamyka. Plastikowe pudełka do mrożenia najpierw myje się gorącą wodą z płynem do naczyń, bardzo dokładnie płucze. Można je dodatkowo sterylizować trzymając 1-2 minuty nad parą. Podpisane, opatrzone datą wkłada do zamrażarki.
Jakie porcje grzybów mrozić?
Borowiki zamraża się w odliczonych porcjach ważących nie więcej niż 30 dag – 50 dag. Porcja 20 dag – 30 dag grzybów wystarczy do przygotowania dania dla małej rodziny.
Dobra rada: po obróbce cieplnej borowiki mrożone na surowo tracą większą część swojej objętości.
Jak zachować smak i aromat mrożonych borowików? Dlaczego mrożone grzyby są czasem gorzkie?
Powinno się mrozić grzyby świeże, w przypadku prawdziwków jak najszybciej, w ciągu kilku godzin po zbiorze. Aromat i smak mrożonych grzybów zależy też od miejsca ich zbioru, sposobu zamrażania, sposobu i czasu przechowywania w zamrażarce.
Borowiki mrożone po usmażeniu gorzknieją po kilku miesiącach z powodu zawartego tłuszczu, dlatego powinny zostać spożyte w ciągu 2-3 miesięcy.
Jak długo przechowywać mrożone borowiki?
Mrożone borowiki przechowuje się w zamrażarce w temperaturze -18°C/-20°C: zamrożone świeże i gotowane grzyby przez 6 miesięcy, natomiast zamrożone po smażeniu lub duszeniu nie dłużej niż 2-3 miesiące.

Jak rozmrażać borowiki?
Po rozmrożeniu borowiki mrożone na surowo lub po krótkim obgotowaniu muszą być gotowane zgodnie z przepisem na potrawę. Grzyby smażone po rozmrożeniu wystarczy tylko podgrzać. Dla smaku można dodać przyprawy, ale same borowiki są wystarczająco aromatyczne. Po całkowitym rozmrożeniu grzybów natychmiast przygotowuje się z nich danie, nie zostawia się ich na później w lodówce. Nie wolno mrozić grzybów ponownie!

RADY JAK MROZIĆ GRZYBY


Mrożenie prawdziwków na surowo
Przed mrożeniem grzybów świeżych należy je dokładnie wyczyścić (w większych okazach mocno skrócić trzonki) i umyć w zimnej wodzie bieżącej.
Wymyte grzyby układa sie najlepiej na ręczniku kuchennym aby wyschły z wody. Większe krojone są na plastry o grubości 2 cm lub w kostkę. Grzyby układa się na tacce wyłożonej folią w jednej warstwie i zamraża w temperaturze -18°C. Nie wcześniej niż po kilku godzinach mrożenia prawdziwki przekłada w niewielkich porcjach do podpisanych torebek lub pojemników do zamrażania. W przygotowanym do mrożenia opakowaniu powinna znajdować się wyliczona porcja grzybów do przygotowania potrawy, nie więcej. Mrożone borowiki bez gotowania przechowuje się przez pół roku w zamrażarce. Do gotowania potrawy nie rozmraża się ich. Borowiki mrożone na surowo wkłada się do garnka lub na patelnię i gotuje potrawę wg przepisu.

Przepis na prawdziwki smażone na maśle z cebulką i śmietaną
Składniki:
20-30 dag borowików mrożonych na surowo
średnia cebula
2 łyżki masła klarowanego
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

Pokrojoną cebulę dusi się na maśle do miękkości, przyprawia solą i pieprzem. Mrożone borowiki (najlepsze są cienko pokrojone) wykłada się na cebulę, mieszając podgrzewa. Trzeba je mieszać, aby sok odparował. Do prawdziwków smażonych z cebulą dodaje się kwaśną śmietanę (powinna mieć temperaturę pokojową), miesza i całość tylko doprowadza do wrzenia. Patelnię szybko zdejmuje się z gazu. Sos z prawdziwków smażonych z cebulą można przyprawić ostrą papryką albo delikatnym koperkiem, podawać na ciepło lub na zimno. Smażone prawdziwki pasują do mięsa, ale można je też zjeść z chlebem.
Dobra rada: tylko oszronione lub oblodzone mrożone grzyby płucze się w wodzie. Duże kawałki grzybów warto połamać.

Jak obgotować borowiki przed mrożeniem?
Grzyby gotowane w wodzie lub we własnym soku można również zamrozić. Aby grzyby zachowały swój smak i aromat gotuje się je w lekko osolonej wodzie. Oczyszczone, wymyte i grubo pokrojone grzyby wkłada sie do wrzącej wody i gotuje przez około kwadrans (czas liczy sie od momentu ponownego zawrzenia wody). Grzyby drobno pokrojone gotuje się krócej, około 5-7 minut. Wody powinno być tyle, aby zakryła grzyby całkowicie. Podczas gotowania miesza się grzyby i zdejmuje się powstałą pianę.
Dobra rada: tylko bardzo młode grzyby gotuje się w całości, większe kapelusze kroi sie w grubą kostkę.

Mrożenie prawdziwków obgotowanych w kwaśnej wodzie
Czasem mrożone borowiki są gorzkie. Aby pozbyć się goryczki przed mrożeniem borowiki gotuje sie w lekko zakwaszonej wodzie. Najlepiej jest mrozić grzyby bez ziół i przypraw, ponieważ one mogą nadać im lekką goryczkę.
Grzyby oczyścić, wymyć. Zagotować wodę, wlać przecedzony sok z cytryny. Na każdy kilogram grzybów wystarczy niepełna łyżka soku. Pokrojone na kawałki borowiki wsypać do wrzątku i gotować około 5-7 minut, usuwać pianę. Wyjąć łyżką cedzakową i od razu przełożyć do zimnej wody, aby je szybko ostudzić. Grzyby przełożyć na sito, a kiedy woda całkowicie ocieknie rozłożyć na ręczniku aby wyschły z wody. Tackę do mrożenia wykłada się folią, wysuszone grzyby układa się na niej w jednej warstwie i zamraża w temperaturze -18°C. Porcje mrożonych borowików przekłada się do podpisanych woreczków lub pojemników do mrożenia.

Mrożenie prawdziwków duszonych we własnym soku
Najwięcej walorów odżywczych zachowuje się w mrożonych borowikach duszonych wcześniej we własnym soku.
Oczyszczone, wymyte i pokrojone grzyby wysypać na głęboką patelnię teflonową, dodać niewielką ilość wody i ogrzewać na małym ogniu. Po podgrzaniu do temperatury 70–80°C grzyby wydzielają sok i duszą się w nim. Grzyby dusi się tak długo, aż ich objętość zmniejszy się przynajmniej trzykrotnie. Nie dodaje się soli ani przypraw. Borowiki duszone w soku własnym trzeba całkowicie ostudzić przed przełożeniem do pojemników. Mrozi się je w porcjach razem z cennym sokiem.

Jak mrozić borowiki smażone po obgotowaniu?
Składniki:
świeże borowiki
olej roślinny

Do smażenia można wybrać grzyby połamane. Moczy się je krótko, dokładnie myje pod bieżącą zimną wodą, kroi w grubą kostkę, wrzuca do osolonej wrzącej wody i gotuje przez kwadrans. Przekłada na sito, aby ociekły z wody. Następnie borowiki smaży się przez pół godziny w małej porcji oleju. Ostudzone grzyby, po ocieknięciu tłuszczu wkłada się w małych porcjach do opisanych torebek, usuwa z nich powietrze, szczelnie zamyka i wkłada do zamrażarki.

Jak mrozić borowiki smażone?
Świeże borowiki wymyć, osuszyć, ostrym nożem pokroić w grubą kostkę, wsypać na teflonową patelnię i podgrzewać na małym ogniu mieszając aby odparowały. Nie solić! Dodanie soli przedłuża czas wyparowania płynów. Zanim wyparuje cały płyn z grzybów dolewa się małą ilość oleju roślinnego, inaczej przywierają do dna patelni. Borowiki smaży się około 20 minut na średnim ogniu, dodając trochę oleju i często mieszając, aż będą miały złoty kolor. Nie trzeba ich przyprawiać. Ostudzone i osączone z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku wkłada sie do opisanego pojemnika i zamraża.
Dobra rada: bardzo duże grzyby warto przed smażeniem przelać wrzącą wodą, następnie pokroić. Tłuszcz po usmażeniu trzeba usunąć, mrożone borowiki po usmażeniu spożyć w ciągu 8-12 tygodni. Długo przechowywane gorzknieją.
Borowiki można też usmażyć bez odparowywania, wsypać na patelnię z niedużą ilością oleju i smażyć przez 20-30 minut. Kiedy soki wyparują od razu ostudzić na sicie.
Dobra rada: usmażone borowiki warto zmielić przed mrożeniem, można z nich przygotować nie tylko farsz, ale także sos, zupę.

Z borowików smażonych po rozmrożeniu można przygotować szybkie danie – dodać do usmażonych ziemniaków czy innych warzyw i tylko podgrzać.

Przepis na szybki sos z prawdziwków, marchewki i cebuli
Składniki:
50 dag smażonych borowików, rozmrożonych
mała cebula
średnia marchew
olej do smażenia
sól do smaku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
koperek albo natka pietruszki

Obraną, drobno posiekaną cebulę, startą marchew smaży się na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula zezłoci się, warzywa przyprawia się solą, śmietaną i całość dusi się na małym ogniu przez 10 minut. Do warzyw dodaje się rozmrożone grzyby, miesza, patelnię zdejmuje się z ognia. Na talerzu sos z prawdziwków można posypać natką albo koperkiem.

Artykuły powiązane:

Mrożenie grzybów. Rydze.
Gotowanie grzybów. Opieńki miodowe.
Gotowanie grzybów. Borowiki szlachetne. 
Gotowanie grzybów. Koźlarze czyli kozaki. 
Gotowanie grzybów. Kurki. 
Gotowanie grzybów. Boczniaki.

Gotowanie grzybów. Maślaki.
Jak suszyć grzyby w domu?

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *