Gotowanie grzybów. Opieńki miodowe

Idziemy na grzyby. Jak gotować opieńki?


Gdzie rosną opieńki? Kiedy zbierać grzyby? Rady jak czyścić opieńki. Jak gotować opieńki miodowe? Ile gotować świeże opieńki? Jak długo moczyć suszone grzyby? Jak długo gotować suszone opieńki? Jak gotować opieńki do zupy? Jak gotować opieńki miodowe do mrożenia? Ile gotować grzyby mrożone? Rady jak gotować opieńki miodowe do słoików. Przepisy na opieńki smażone w oleju, opieńki miodowe w marynacie do słoików na zimę. Przeciwwskazania do spożywania grzybów 

Wartości odżywcze opieniek

Opieńki miodowe są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych i wartościowych białek, a mają ich więcej niż wołowina! Opieńki zawierają wyjątkowo dużo witaminy B1, C, wapnia, fosforu, cynku i miedzi. Poza tym dostarczają witaminy B2, C, E, PP, sód, żelazo, magnez i potas. Zawierają wiele substancji przeciwrakowych. Dieta bogata w opieńki ma korzystny wpływ na pracę tarczycy, poprawę stanu skóry – zaleca się się ja przy wyprysku i łuszczycy. Spożywanie gotowanych opieniek jest naturalnym sposobem na przewlekle zaparcia. Opieńki miodowe spożywa się po ugotowaniu, smażeniu, zamarynowaniu, zasoleniu. Opieńki można suszyć.


Kiedy zbiera się opieńki? 
Opieńki miodowe najliczniej występują od sierpnia do końca ciepłego i mokrego października. Opieńki zbiera się nawet w listopadzie do pierwszych silniejszych mrozów.
Gdzie rosną opieńki?
Po opieńki jedzie się do wilgotnych lasów liściastych, do miejsc wycinek drzew, wąwozów. Opieńki rosną zwykle w bardzo dużych koloniach, czasem wysoko na kikutach starych drzew, na pniach martwych drzew (dębu, brzozy, wiązu, osiki), także w pobliżu pni i korzeni drzew liściastych, rzadko przy drzewach iglastych. Mają kolor brązowo-miodowy, czasem ziolonkawo-oliwkowy odcień. Rosnące w pobliżu świerku i jodły mają odcień czerwony. Opieńki jadalne łatwo pomylić z grzybami trującymi. Delikatne opieńki łatwo gniotą się ułożone w głębokich koszykach.
Jak czyścić opieńki? 
Pociemniałe, pomarszczone grzyby trzeba wyrzucić, czyścić tylko całe, zdrowe, niezgniecione i nienaruszone przez owady kapelusze. Zdrowe i świeże opieńki mają przyjemny zapach, są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Świeże opieńki przed gotowaniem muszą być dokładnie oczyszczone z ziemi, mchu i owadów. Pierścień i błonki usuwa się, większą część trzonu trzeba ściąć, uszkodzone miejsca wyciąć i wyrzucić, ponieważ są trujące. Szczególną uwagę trzeba poświęcić blaszkom pod kapeluszem. Do czyszczenia blaszek grzybów można użyć czystej szczoteczki do zębów. Każdy grzyb powinien być płukany oddzielnie pod bieżącą zimną wodą. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, wymoczyć przez 30-60 minut w letniej osolonej wodzie, aby łatwiej było je doczyścić. Opieńki wyjmować małymi porcjami, kłaść na sito i dokładnie płukać (szczególnie blaszki) pod bieżącą wodą.
Dobra rada: bardzo brudne ręce po zbiorze grzybów i ich czyszczeniu doczyści ocet lub sok z cytryny zmieszany z kwaskiem cytrynowym i ciepłą wodą.

Tylko odpowiednio oczyszczone i przygotowane grzyby są bezpieczne. Zatrucie grzybami często jest śmiertelne! 

Jak gotować opieńki? Czas gotowania grzybów


Jak gotować opieńki miodowe? Jak długo gotować opieńki?

Gotuje się oddzielnie kapelusze i trzony, ponieważ trzony gotują się znacznie dłużej. Najlepiej zrezygnować ze spożywania trzonów, ponieważ nawet po długim gotowaniu są twarde. Opieńki gotuje się długo, ponieważ niedogotowane powodują reakcje alergiczne i zatrucia pokarmowe. Oczyszczone świeże opieńki zalewa się w emaliowanym garnku zimną wodą o objętości dwukrotnie większej niż objętość grzybów. Wodę doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim przez 5 minut w osolonej wodzie (2 łyżki soli na litr wody). Koniecznie trzeba zdejmować tworzącą się pianę, ponieważ zawiera trujące składniki. Opieńki przełożyć na durszlak, wypłukać pod bieżącą wodą. Wypłukać garnek, zalać w nim opieńki świeżą zimną wodą i pod przykryciem doprowadzić ją do wrzenia. Opieńki miodowe ponownie gotować na małym gazie przez 50 minut (niektórzy gotują opieńki nawet przez półtorej godziny, żeby zapobiec niestrawności). Grzyby są ugotowane, jeśli po zdjęciu z gazu opadają na dno garnka. Przełożyć je na durszlak, aby spłynęły wszystkie soki. Ugotowane opieńki przyprawia się solą, pieprzem, szczypiorkiem, cebulą, niedużą ilością kwaśnej śmietany o niskiej zawartości tłuszczu.

Jak gotować opieńki jako dodatek do zupy? Ile gotować opieńki w zupie?
Ugotowane opieńki (jw.) dodaje się do zupy na 15-20 minut przed zakończeniem gotowania. Po nich dodaje się ziemniaki. Opieńki dodane do zupy przygotowanej na wywarze grzybowym gotuje się kwadrans, w wywarze mięsnym przez 20 minut.

Jak długo moczyć suszone grzyby? Jak gotować suszone opieńki miodowe?
Suszone opieńki miodowe powinny być dokładnie wypłukane pod bieżącą wodą. Zalewa się je zimną wodą w szklanym lub emaliowanym naczyniu i moczy przez 12 godzin. Warto zmienić wodę 2-3 razy. Wymoczone grzyby trzeba znów przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać świeżą zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 30-40 minut. Na powierzchni pojawi się pianka, którą trzeba usunąć. Ugotowane grzyby przełożyć na sito. Wywar grzybowy dodaje się do zupy.

Jak gotować świeże opieńki miodowe do mrożenia?
Przed mrożeniem opieńki miodowe trzeba dokładnie oczyścić i wypłukać, posortować wg wielkości. Gotuje się w osolonej wodzie dwukrotnie. Włożyć do emaliowanego garnka i zalać zimną wodą. Wodę posolić i doprowadzić do wrzenia. Koniecznie zdejmować pianę. Po 10 minutach wylać wodę, opieńki opłukać pod bieżącą wodą. Do garnka wlać świeżą zimną wodę, posolić doprowadzić do wrzenia. Małe i średnie gotuje się jeszcze raz przez 20 minut, duże przez pół godziny. Ugotowane przekłada się na durszlak i płucze pod bieżącą wodą. Duże kapelusze trzeba pokroić. Ugotowane i osączone z wody grzyby wkłada się w porcjach do plastikowych torebek lub szczelnie zamykanych plastikowych pojemników.

Jak gotować mrożone grzyby? 
Przed gotowaniem zamrożonych opieńków nie powinno się ich rozmrażać. Można wyłożyć je na sito, tylko spłukać z nich szron. Zamrożone grzyby wsypać do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody (powinna tylko przykryć grzyby). Posolić jeśli nie były gotowane z solą przed mrożeniem. Na 1 kg opieńków daje się łyżkę soli. Wodę doprowadzić do wrzenia, gotować przez pół godziny usuwając pianę.

Jak gotować opieńki przed smażeniem?
Obgotowane kapelusze grzybów po usmażeniu są doskonałym dodatkiem do pieczeni, sałatek, pasztetów i farszów. Świeże opieńki zaleca się gotować przed smażeniem w dwóch wodach przez kwadrans, następnie przełożyć na sito. Przed smażeniem powinny leżeć na sicie nawet przez pół godziny.
Mrożonych opieńków nie rozmraża się i nie gotuje się przed smażeniem. 
Jeśli chcemy włożyć smażone opieńki do słoików na zimę, przed smażeniem trzeba pokroić kapelusze opieniek i gotować w lekko osolonej wodzie przez kwadrans. Dobrze odsączyć na sicie. Średniej wielkości cebulę pokroić i smażyć na 3-4 łyżkach oleju przez 10 minut na średnim ogniu. Mieszać, żeby nie przypalić. Dodać 1 kg gotowanych, osuszonych i pokrojonych kapeluszy grzybów, dusić na małym gazie przez pół godziny. Zdjąć pokrywkę, dodać olej, smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Gorące przełożyć do słoików, zalać gorącym olejem. Brzegi słoika wytrzeć do sucha, szczelnie zamknąć go wyparzoną, suchą pokrywką. Postawić do góry dnem do ostudzenia. Przechowywać w zimnym miejscu.

Jak gotować opieńki miodowe marynowane do słoików na zimę?
Przy przygotowywaniu grzybów do słoików na zimę powinno się zachować szczególną higienę. Grzyby trzeba bardzo dokładnie oczyścić i wypłukać. Pokrojone grzyby wrzucić do lekko osolonej wody, doprowadzić ją do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut zdejmując pianę. Opieńki przełożyć na sito, aby dobrze ociekły, garnek wypłukać. Grzyby zalać świeżą zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Opieńki przełożyć na sito. Przygotować marynatę octową. Do 1,5 1 wody dodać 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, łyżkę octu, 4 ząbki czosnku, kilka liści laurowych, ew. słodką paprykę do smaku. Zalewa octowa powinna całkowicie zakrywać grzyby. Opieńki podgrzewać w zalewie na średnim ogniu. Kiedy zagotuje się, zmniejszyć ogień, przykryć garnek do połowy i gotować przez 20 minut. Grzyby szybko przełożyć do wygotowanego słoika i zalać gotującą się zalewą.

Uwagi i przeciwwskazania do spożywania grzybów

  • Powinno się spożywać tylko młode opieńki. Najłatwiej strawne są opieńki zbierane jesienią. Niedostatecznie długo gotowane opieńki miodowe, spożywane przez kilka dni pod rząd lub jedzone w dużych ilościach prowadzą do zatruć.
  • Spożywanie opieńków nie zaleca się dzieciom do przynajmniej 7. roku życia, kobietom w ciąży i karmiącym, osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.

Artykuły powiązane:

Gotowanie grzybów. Maślaki.
Gotowanie grzybów. Borowiki szlachetne. 
Gotowanie grzybów. Koźlarze. 
Gotowanie grzybów. Kurki. 
Gotowanie grzybów. Boczniaki.
Jak suszyć grzyby w domu?

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *