Sprzątamy kuchnię. Jak wyczyścić lodówkę, zamrażarkę i zmywarkę?


Podstawowe zasady czyszczenia lodówki, zamrażarki i zmywarki

Zamrazalnik


Jak czyścić lodówkę?

 

Zewnętrzne ścianki lodówki, uchwyty powinny być myte przynajmniej 1-2 razy w miesiącu.
Wszelkie resztki jedzenia, plamy, rozlane płyny wewnątrz usuwać na bieżąco, aby nie rozwijały się bakterie i wilgoć.  
Lodówkę trzeba koniecznie
rozmrozić, kiedy warstwa lodu w zamrażalniku osiąga grubość 5 mm. Nigdy nie próbować roztopić go gorącą wodą, ani nie usuwać lodu ostrymi przedmiotami, ponieważ można uszkodzić wewnątrz lodówkę!
Przed przystąpieniem do rozmrażania lodówki, zamrażalnika czy zamrażarki trzeba przeczytać informacje producenta. Nie robić zapasów, gdyż trzeba je całkowicie opróżnić przed czyszczeniem.

Do czyszczenia
używać wyłącznie czystych ścierek wypranych w temperaturze nie niższej niż 80°C. Dla pewności, zwłaszcza gdy w domu jest chory, czyste ściereczki i gąbki można przed myciem lodówki zalać wrzątkiem.

Przed myciem i czyszczeniem lodówki trzeba ją koniecznie wyłączyć i odłączyć od źródła prądu!

  1. Szeroko otworzyć wszystkie drzwi. Wyjąć półki, szyby, szuflady, pojemniki. Wymyć je wodą z płynem do naczyń, wypłukać, dokładnie wysuszyć.
  2. Poczekać, aż lód w zamrażalniku się rozpuści. Zebrać kawałki lodu, pozostałości usunąć delikatnie niemetalowym skrobakiem. Pod lodówkę położyć ręcznik lub grubą ścierkę, które pochłoną spływającą z niej wodę.
  3. Do czyszczenia lodówki nie nadają się: proszek do szorowania ani mleczko do czyszczenia, ocet niszczy niektóre rodzaje plastiku, gumę i powłoki ochronne metalu. Ścianki lodówki przetrzeć wewnątrz ściereczką nasączoną rozcieńczonym płynem do mycia naczyń, usunąć plamy. Do płynu można dodać 1-2 łyżki sodki kuchennej. Całość zmyć dużą ilością czystej wody. Szczególną uwagę trzeba poświęcić miejscom, w których zgromadziła się pleśń i usunąć ją wysokoprocentowym alkoholem (min. 70%) lub octem spirytusowym.
  4. Odpływ wewnątrz lodówki trzeba oczyścić i udrożnić, np. patyczkiem do szaszłyków.
  5. Szybkę wymyć octem, ze względu na to, że na niej przechowuje się świeże mięso i ryby. Często gromadzą się na niej płyny i resztki z wyższych półek. Ocet nie szkodzi powierzchniom szklanym, najwyżej może z czasem spowodować ich zmatowienie. Usunie nie tylko bakterie, wirusy i pleśń, lecz również przykre zapachy.
  6. Zostawić otwarte drzwi do całkowitego wyschnięcia wnętrza lodówki.

Po wymyciu i dokładnym osuszeniu szuflady na warzywa położyć na jej dno papier, który będzie wchłaniał wilgoć. Papier często wymieniać, zapobiegnie to tworzeniu się pleśni w  szufladzie.
Powinno się często sprawdzać stan uszczelek na drzwiach – muszą być czyste, suche i sprężyste. Po usunięciu zabrudzeń kuchennym detergentem, uszczelki przetrzeć papką z wody i sodki kuchennej w stosunku 1:1, aby zapobiec powstaniu pleśni i po jakimś czasie zmyć czystą wodą. Ocet i alkohol wysuszają i niszczą gumę. Przed zamknięciem drzwiczek uszczelki dokładnie osuszyć.

Drzwiczki lodówki muszą być szczelnie zamknięte. Unikać przeładowania lodówki, gdyż wtedy wzrasta w niej temperatura i lodówka czerpie więcej prądu, aby schłodzić wnętrze.

Przy okazji generalnych porządków 1-2 razy w roku przetrzeć wilgotną szmatką tył lodówki.

Jak czyścić zamrażarkę?

  1. Przy prawidłowym użytkowaniu zamrażarka powinna być rozmrażana przynajmniej raz w roku.
  2. Po odłączeniu od prądu, opróżnieniu,  wyjęciu szuflad i półek, zamrażarkę rozmrozić przy otwartych drzwiach.
  3. Zebrać wilgoć gąbką, usunąć zabrudzenia i plamy wodą z płynem do naczyń z domieszką sodki kuchennej, przetrzeć miejsca z pleśnią czystą ściereczką nasączoną alkoholem (70%) lub octem spirytusowym. Można użyć papki z sodki kuchennej i wody, lecz ma słabsze i raczej profilaktyczne działanie. Spłukać dużą ilością czystej wody.
  4. Nadmiar płynu zebrać papierowymi ręcznikami. Zostawić otwarte drzwiczki zamrażarki, aż uszczelki i ścianki całkowicie wyschną.
  5. Jeśli musimy szybko rozmrozić zamrażarkę czy lodówkę, wystarczy odłączyć je od prądu, wyjąć żywność, półki i wstawić do środka miskę z bardzo ciepłą lecz nie wrzącą wodą. Zamknąć drzwi i odczekać pół godziny. Po tym czasie lód zmięknie tak, że można go łatwo usunąć. Grubsze warstwy lodu pomoże usunąć gorące powietrze suszarki (trzeba ją trzymać w odległości ok. 30 cm od ścianek zamrażarki, aby ich nie zniszczyć).

Jak czyścić zmywarkę?

Kiedy zmywarka nie jest używana, klapa powinna być otwarta, aby wnętrze wietrzyło się. Jednak nigdy w obecności małych dzieci!

  1. Zmywarka powinna być często czyszczona, szczególnie uszczelki, na których osadzają się resztki jedzenia (jw.).
  2. Po każdym użyciu trzeba wyczyścić sito z resztek jedzenia i sprawdzić drożność odpływu.
  3. Przed dłuższym wyjazdem włączyć zmywarkę bez ładunku uważając na to, aby oczyściła się z pozostałości, następnie osuszyć czystą ściereczką i zostawić otwartą klapę. Odłączyć dopływ wody i prądu.
    Artykuł powiązany:

    Jak uniknąć pleśni w kuchni? Lodówka i zmywarka.

Dalsze rady dotyczące sprzątania mieszkania, czyszczenia sprzętów domowych, obuwia i odzieży w cyklu artykułów PORADY DOMOWE.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *