Jak wykorzystać resztki potraw i ich składników w kuchni?

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach, uroczystości rodzinnej, długim weekendzie? 


ALKOHOL

  1. Resztki wina zamrozić w formie kostek i używać porcjami jako składnik sosu do mięs i ryb.
  2. Słodki alkohol to doskonały dodatek do deserów, lodów, owoców (gruszki, jagody, maliny, wiśnie).
  3. Resztkami alkoholu można nasączać wypieki (wystarczy kilka łyżek).

CHLEB i BUŁKI

Nadmiar chleba i bułek można zamrozić w całości lub pokrojone w kromki, kostki. Małe kawałki rozmrozić w mikrofalówce lub na patelni. Cały chleb po owinięciu w czysty wilgotny płócienny ręcznik rozmrozić w piekarniku rozgrzanym do temp. 100° C. Jest chrupki i pachnie jak świeżo upieczony.

CHLEB jasny, BUŁKI i TOSTY

  1. Kromki suchego chleba bez ziaren mogą być składnikiem zapiekanki.
  2. Suche pieczywo po pokrojeniu w kostkę wykorzystać jako dodatek do knedli i kotletów mielonych, a po upieczeniu do zup i sałatek (grzanki z przyprawami i ziołami).
  3. Resztki jasnego pieczywa po zmieleniu użyć do zagęszczania sosów i zup.
  4. Suche pieczywo zetrzeć na tarce i użyć do panierki.

CIASTECZKA

  1. Pokruszone ciasteczka są świetnym dodatkiem do deserów z kremem, śmietaną, lodami, owocami.
  2. Resztki ciasteczek po rozgnieceniu i zmieszaniu z płynnym masłem stają się podstawą ciasta (np. sernika). Nie trzeba jej osobno piec.

CIASTO i BABECZKI
Pozostałe ciasto można zamrozić w całości. Odmrażać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.

Ciasto drożdżowe, drożdżówki, suche

  1. Resztki ciasta podsuszyć i wykorzystać do chłodnych deserów z owocami, twarogiem, jogurtem lub śmietaną.
  2. Resztki ciasta drożdżowego zapiec z budyniem, owocami, jajami, mlekiem lub śmietaną.

Piernik, suchy
Resztki piernika wykorzystać do sosów. Piernik można dodać do śledzi, jednak musi być w tym przypadku bez słodkiej polewy i dodatków.

JAJA
Białko jaja, świeże

  1. Świeże białko jaja dobrze przechowuje się w lodówce przez kilka dni. Można wykorzystać w dogodnym czasie do upieczenia bez, ciasta z białka lub przyrządzenia dietetycznych potraw (np. jajecznicy, omletu).
  2. Nadmiar świeżego białka jaja warto zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniku. Po rozmrożeniu białko wykorzystuje się jak świeże – można z niego ubić pianę, wykorzystać do ciast, naleśników, deserów, klopsików mięsnych lub zapiekanek.

Żółtko jaja, świeże

  1. Nadmiar świeżego żółtka jaja zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniku.
  2. Samo świeże żółtko jaja przechowa się przez 4 dni  w lodówce w zamkniętym pojemniku jeśli jego wierzch będzie całkowicie pokryty warstwą wody.


Żółtko jaja, ugotowane
Ugotowane na twardo i roztarte żółtko jaja jest składnikiem sosów.

KASZA i RYŻ, ugotowane

  1. Resztki kaszy lub ryżu można wykorzystać jako składnik kotletów mięsnych, zapiekanki, zupy lub sałatki, farszu do zapiekanych pomidorów, papryki, gołąbków.
  2. Szybką potrawą „resztkową” jest zapiekany ryż przyprawiony na ostro (z jajkiem lub warzywami), albo na słodko (z owocami i śmietaną).
  3. Zimne delikatne kasze (jaglaną, mannę) i ryż  można zmielić z mlekiem lub śmietaną w blenderze na delikatną kremową masę i dodać do deseru.
  4. Kasze i ryż po ugotowaniu nadają się do zamrożenia.

MAKARON, ugotowany

  1. Pozostały po obiedzie ugotowany makaron można zamrozić, następnie ponownie wrzucić do wrzącej wody na 5 min. i wykorzystać do zupy, gulaszu lub zapiekanki.
  2. Resztki makaronu podsmażyć krótko z cebulą i jajkiem, warzywami lub mięsem, szynką lub serem.

MIĘSO
Pieczeń
Resztki mięsa pieczonego po pokrojeniu dodać do sałatki warzywnej, sałatki (z makaronem, ryżem lub kaszą), położyć na kanapkę.

Mięso drobiowe
Resztki mięsa drobiowego to doskonałe uzupełnienie sałatki, zupy, gulaszu, potrawki, farszu, galaretki, jajecznicy.

Mięso mielone

  1. Resztki mielonego mięsa urozmaicą farsz dla ciast (np. strudel), warzyw (np. kalarepa, ziemniaki, papryka, pomidor, ogórek, cukinia), pyz, knedli.
  2. Mielone mięso to smaczny składnik pasztetu, zapiekanki, sałatki z makaronem, zupy, klopsików, potrawki, sosu.

ORZECHY

  1. Orzechy dodać do sałatek, zapiekanek i makaronów.
  2. Pozostałe orzechy wykorzystać jako składnik deserów, ciast i sosów (np. pesto).

OWOCE

  1. Owoce zamrozić, następnie wykorzystać do przygotowania napojów (np. banan, owoce jagodowe).
  2. Z resztek owoców ugotować kompot.
  3. Podduszone owoce są smacznym składnikiem deseru, szczególnie z twarogiem.

POLEWA DO CIASTA

  1. Nadmiar polewy można zamrozić, a po podgrzaniu dodać do deserów.
  2. Resztki polewy, szczególnie tej nieudanej, można pokruszyć, zmieszać z płatkami, świeżymi lub suszonymi owocami i serwować jako deser.

RYBA

  1. Resztki świeżej i mrożonej ryby można użyć do zup lub zapiekanek.
  2. Po obróbce termicznej kawałki ryby dodać do sałatek, kanapek i grzanek.

SAŁATKA OWOCOWA

Sałatkę owocową można zamrozić, następnie wykorzystać do przygotowania napojów.

SER

  1. Ser to wspaniały dodatek do zapiekanek, tostów, do wypełnienia sznycli.
  2. Niezbędny do sporządzenia sosu serowego.

SOS

Sosy można zamrozić w zamkniętym pojemniku lub w formie na lód (kostki). Po rozmrożeniu wykorzystać jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu, kaszy, warzyw, mięsa.

SUSZONE OWOCE

  1. Suszone owoce można dodać do muesli, twarogu, lodów, deserów, ryżu, kaszy jaglanej, sałatek owocowych, kompotów.
  2. Pyszne jako farsz do drobiu i wieprzowiny.

ŚMIETANA

Śmietanę można zamrozić i wykorzystać później jako dodatek do sosów i zup.

WARZYWA

Resztki warzyw użyć do sporządzania zup, zapiekanek (np. z ziołami i śmietaną), surówek.

WĘDLINY i PARÓWKI

Resztki wędlin to uniwersalny dodatek do zapiekanki, pizzy, frytek, sałatek, gulaszu, zupy, ryżu, makaronu, kasz, warzyw, jaj, sosów.

ZIEMNIAKI purée

  1. Zmielone ugotowane ziemniaki wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, bulionu warzywnego (doprawić np. odrobiną śmietany, płatkami jęczmiennymi, majerankiem, rzeżuchą, czosnkiem lub chrzanem).
  2. Rozgniecione ugotowane ziemniaki dodać do ciasta na kluski, knedle, cepeliny.
  3. Ugotowane przetarte ziemniaki są idealne do zagęszczania zup i sosów.
  4. Ziemniaki purée można zapiec z jajkiem i bułką tartą lub twarogiem.

ZIEMNIAKI, ugotowane

  1. Pokrojone ugotowane ziemniaki wykorzystać jako składnik zapiekanek, omletów, tortilli, sałatek.
  2. Odgrzane ziemniaki z ziołami lub przyprawami, podane z maślanką smakują wyśmienicie.

ZIOŁA

  1. Nadmiar świeżych ziół rozdrobnić, zamrozić i stopniowo wykorzystywać do zup, sosów.
  2. Gatunki ziół osobno zamrażać w kostkach lodu i dodawać do napojów (np. miętę).
  3. Zioła zmielić w blenderze z przyprawami, orzechami, zalać olejem i używać jako sos do makaronu. Przechowywać w lodówce.
  4. Mieszankę ziół wykorzystać do sporządzania aromatyzowanych octów i olejów.


Artykuły powiązane:

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Wstęp.
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Lista produktów A-M oraz Lista produktów N-Z.

Wykorzystanie resztek potraw i ich składników w kuchni. Resztki ciast.
Potrawy z resztek po świętach.

Potrawy z resztek chleba.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *