Owoce kaliny na zimę

Kalina koralowa

 

Przepisy na przetwory z kaliny koralowej bez gotowania na zimę: owoce kaliny przesypane cukrem bez gotowania na zimę, przetarte owoce kaliny ucierane z cukrem bez gotowania na zimę, owoce kaliny ucierane z cukrem na zimę i pasteryzowane, owoce kaliny z miodem bez gotowania na zimę, owoce kaliny z cukrem na zimę, gotowane kilka minut…

Kiedy zbierać owoce kaliny koralowej?
Zbiór owoców kaliny koralowej rozpoczyna się jesienią, kiedy stężenie składników odżywczych jest najwyższe. Po pierwszym mrozie goryczka w nich zanika. Kalinę zbiera się podczas suchej pogody ścinając sekatorem każdą kiść osobno. Jeśli chcemy kalinę zebrać wcześniej, przed przymrozkami, niemyte owoce z szypułkami trzeba umieścić w zamrażarce. Już po dobie zamrażania owoce kaliny można spożywać, przetwarzać lub zostawić zamrożone. Spożywa się tylko zdrowe i dojrzałe owoce w kolorze czerwonym, równo wybarwione. Każdy owoc kaliny zawiera płaską pestkę, która jest jadalna.
Dobra rada: owoce kaliny koralowej długo utrzymują się na krzaku, można je zbierać także w zimie.

Jak przygotować owoce kaliny koralowej do przetworów?
Świeże owoce kaliny w kiściach dokładnie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą, rozłożyć na stole na papierze lub ręczniku do osuszenia. Przebrać, tzn. odrzucić niedojrzałe, niewybarwione na czerwono, zgniecione, napoczęte przez ptaki lub popsute jagody. Zdrowe, dojrzałe owoce zdjąć z szypułki.
Jeśli kalina ma być przygotowana na zimno, owoce wsypać do emaliowanego garnka, zalać wrzącą wodą, aby usunąć bakterie, pozbyć się goryczki i kwasów drażniących przewód pokarmowy. Garnek przykryć i odstawić na 10 minut.
Dobra rada: jeśli owoce kaliny koralowej były zbierane przed mrozem, trzeba zamrozić je na przynajmniej dobę, aby usunąć gorycz. Zamrożone owoce kaliny dokładnie wypłukać w 2-3 wodach. 

Przeciwwskazania do spożywania owoców kaliny koralowej
Preparatów z kaliny nie powinno się podawać małym dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.
Ponieważ kalina silnie obniża ciśnienie, osoby z niedociśnieniem mogą spożywać tylko niewielkie ilości kaliny przez krótki czas, aby uniknąć omdleń.
Ze spożywania kaliny powinny zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia nerek, zwiększoną krzepliwość krwi, zakrzepicę, artretyzm, nadkwasotę.

Trzeba pamiętać o tym, że spożycie nawet kilkunastu surowych owoców kaliny może spowodować zatrucie pokarmowe.

Przepisy na przetwory z kaliny koralowej bez gotowania na zimę

Owoce kaliny koralowej z cukrem bez gotowania na zimę
Składniki
3 części owoców kaliny koralowej
1 części cukru
Do słoika wsypywać warstwami na przemian czyste, zdrowe i przemrożone owoce kaliny i cukier. Owoców nie rozgniatać. Lekko wstrząsać słoikiem, aby owoce rozłożyły się równomiernie. Na wierzchu powinna być cienka warstwa cukru. Słoiki zamknąć szczelnie, wstawić do lodówki. Tak przygotowane owoce kaliny koralowej z cukrem można przechowywać przez wiele miesięcy. Z czasem owoce kaliny lekko ciemnieją, ale zmiana koloru nie ma wpływu na ich jakość.

Przetarte owoce kaliny koralowej ucierane z cukrem bez gotowania na zimę 
W ten sposób najlepiej zachowuje się witaminy zawarte w kalinie. W emaliowanym garnku lub kamionce przemrożone i sparzone owoce zmiażdżyć drewnianą pałką (ważne jest, żeby nie miały kontaktu z metalem). Na 1 l miąższu dodać 2 l cukru. Ucierać, aż cukier zacznie rozpuszczać się. Owoce kaliny ucierane z cukrem przełożyć do wygotowanych, małych słoików, wytrzeć ich brzegi i szczelnie zamknąć wyparzonymi, suchymi pokrywkami. Pozostawić w kuchni na 3 dni, aby cukier rozpuścił się całkowicie. Przechowywać w tylnej części lodówki. Przy dłuższym przechowywaniu sok oddziela się, ale to nie wpływa na jakość przetworów z kaliny. W celach profilaktycznych spożywać łyżeczkę utartej kaliny dziennie.

Owoce kaliny koralowej ucierane z cukrem na zimę, pasteryzowane
Owoce przygotować tak jak owoce kaliny ucierane z cukrem na zimę bez gotowania z jednym wyjątkiem – uciera się je z cukrem w stosunku objętościowym 1:1. Słoiki o objętości 0,5 l pasteryzuje się przez 10 minut. Owoce kaliny ucierane z cukrem na zimę przechowuje się w ciemnym i zimnym miejscu.

Owoce kaliny koralowej z miodem bez gotowania na zimę na wzmocnienie organizmu, na kaszel
Składniki
1 kg przemrożonych owoców kaliny koralowej
0,3 kg – 0,5 kg płynnego miodu o łagodnym smaku
Ponieważ owoce kaliny nie będą gotowane, trzeba je sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach przenieść na sito. Owoce kaliny rozgniata się drewnianą pałką w kamiennym lub emaliowanym naczyniu, dodaje miód i dokładnie miesza. Owoce kaliny z miodem przekłada się do wygotowanych słoiczków, wyciera ich brzegi, zamyka wyparzonymi i suchymi pokrywkami. Owoce kaliny z miodem bez gotowania przechowuje się tylko w lodówce. Dla wzmocnienia spożywa się rano na czczo 1-2 łyżeczki kaliny z miodem, a leczniczo 2-3 łyżeczki 3 razy dziennie przed posiłkiem. Pestki kaliny koralowej także mają działanie lecznicze.
Dobra rada: dla dzieci można przygotować przetarte owoce kaliny z miodem. przed dodaniem miodu rozgniecione owoce kaliny przetrzeć przez sito, a z pozostałej miazgi ręcznie wycisnąć sok przez gazę. Przecier i sok połączyć. 

Owoce kaliny koralowej z cukrem na zimę, krótko gotowane
Składniki
1 l przetartych owoców kaliny koralowej
70 dag cukru
Owoce kaliny rozgnieść drewnianą pałką. Można je przetrzeć przez nylonowe sito, aby pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne. Rozgniecione owoce wymieszać z większą częścią cukru. Przełożyć do rondla, podgrzewać do zawrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na najmniejszym ogniu nie dłużej niż 5-10 minut. Mieszać! Natychmiast przełożyć do wygotowanych słoiczków do wysokości 3-5 cm od ich brzegów. Do każdego słoika wsypać resztę cukru, aby całkowicie pokrył przetarte owoce warstwą około 0,5 cm. Brzegi słoików dokładnie wytrzeć. Słoiki szczelnie zamknąć, przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory można znaleźć na stronie Przetwory.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *