Chłodzące koktajle owocowe

Smaczne zimne napoje owocowe


Przepisy na zdrowy koktajl owocowy podawany bez słomki! Składniki: sok z cytryny, sok jabłkowy, sok pomarańczowy, sok z winogron, sok z wiśni, sok z żurawiny, sok z grejpfruta, sok z ananasa, syrop owocowy, woda mineralna…
Orzeźwiający koktajl owocowy z miętą
Składniki (6 porcji)
sok z 2 cytryn
sok z pomarańczy
12 czerwonych winogron
litr wody mineralnej
2 gałązki mięty
*pokruszony lód
Do butelki z wodą mineralną wrzucić grubo posiekane listki mięty, zamknąć butelkę i wstawić do lodówki na godzinę. Wymyć dokładnie owoce, wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Soki dolać do wody mineralnej i lekko wstrząsnąć. Do każdej szklanki wrzucić dwa przekrojone owoce winogrona i wlać napój. Podawać bez słomki!

Słodki koktajl owocowy z Karaibów
Składniki (6 porcji)
szklanka syropu owocowego (z brzoskwini, kokosowego lub z marakui)
szklanka soku ananasowego
szklanka soku pomarańczowego
szklanka wody mineralnej lub lód
Soki wymieszać, rozcieńczyć wodą mineralną i przelać do szklanek. Ozdobić pokrojonym w plastry owocem (np. karamboli). Podawać bez słomki!

Bowle z lekką goryczką
Składniki (6-8 porcji)
0,5 l soku grejpfrutowego
mały ananas (krojony w kostkę)
0,3 l soku jabłkowego
sok z cytryny
sok z pomarańczy
sok z grejpfruta
0,5 l wody mineralnej
*lód
Soki wymieszać, rozcieńczyć wodą mineralną i dodać pokrojone w kostkę połówki owoców (bez skórki). Udekorować plasterkami z połowy pomarańczy i grejpfruta. Podawać bez słomki!

Słodko-kwaśny koktajl owocowy 
Składniki (6-8 porcji)
¾ szklanki syropu kokosowego
6 łyżek śmietanki
1,5 szklanki soku ananasowego
6 łyżek soku z cytryny
2,5 szklanki soku wiśniowego
6 łyżek syropu wiśniowego
ew. 12 mrożonych wiśni do dekoracji
¾ szklanki wody mineralnej lub kostki lodu
Zmieszać wszystkie składniki energicznie. Do szklanek wrzucić po 2 wisienki i kostkę lodu. Koktajl owocowy rozlać do szklanek. Podawać bez słomki!

Pikantny koktajl owocowy
Składniki (8-10 porcji)
0,5 l soku z żurawiny
0,5 l soku jabłkowego
1 szklanka soku z cytryny
¾ l wody mineralnej niegazowanej
4 cm świeżego korzenia imbiru
5 plasterków cytryny
ew. kostki lodu
Wodę zagotować w małym naczyniu, dodać obrany i pokrojony w grube plastry imbir. Gotować 15 minut pod przykryciem, po tym czasie wyjąć imbir, a wodę ostudzić. Do szklanek można włożyć kostki lodu. Płyny wlewać w następującej kolejności: sok jabłkowy, woda, sok z cytryny, sok z żurawiny (cienką strużką po ściankach szkła). Na wierzch koktajlu z owoców położyć plasterek cytryny. Podawać bez słomki!

Przepisy na napoje z owocami, soki z warzyw lub owoców na stronie Napoje. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *