Niskokaloryczne dania dla dzieci

Przepisy na niskokaloryczne dania dla dzieci: wegetariańska zupa z kwaśną śmietaną, wegetariański krupnik z warzywami, gotowana ryba z groszkiem, gulasz wołowy, surówka z kapusty, marchewki i jabłka
Nadwaga u dzieci
może doprowadzić do szybkiego rozwoju otyłości i związanych z nią poważnych chorób.  W przypadku dzieci odchudzanie przebiega w zupełnie inny sposób, niż w przypadku dorosłych. Dziecko potrzebuje dużo ruchu i odpowiedniej dla niego zrównoważonej diety, a dietę odchudzającą wprowadza się wyłącznie na zalecenie doświadczonego lekarza i pod jego ścisłą kontrolą.  

Wegetariańska zupa z kwaśną śmietaną dla dzieci
Składniki
2 liście kapusty (pozbawione nerwów)
2 średnie ziemniaki
kawałek marchwi
mała cebula
1 łyżka kwaśnej śmietany
kilka nasion kminku
natka pietruszki
Wymyć dokładnie liście kapusty, marchewkę i ziemniaki. Marchew i ziemniaki obrać osobno, opłukać. Liście kapusty pokroić w cienkie paski, wrzucić razem z ziemniakami do wrzącej wody. Dodać kminek i gotować bez przykrycia przez 20 minut. Cebulę obrać, pokroić drobno. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wrzucić cebulę, marchewkę i gotować do miękkości. Podawać z kwaśną śmietaną i ziołami.

Wegetariański krupnik z warzywami dla dzieci
Składniki (2 porcje)
10 dag kaszy jęczmiennej pęczak
2 średnie ziemniaki
kawałek marchwi
kawałek pietruszki
średni pomidor
mała cebula
1 łyżka oleju
2 szklanki wywaru warzywnego
liść laurowy, 2 ziarna czarnego pieprzu
świeży koperek
Kaszę wypłukać na sicie, osączyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować 30 minut. Warzywa wymyć dokładnie, obrać, wypłukać i pokroić w kostkę. Kaszę przecedzić i włożyć do podgrzanego wywaru. Dołożyć pokrojone ziemniaki, grubo startą marchew i pietruszkę. Posolić, dodać przyprawy i gotować tak długo, aż kasza i warzywa będą zupełnie miękkie. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidory bez skórki i podgrzewać je przez 3 minuty. Połączyć wszystkie składniki w garnku, wymieszać. Podawać ciepłą zupę posypaną pokrojonym koperkiem.

Gotowana ryba z groszkiem dla dzieci
Ryba_gotowana_groszek_marchewka

Składniki (1 porcja)
10 dag filetu ryby
3 łyżki zielonego groszku z puszki
pół małej cebuli ze szczypiorem
2 łyżki oleju
oregano

Filet wypłukać pod ciepłą bieżącą wodą. Włożyć do wrzątku, wsypać oregano i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, podać z groszkiem zmieszanym z drobno posiekaną cebulą, doprawioną olejem roślinnym i z surówką z tartej marchewki skropionej sokiem z cytryny.

Gulasz wołowy dla dzieci
Gulasz_z_ogorkiemSkładniki (1 porcja)
10 dag mięsa wołowego 
mała marchew
kawałek selera
mały pasternak
mała cebula
2 łyżki masła
2 pełne łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Mięso wypłukać w bieżącej ciepłej wodzie, osuszyć i natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu. Na gorącej suchej patelni rozpuścić masło i smażyć na małym ogniu mięso pokrojone w kostkę. Warzywa wymyć, obrać i drobno pokroić. Dodać kiedy na powierzchni smażonego mięsa utworzy się brązowa skorupka. Smażyć razem przez 5-10 minut. Całość zalać wrzącą wodą lub chudym wywarem i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Kiedy mięso zmięknie dodać przecier pomidorowy. Podawać z liśćmi sałaty i ogórkiem kiszonym lub surówką.

Surówka z kapusty, marchewki i jabłka dla dzieci
Składniki (1 porcja)
liść kapusty (pozbawiony nerwów)
kawałek marchewki
pół jabłka
pół ząbku czosnku
łyżka oleju roślinnego
2 łyżeczki soku z cytryny

natka pietruszki lub koperek
Liście kapusty wymyć dokładnie, sparzyć i drobno posiekać lub zmielić w blenderze. Dodać olej. Marchew i jabłko wymyć dokładnie w ciepłej wodzie. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć drobno. Jabłko zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Składniki szybko przyprawić sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, olejem i wymieszać. Posypać natką pietruszki i podawać od razu.

 

Spis przepisów na zdrowe dania dla dzieci i całej rodziny znajduje się na stronie Obiady.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *