Przechowywanie żywności w domu. Owoce (J-M)

Świeże, zdrowe owoce w diecie


W jaki sposób wybierać świeże, smaczne i zdrowe owoce? Które owoce
można przechowywać w lodówce, a które w temperaturze pokojowej? Rady jak długo można przechowywać w domu owoce, aby pozostałe świeże i wartościowe: jabłka, kaki (persymona, sharon, hurma), karambola czyli oskomian, kiwano – ogórek afrykański, kiwi, klementynki, kumkwat, liczi, limonka albo limetka, maliny, mandarynki, mango, mangostan, marakuja czyli passiflora, melon Galia, melon kantalupa, melon miodowy (żółty), zielony melon, miechunka peruwiańska, morele, owoce morwy…


Jak przechowywać jabłka?
Dojrzałe jabłko jest jędrne i aromatyczne, ma lśniącą i gładką skórkę. Owoce przechowywane w ciemnym pomieszczeniu, w chłodzie i wysokiej wilgotności, utrzymują świeżość przez wiele tygodni, jednak w temperaturze pokojowej poleżą tylko  7-10 dni. Jabłka powinny być myte dopiero przed spożyciem. Dojrzałe jabłka w towarzystwie warzyw i owoców wydzielających etylen szybko więdną. Ponieważ również emitują ten gaz, jabłka powinny leżeć z dala od owoców i warzyw psujących się pod wpływem etylenu, m.in. dojrzałych gruszek, brokułów, kalafiorów, ogórków i pomidorów.

Jak przechowywać kaki? (inne nazwy persymona, sharon, hurma)

KakiDojrzały owoc ma lekko twardy, galaretowaty i bardzo słodki miąższ. Kaki ma kolor żółty lub pomarańczowy, skórkę błyszczącą i gładką. W zależności od gatunku ma kształt kulisty, owalny lub lekko spłaszczony, a średnicę 2-10 cm. Można jeść go w całości. Niecałkowicie dojrzały owoc kaki ma cierpki smak, który traci po zamrożeniu lub ususzeniu. W temperaturze pokojowej kaki dojrzeje w ciągu 2-3 dni, szybciej dojrzewa w czystym, suchym pojemniku razem z owocami wydzielającymi etylen (jabłko, gruszka, banan). Dojrzewające kaki można przechować w lodówce nawet przez 2 tygodnie. Nie powinno się jeść niedojrzałych owoców kaki, gdyż mogą wywołać poważne dolegliwości układu trawiennego.

Jak przechowywać karambolę (oskomian)?
Dojrzały owoc karamboli jest chrupiący i soczysty, ma błyszczącą skórkę, przezroczysty miąższ o żółtawym odcieniu i lekko cierpkim smaku. Żółte odmiany są słodkie, a zielone kwaśne. Karambola dobrze przechowuje się w lodówce do 2 tygodni, dojrzewa w temperaturze pokojowej.

Jak przechowywać kiwano, ogórek afrykański?
Dojrzały owoc kiwano ma skórkę pomarańczową a miąższ zielono-żółty. Zapachem przypomina banana, a smakiem kiwi i melona. W stanie niedojrzałym (skórka jest wtedy zielona lub żółta kiwano poleży w suchym i chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Owoc kiwano dojrzeje w temperaturze pokojowej, w lodówce szybko zmarznie i popsuje się.

Jak przechowywać kiwi?
Dojrzałe owoce kiwi są lekko miękkie i mają słodko-kwaśny smak. Aby nie przejrzały szybko, owoce kiwi muszą leżeć z dala od jabłek i bananów, najlepiej w lodówce (do 2 dni). Niedojrzałe kiwi można przechować w chłodzie do 4-6 tygodni.

Jak przechowywać klementynki?
Powinno się wybierać klementynki jednakowej pomarańczowej barwy, miękkie, o nie pomarszczonej skórce, bez plam.  Klementynki można przechować w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, w lodówce kilka dni dłużej.

Jak przechowywać kumkwat?
Dojrzałe owoce kumkwata mają do 4 cm długości, są okrągłe lub owalne. Kumkwat ma sok i miąższ o cierpkim smaku – jest zarówno lekko kwaśny jak i lekko gorzki. Najlepiej wybierać twarde owoce, w temperaturze pokojowej kumkwat zachowa wszystkie walory przez kilka dni, w chłodzie przez 2 tygodni.

Jak przechowywać liczi?
Owoce_liczi
Ponieważ owoce liczi nie dojrzewają w czasie przechowywania, należy wybierać wyłącznie dojrzałe, mające ciemnoróżową i czerwoną skórkę. Brązowawe plamy na skórce liczi wskazują na ich wyjątkowo słodki smak. W chłodzie liczi poleży do 10 dni, choć świeże owoce są najsmaczniejsze i powinno się je spożyć jak najszybciej po zakupie. Nasiona liczi są niejadalne.

Jak przechowywać limonkę, limetkę?
Dojrzałe owoce limonki mają gładką żółtawo-zieloną i błyszczącą skórkę. Sok limonki jest kwaśny, lekko słony i bardziej aromatyczny niż sok cytryny. W chłodzie owoce zachowają świeżość do 2-3 tygodni, a w temperaturze pokojowej, z dala od światła słonecznego do 7 dni. W lodówce limonki psują się.

Jak przechowywać maliny?
MalinyMaliny nie dojrzewają po zbiorach, dlatego powinno się kupować tylko owoce w pełni dojrzałe. Delikatne maliny o aksamitnej skórce łatwo gniotą się podczas transportu i szybko psują. Bez szkody dla smaku, zapachu i kształtu owoce maliny poleżą w lodówce najwyżej 2 dni.  Nadmiar malin warto zamrozić w całości (muszą być suche, aby zachowały ładny kształt) lub w formie puree.

Jak przechowywać mandarynki?
Mandarynki_w_siatceSkórka dojrzałych mandarynek ma ciemnopomarańczowy kolor (czasem z zielonkawymi punktami), miąższ jest słodki, pachnący i bardzo soczysty. Istnieją odmiany z nasionami lub bez nasion. W chłodzie (lecz nie w lodówce) mandarynki zachowają świeżość i smak do 2 tygodni, w temperaturze pokojowej do 7 dni. Mandarynki nie powinny dotykać się, gdyż wtedy łatwo psują się. Owoce drzewek dziko rosnących mają nieprzyjemny zapach i bardzo dużo pestek.

Jak przechowywać mango?
Mango_owocDojrzałe owoce mango mają zielono-żółtą i czerwono-pomarańczową skórkę, miąższ jest miękki, słodko-kwaśny o zapachu żywicy.  Należy wybierać aromatyczne owoce, unikać pozlepianych sokiem. Owoce mango dojrzeją w temperaturze pokojowej owinięte papierem lub w towarzystwie jabłka. W pełni dojrzałe są bardzo nietrwałe – można je przechować ledwie kilka dni. Obrane i pokrojone mango trzeba przenieść do lodówki.

Jak przechowywać mangostan?
Dojrzałe owoce mangostanu są słodkie, jasno-fioletowe na zewnątrz, czerwone wewnątrz. Mają kremowo-biały miąższ. W lodówce mangostan zachowa świeżość tylko przez 1-2 dni.

Jak przechowywać marakuję, passiflorę?
Dojrzałe owoce marakui mają żółty lub fioletowy kolor, miąższ jest pomarańczowy z zielonkawym odcieniem, zawiera bardzo dużo pestek. Jej słodko-kwaśny smak przypomina mieszankę brzoskwini, maliny i truskawki. Marakuja (passiflora) nie dojrzewa po zbiorze, szybko wysycha. Marakuja zachowa swoje walory w temperaturze pokojowej przez  kilka dni, w chłodzie przez kilkanaście.

Jak przechowywać melon Galia?
Dojrzałość melona Galia można poznać po tym, że jest miękki przy ogonku. W chłodzie zachowuje długo świeżość. Melon Galia dojrzeje w temperaturze pokojowej. Po przekrojeniu i po owinięciu w folię melon można przechować w lodówce przez 1-2 dni.

Jak przechowywać melon kantalupę?
Dojrzały melon jest intensywnie pachnący, symetryczny (średnica 7-12 cm). Skórka, w zależności od odmiany, jest beżowa, pomarańczowa lub szaro-zielona z wzorkiem przypominającym siatkę. Dojrzała kantalupa ma miąższ o żółto-pomarańczowym kolorze i słodkawym smaku. Melon nie powinien być długo przechowywany. Cały poleży w temperaturze pokojowej do 7 dni, przecięty melon trzeba przechować w lodówce w szczelnym pojemniku lub owinięty w folię do 3 dni. Na powierzchni kantalupy mogą znajdować się groźne bakterie (w szczególności salmonella), dlatego melon powinno się wyszorować przed pokrojeniem i zjeść jak najszybciej.

Jak przechowywać melon miodowy (żółty)?
Melon_zolty_miodowyOwoc melona miodowego jest owalny lub eliptyczny, ma gładką skórkę  w kolorze żółtym lub pomarańczowo-żółtym. Miąższ melona jest zielonkawo-żółty, przy (niejadalnych) nasionach pomarańczowy, miękki i soczysty. W temperaturze pokojowej żółty melon zachowa świeżość do 3 dni, w chłodzie do 5 dni. Przekrojony melon miodowy należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż kilka godzin, ponieważ traci smak i szybko psuje się. Melon dojrzewa w temperaturze pokojowej w przeciągu 1-5 dni, w lodówce wolniej.

Jak przechowywać melon zielony?
Zielony melon dojrzewając staje się żółtawo-pomarańczowy, linie na skórce zanikają. W całości zielony melon może być przechowywany  w temperaturze pokojowej do 2 tygodni.

Jak przechowywać miechunkę peruwiańską?
Dojrzałe owoce miechunki mają średnicę 2-3 cm, są żółto-pomarańczowe i otoczone suchą jasnobrązową torebką. Mają smak podobny do smaku agrestu i ananasa, są lekko cierpkie. Należy wybierać tylko dojrzałe owoce miechunki, gdyż nie dojrzewają po zbiorze. W chłodnym i suchym miejscu (nie w lodówce) miechunka zachowa świeżość przez 5-7 dni. Owoce miechunki  są delikatne i powinno się je opłukać dopiero przed spożyciem.

Jak przechowywać morele?
MoreleDojrzałe owoce moreli są jędrne, lekko miękkie, jednolicie zabarwione i pachnące. Miąższ odchodzi od pestki, jest soczysty, słodki, aromatyczny. Powinno się wybierać wyłącznie dojrzałe owoce, gdyż morele już nie dojrzeją i pozostaną mdłe w smaku. W temperaturze pokojowej szybko więdną, a w lodówce morele można przechować w torebce papierowej 1-2 dni. W chłodzie morele tracą smak i aromat.

Jak przechowywać owoce morwy?
Dojrzałe owoce morwy są jędrne, o błyszczącej skórce. Nie zgniecione i niemyte morwy można przechować w lodówce do 5 dni.

(przechowywanie owoców)

Rady jak prawidłowo przechowywać w lodówce i w zamrażarce inne owoce można przeczytać w cyklu artykułów Przechowywanie żywności w domu. Owoce.

Rady jak prawidłowo przechowywać w lodówce i w zamrażarce warzywa, mięso, jaja, resztki potraw, produkty spożywcze znajdują się w zakładce Przechowywanie żywności.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *